Voor zo’n heerlijke kop koffie kom je niet altijd uit bij een peperdure espressomachine. Deze Philips Senseo CA6500 melkopschuimer is een stuk goedkoper en heeft je melkschuim al binnen één minuut klaar.

In dit artikel zetten ik alle functies en voor- en nadelen van deze melkschuimer op een rijtje. Zo maak jij een zo goed mogelijk geïnformeerde keuze tijdens de aanschaf van een melkopschuimer. Lees snel verder voor de Senseo melkopschuimer review! 

De Philips Senseo CA6500 wordt genoemd als één van de gebruiksvriendelijkste melkopschuimers. Dat komt omdat je met één druk op de knop, binnen anderhalve minuut, melk opschuimt voor twee kopjes koffie.

Philips belooft dat de melkopschuimer is ingesteld op de ideale temperatuur en snelheid, waardoor de textuur, fijnheid en stijfheid van de melkschuim optimaal is.

Het apparaat heeft twee standen: het opkloppen van warme melk en koude melk. Je drukt de knop één seconde in voor warm opgeschuimde melk en drie seconden voor koud opgeschuimde melk. Hierna gaat het apparaat (bijna) geruisloos te werk.

In de bijgeleverde Nederlandse handleiding staat alles wat je moet weten over het dagelijks gebruik en onderhoud.

Wist je dat?

Senseo is ontstaan uit de samenwerking tussen Philips en Douwe Egberts. Zo ben je verzekerd van de allerbeste apparatuur én meer dan 250 jaar aan expertise over koffie – en dat allemaal van Nederlandse bodem. 

Zwarte Senseo melkopschuimer in gebruik

Voordelen:

  • Door de inhoud van 120 ml is er meer dan genoeg melkschuim voor twee cappuccino
  • Eenvoudig schoon te maken dankzij het gladde oppervlak en de antikleeflaag
  • Simpel in gebruik: met één druk op de knop zorgt het apparaat voor melkschuim

Nadelen:

  • De melk wordt bij grote hoeveelheden niet altijd even warm, maar dat is op te lossen door de melk eventjes in de magnetron te doen
  • De melkopschuimer is niet vaatwasserbestendig

Overwegingen voor de aanschaf van een melkopschuimer

Automatische melkopschuimers zijn er om snel en makkelijk, lekkere melkschuim te maken voor je koffie. Dat betekent niet dat ze hetzelfde resultaat geven als stoompijpjes, waarmee je ook melk opschuimt.

De processen van de twee bereidingswijzes zijn heel verschillend, waardoor de smaak, textuur en stijfheid ook anders is.

Als je graag veel controle hebt over jouw melkschuim en de verschillende manieren om dit op te kloppen, dan adviseer ik een espressomachine met een stoompijpje. Als je liever op een gebruiksvriendelijke manier, snel en lekkere melkschuim maakt, dan zijn automatische melkopschuimers iets voor jou.

Roze Senseo melkopschuimer in gebruik

Gebruik van de Senseo melkopschuimer

Zoals eerder gezegd wordt een cappuccino (of andere koffie met melk) pas écht lekker met goede melkschuim. Gelukkig is de Senseo CA6500 alles behalve moeilijk in gebruik.

  • Deze melkopschuimer heeft twee standen die makkelijk te bedienen zijn. Als je warme melk wilt opkloppen, dan druk je één seconde op de knop. Deze wordt rood en klopt de melk vervolgens (bijna) geruisloos op. Dat is héél anders dan het oorverdovende geluid wat een stoompijpje maakt.😊
  • Wil je koude melk opkloppen voor een ijslatte of andere koude koffiedrank? Druk dan drie seconden op de knop. Deze wordt nu logischerwijs blauw en klopt de melk op, zonder deze te verwarmen. Het helpt om de melk eerst goed koud te laten worden in de ijskast.

Omdat het hele proces automatisch gaat, bepaal je de hoeveelheid of luchtigheid van je melkschuim niet volledig. Dat is anders dan met een handmatig stoompijpje, waarin je alles controleert.

Beide manieren hebben voor- en nadelen. Met een automatische melkopschuimer zoals deze, is het gebruikersgemak het grootste voordeel.

Door de inhoud van 120 milliliter is dat net genoeg voor twee koffiedranken. In de melkkan zie je een streepje tot waar je melk kunt gieten – ga daar niet overheen! Als je meer melk gebruikt, morst die waarschijnlijk over de rand tijdens het opkloppen.

Het duurt zo’n anderhalve minuut voordat de melk is verwarmd en opgeklopt. Dat is aan de lange kant, zeker als je bezoek hebt en je meerdere koppen koffie moet inschenken. Dat probleem ben ik met alledaags gebruik niet tegengekomen; hij was in veel situaties zelfs verrassend snel.

Niet alle 120 milliliter melk wordt omgezet tot melkschuim. Er blijft genoeg verwarmde of gekoelde melk over die de body van je drankje vormt. Als de melkschuimer klaar is met opkloppen, dan verwijder je deze van de standaard en giet je deze langzaam bij je koffie.

Senseo met verschillende soorten koffie ernaast

Onderhoud van de Senseo melkopschuimer

Het onderhoud van een Senseo melkopschuimer is vrij eenvoudig. Dat is maar goed ook, want producten die in aanraking komen met melk moeten goed schoon gehouden worden.

  • Je kunt de melkopschuimer voorbereiden op een sopbeurt door deze te laten draaien met wat warm water en afwasmiddel.

    Hij klopt dan zo’n anderhalve minuut, waardoor een groot deel van de melk al verwijderd is. Vervolgens kun je de rest met de hand, het liefst met een borsteltje, schoonmaken.
Senseo melkopschuimer, zwart, vooraanzicht
  • Het is essentieel dat de binnenkant van de melkkan al schoon is voordat er melkrestjes blijven vastplakken. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar beïnvloedt ook de smaak van je melkschuim. Hij wordt daardoor wat zuurder.
  • Het is essentieel dat de binnenkant van de melkkan al schoon is voordat er melkrestjes blijven vastplakken. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar beïnvloedt ook de smaak van je melkschuim. Hij wordt daardoor wat zuurder.
  • Het enige onderdeel wat vaatwasserbestendig is, is het opkloppertje in de melkkan zelf. Deze haal je makkelijk los en past zo in de vaatwasser. Ik adviseer dit na elke keer gebruiken af te spoelen én ééns per week in de vaat te doen.

Dit is de gebruiksaanwijzing die Bol.com op haar website heeft gezet. Hier lees je alles over het onderhoud en gebruik, met ondersteunende plaatjes. Wel zo handig. 

Senseo melkopschuimer ervaringen

Er zijn ontzettend veel reviews te lezen over de Senseo CA6500 – wat alleen maar handig is. Deze mensen hebben het product immers zelf al een tijd in gebruik. Hieronder zie je een aantal die het gebruik van de melkopschuimer het beste opsommen:

Klantenbeoordelingen (tekst)
Klantenbeoordelingen (tekst)

Philips Senseo Melkopschuimer alternatieven

Severin SM9495

De Severin SM9495 werkt ongeveer hetzelfde als de Philips Senseo.

Hij klopt de melk alleen minder goed, maar dit model verwarmt de melk beter.

Dat is voor de Senseo makkelijk te voorkomen door de melk een eventjes in de magnetron te doen. Als dat te veel moeite is, wat ik begrijp, dan is dit een goed alternatief.

Severin Sm9495 Melkopschuimer

Aigostar MissPuff 30KDF

Je komt uit op de Aigostar MissPuff als je minder geld wil uitgeven aan een melkopschuimer.

Met een inhoud van 100 ml voor opschuimen en 200 ml voor verwarmen is deze aanzienlijk kleiner, maar dat is voor deze prijs absoluut niet mis.

Aigostar Misspuff 30kdf

Conclusie

Als je zoekt naar een gemakkelijk en snelle manier om koffie op te schuimen in aanvulling op je Senseo-apparaat, dan is de Senseo CA6500 absoluut iets voor jou. Door het gebruik- en onderhoudsgemak vind ik dit een goede keuze, zeker als je het proces graag uit handen geeft. Wil je liever meer controle over de melkschuim? Dan stel ik een espressomachine met stoompijpje voor.

Was dit artikel behulpzaam?