Help! Mijn Stofzuiger Stinkt

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Tijd voor een goede schoonmaakbeurt.

Help! Mijn Stofzuiger Stinkt

Je kent het vast wel. Je wilt je huis opfrissen, pakt de stofzuiger en gaat aan de slag. Je stinkende stofzuiger steekt daar echter snel een stokje voor.

Wat nu? Geen nood, ik ga je uitleggen hoe jij je stofzuiger – en je huis – weer lekker laat ruiken. 🌸

Waarom stinkt mijn stofzuiger?

Je stofzuigt waarschijnlijk meerdere malen per week. Elke keer als je dit doet, verzamelen bepaalde stofdeeltjes zich in de stofzuiger. Gelukkig heeft je stofzuiger een filter, zodat je de meeste nare luchtjes die deze stofdeeltjes veroorzaken niet ruikt.

Ondanks dit filter verzamelt vuil zich ook in de ribbels van je slang, in de borstel en in andere onderdelen van je stofzuiger. Dit vuil gaat uiteindelijk ook stinken. Je filter gaat natuurlijk ook niet voor altijd mee. Voilá! Je stofzuiger ruikt niet meer fris.

Kamillebloemen

Dit heb je nodig:

Zelfs de beste stofzuiger kan gaan stinken als je deze niet goed onderhoud. Met name een stofzuiger voor huisdieren kan op den duur een geheel eigen geur ontwikkelen.

Je moet je stofzuiger schoonmaken om van de vervelende geur af te komen. Het is niet het leukste karwei, maar gelukkig duurt het niet lang en heb je er ook niet veel voor nodig.

Dit is wat je nodig hebt:

  • Nieuwe stofzuigerzak
  • Nieuwe filters (alleen als je deze niet kunt wassen of afspoelen)
  • Een sopje van warm water en een beetje afwasmiddel of allesreiniger
  • Een schaar
  • Een goedje wat lekker ruikt zoals waspoeder of kruiden
  • Een kwartiertje tijd ⏰

#1 Vervang de stofzuigerzak

Vol of niet vol, vervang de zak. Wellicht zit er iets in de stofzuiger dat niet lekker ruikt. Denk hierbij aan etensresten of haren. Heb je een zakloze stofzuiger, maak dan de afvalbak leeg en maak hem schoon aan de binnenkant. Afhankelijk van je stofzuiger mag je dit met een sopje doen.

#2 Maak de filters schoon of vervang deze

Filters vangen alle stofdeeltjes op voordat de lucht weer naar buiten wordt geblazen. Dit kan aardig gaan ruiken. Vervang het filter, of indien mogelijk, was deze.

Stofzuigerfilters

#3 Maak de slang schoon

Hier denk je misschien niet zo snel aan. De slang kan ook best wat viezigheid verzamelen achter de ribbels. Maak de slang los en spoel deze uit onder de kraan (of in de douche als dit gemakkelijker is).

#4 Maak de zuigmond schoon

Ook hier kan vuil zich verzamelen. Maak de borstels schoon door alle haren en stofjes eruit te halen.

#5 Controleer roterende borstels

Heeft je stofzuiger roterende borstels in de zuigmond? Hier kan zich ontzettend veel haar verzamelen wat kan gaan ruiken. Knip dit voorzichtig met een schaar los en maak de borstels schoon met een sopje van warm water en wat allesreiniger of afwasmiddel.

#5 Zuig wat kruiden/waspoeder op

Je hebt allerlei producten die ontworpen zijn om met de stofzuiger op te zuigen zodat hij weer heerlijk ruikt. Deze zijn echter duur en vaak milieu-onvriendelijk. Wees creatief en zuig iets op wat je al in huis hebt! Denk hierbij vooral aan waspoeder, kruiden, droogtrommel doekjes, maar ook lavendelbloemetjes, kaneel of vanillestokjes volstaan.

Conclusie

Ik hoop dat deze lijst je heeft geholpen en dat het aroma van je stofzuiger erop vooruit is gegaan!

Je wilt natuurlijk geen stinkende stofzuiger. Het goed onderhouden van je stofzuiger werkt niet alleen voordelig voor je neus, maar natuurlijk ook voor de stofzuiger zelf.

Laat hieronder een berichtje achter als je nog tips hebt – of als deze lijst op zichzelf je al geholpen heeft! Delen mag natuurlijk ook altijd! 😉

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram