Zo Verwijder je Slib uit je Vijver

Koikarper in vijver
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Slib in je vijver kan allerlei problemen veroorzaken, waaronder het verstoren van de biologische balans in het water. Hierdoor kunnen er gemakkelijker ziektekiemen groeien die je vijvervissen- en planten aan kunnen tasten. Als deze balans eenmaal verstoord is, is het moeilijk deze te herstellen. Voorkomen is juist hier dan ook beter dan genezen.

Slib bestaat uit bladeren, bodemvuil, dode waterplanten en bezinksel. Dit haal je het beste weg met een goede vijverstofzuiger. Als er drie tot vier centimeter slib op de bodem van je vijver ligt, is het tijd om dit te verwijderen. Dit doe je elk jaar, bij voorkeur in het najaar wanneer de bladeren al van de bomen zijn gevallen. Hoe je dit precies doet, leg ik je hieronder uit.

Vijver met veel groen

Dit heb je nodig

Om je de bodem van je vijver vrij te maken van slib heb je een goede vijverstofzuiger nodig. Heb je echter veel last van draadalg, dan gebruik je ook een draadalgborstel om de meeste draadalg mee weg te halen. Een schepnet is ideaal om het grove vuil mee weg te halen.

Niet doen…
Haal nooit je vijver zomaar leeg. Het water en vooral het filter bevatten nuttige bacterien die jouw vijverwater in balans houden. Als je pomp lang droog staat, verlies je deze bacteriën. Dit gebeurt ook als je het water vervangt met nieuw, schoon leidingwater. Doe dit dus niet.

Stap 1: Scheppen

Met een schepnet haal je losse bladeren en ander vuil uit je vijver. Als je veel last hebt van draadalg, gebruik dan nu een draadalgborstel om dit te verwijderen.

Draadalg Borstel in vijver

Stap 2: Stofzuigen

Nu gebruik je de vijverstofzuiger. Ga langzaam over de bodem van de vijver heen totdat het weer egaal aanvoelt. Er mag best een laagje modder op de bodem van de vijver liggen, maar idealiter is dit niet meer dan een centimeter.

Herfsttip!
Om te voorkomen dat er bladeren in je vijver terechtkomen, span je een net over je vijver heen. Deze vangt alle bladeren voor je op. Op deze manier blijft je vijver langer schoon en verwijder je moeiteloos de gevallen bladeren.

Stap 3: Planten plaatsen

Om de juiste biologische balans te bevorderen kun je ervoor kiezen om meer planten in je vijver te plaatsen. Kies vooral voor bodemplanten: deze houden de bodem van je vijver gezond. Deze plaats je in de vijver als je de bodem schoon hebt gemaakt. Een natuurlijke vijver is bovendien vaak het mooiste.

Vijver Met Fontein

Conclusie

Een vijver met veel slib op de bodem kan de biologische balans in je vijver verstoren. Daarom is het belangrijk dat je deze jaarlijks schoonmaakt. Hopelijk heeft dit stappenplan je daarbij geholpen. 

Heb je nog tips of ideeën, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *