Is een Schilderij Ophangen Zonder Boren Onmogelijk? Nee!

Ruth Snijders

Geschreven door: Ruth Snijders

Tijd om je favoriete foto's en kunstwerken van zolder te halen en op te hangen in huis!

Is een Schilderij Ophangen Zonder Boren Onmogelijk? Nee!

Ik ben onhandig. Als het op klussen aankomt, heb ik twee linker handen. Toch wil ook ik iets kunnen ophangen zonder dat ik mijn muren kapot maak door gaten te boren! Een schilderij ophangen zonder te boren om het huis gezelliger te maken moet gemakkelijker kunnen!

In dit artikel vertel ik je over een paar manieren die het voor mij makkelijker maken om schilderijen en foto's in huis op te hangen. Laat het zoeken naar die beste boormachine die gaten boren makkelijker moet maken maar achterwegen.

Hoe hang je een schilderij op zonder te boren?

Er zijn veel verschillende manieren om iets op te hangen zonder dat je meteen de beste accuboormachine erbij hoeft te pakken. De volgende manieren hebben mijn voorkeur, omdat ze gemakkelijk zijn, en iedereen er mee overweg kan als je een paar stappen in gedachten houdt.

Zelfklevende strips

Dit is een soort dubbelzijdige tape. Je brengt de strips aan op het schilderij en daarna op de muur. Deze strips werken het beste op een strak gestuukte muur, behang, ramen of tegels. De maximale verticale draagkracht van deze strips is 2 - 4 kg.

Stap 1: Voorbereiding

Zelfklevende strips dienen op een plat oppervlak geplakt te worden. Haal alle haakjes die uitsteken aan de achterkant van het lijstje weg. Het oppervlakte dient schoon, droog, stof- en vetvrij te zijn, dus maak de lijst en muur vooraf schoon met schoonmaakalcohol.

twee handen met handschoenen aan maken oppervlakte schooon met dettol

Stap 2: Breng de strips aan

Breng de tape aan op de niet zichtbare zijde van het voorwerp dat je wilt ophangen. Probeer de plakstrip zo min mogelijk met je vingers aan te raken, want de vettigheid die zelfs op schone handen zit heeft een nadelig effect op de plakkracht van de strip.

Stap 3: Ophangen

Druk het voorwerp gedurende 30 seconden tegen de muur aan waar je het wilt hebben. Je kan hiervoor je hele gewicht gebruiken, ervan uitgaande dat hetgeen dat je wilt ophangen niet te fragiel is. Na 30 seconden zijn de strips aan de muur gehecht en blijft het voorwerp hangen.

Zelfklevende haakjes of spijkers

Zelfklevende haakjes of spijkers zijn gemakkelijk aan de muur te bevestigen, en maken geen beschadigingen. Ze kunnen maximaal 5 kg dragen en zijn bestendig tegen water. De haken zijn geschikt voor bijna alle ondergronden, behalve: behang, ruw beton, gips wanden en vette ondergronden.

Stap 1: Voorbereiding

Net als bij zelfklevende strips, hechten zelfklevende haakjes en spijkers zich het beste aan schone oppervlakken. Maak de muur schoon met een doek en schoonmaakalcohol, en laat het goed opdrogen.

Stap 2: De strips aanbrengen

Verwijder het beschermvelletje van de plakstrip en plak het op het haakje of de spijker. Soms zit de zelfklevende strip al vast aan de achterkant van het haakje of spijker. Dan kan je deze stap overslaan.

Tip!

Heb je nog haakjes maar geen plakstrip, dan kan je ook montagekit gebruiken om de haakjes op te hangen. Lees wel goed de instructies van de montagekit.

Stap 3: Ophangen

Haal eerst het beschermende velletje van de achterkant. Druk het haakje of de spijker gedurende 30 seconden tegen de muur aan waar je het wilt hebben. Wacht tot de lijm gedroogd is; dit duurt maximaal één uur. Hang nu het schilderij aan het haakje.

Schilderijen uitmeten met papier voor ophangen

Uitmeten

Heb je meerdere foto's en schilderijen die je graag bij elkaar wilt hangen, meet dan alles eerst goed uit. Gebruik papier, plakband en een potlood. Plak het papier op de muur om zo heel makkelijk uit te meten waar welk schilderijtje komt te hangen. Zet ook met een potlood een punt net boven het plakband, daar komt het haakje of de strip.

Conclusie

Een schilderij ophangen zonder te boren is eigenlijk nog best makkelijk! Een groot voordeel is dat het minder troep geeft en de muren blijven mooi, omdat er geen gaten in zitten. Heb je nog vragen of opmerkingen laat deze dan vooral achter.

Was dit artikel behulpzaam?

Ruth Snijders

Ruth Snijders

Altijd wel met de neus in een boek, achter de laptop of op de telefoon. Schrijft al vanaf kinds af aan en nieuwsgierig genoeg om de lol te zien in nieuwe dingen leren.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram