Slib in je vijver kan allerlei problemen veroorzaken, waaronder het verstoren van de biologische balans in het water. Hierdoor kunnen er gemakkelijker ziektekiemen groeien die je vijvervissen- en planten aan kunnen tasten. Als deze balans eenmaal verstoord is, is het moeilijk deze te herstellen. Voorkomen is juist hier dan ook beter dan genezen.
Slib bestaat uit bladeren, bodemvuil, dode waterplanten en bezinksel. Dit haal je het beste weg met een goede vijverstofzuiger. Als er drie tot vier centimeter slib op de bodem van je vijver ligt, is het tijd om dit te verwijderen. Dit doe je elk jaar, bij voorkeur in het najaar wanneer de bladeren al van de bomen zijn gevallen. Hoe je dit precies doet, leg ik je hieronder uit.
Dit heb je nodig
Om je de bodem van je vijver vrij te maken van slib heb je een goede vijverstofzuiger nodig. Heb je echter veel last van draadalg, dan gebruik je ook een draadalgborstel om de meeste draadalg mee weg te halen. Een schepnet is ideaal om het grove vuil mee weg te halen.
- Draadalgborstel
- Goede vijverstofzuiger
- Een schepnet
- Goed humeur & geduld
Niet doen…
Haal nooit je vijver zomaar leeg. Het water en vooral het filter bevatten nuttige bacterien die jouw vijverwater in balans houden. Als je pomp lang droog staat, verlies je deze bacteriën. Dit gebeurt ook als je het water vervangt met nieuw, schoon leidingwater. Doe dit dus niet.
Stap 1: Scheppen
Met een schepnet haal je losse bladeren en ander vuil uit je vijver. Als je veel last hebt van draadalg, gebruik dan nu een draadalgborstel om dit te verwijderen.
Stap 2: Stofzuigen
Nu gebruik je de vijverstofzuiger. Ga langzaam over de bodem van de vijver heen totdat het weer egaal aanvoelt. Er mag best een laagje modder op de bodem van de vijver liggen, maar idealiter is dit niet meer dan een centimeter.
Herfsttip!
Om te voorkomen dat er bladeren in je vijver terechtkomen, span je een net over je vijver heen. Deze vangt alle bladeren voor je op. Op deze manier blijft je vijver langer schoon en verwijder je moeiteloos de gevallen bladeren.
Stap 3: Planten plaatsen
Om de juiste biologische balans te bevorderen kun je ervoor kiezen om meer planten in je vijver te plaatsen. Kies vooral voor bodemplanten: deze houden de bodem van je vijver gezond. Deze plaats je in de vijver als je de bodem schoon hebt gemaakt. Een natuurlijke vijver is bovendien vaak het mooiste.
Conclusie
Een vijver met veel slib op de bodem kan de biologische balans in je vijver verstoren. Daarom is het belangrijk dat je deze jaarlijks schoonmaakt. Hopelijk heeft dit stappenplan je daarbij geholpen.
Heb je nog tips of ideeën, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!