Beste Stofzuiger voor Huisdieren: onze Top 5

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Bezorgt dierenhaar jou grijs haar? Laat die zilvershampoo nog even staan; je vindt de oplossing hier!

Beste Stofzuiger voor Huisdieren: onze Top 5

Je hebt een trouwe viervoeter en een mooi verzorgd huis: niet altijd de beste combinatie! Je huisdier kan er met zijn natte poten en vacht een bende van maken. Zelfs de beste stofzuiger voor huisdieren maakt deze klus niet tot je favoriete karwei. 🐶🐱

Een stofzuiger die goed is in het opzuigen van haren maakt de klus misschien niet leuker, maar wel gemakkelijker. Daarom heb ik een top 5 beste stofzuigers voor huisdieren voor je samengesteld.

Waar let ik op bij een stofzuiger voor huisdieren?

We zoeken een stofzuiger met een efficiënt filter om al de schadelijke micro-organismen die zich in dierenharen verzamelt te filteren. Denk aan huismijt en bacteriën. Ook moet hij de juiste accessoires moet hebben om dierenharen effectief mee op te zuigen.

1. Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro2
Beste stofzuiger voor huisdieren van 2021 ✨

Onze score: 9,4

Dyson Cinetic Big Ball 267x300

De beste op de markt en niet voor niets. Topkwaliteit zoals je van Dyson gewend bent en ultiem gebruiksgemak. Als deze stofzuiger tijdens het stofzuigen omvalt, draai hij zichzelf weer in de juiste positie.

De bijgeleverde mini-turboborstel haal je eenvoudig dierenharen van gestoffeerd meubilair. 

Snoerlengte: 6,6 m
Vermogen: 700 W
Type filter: AirClean

Gewicht: 8 kg
Prijsklasse: €€€
Geluidsniveau: 80 dB

Check prijs op Bol.com →

2. Philips Powerpro Expert FC9745/09 Beste koop stofzuiger voor huisdieren van 2021 ✨

Onze score: 8,9

Deze stofzuiger is dankzij zijn HEPA 13-filter ideaal voor mensen met allergieën. Vervelende geurtjes krijgen geen kans om zich te verspreiden en het mondstuk zorgt ervoor dat dierenharen gemakkelijk worden opgezogen.

Bovendien is deze stofzuiger vriendelijk geprijsd.

Snoerlengte: 7 m
Vermogen: 750 W
Type filter: HEPA 13

Gewicht: 5,5 kg
Prijsklasse: €€
Geluidsniveau: 76 dB

Philips Powerpro zij-aanzicht

De 5 beste stofzuigers voor huisdieren in een oogopslag

 1. Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro2 - De beste op de markt en niet voor niets: wendbaar, gebruiksvriendelijk en effectief.
 2. Philips Powerpro Expert FC9745/09 - Dankzij het HEPA 13-filter is deze stofzuiger ideaal voor mensen met allergieën.
 3. Dyson V11 Animal+ - Wendbaar en flexibel staan voorop bij deze snoerloze steelstofzuiger.
 4. Philips Performer Silent Cat & Dog - Heb je bange huisdieren? Dan is deze stille stofzuiger ideaal voor je.
 5. Rowenta Compact Power Cyclonic RO3761 - Deze stofzuiger heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Wat is een HEPA-filter?

Veel van onze hedendaagse stofzuigers hebben een HEPA-filter. HEPA staat voor “High Efficiency Particulate Absorbing”. Vervelende stofjes zoals allergenen worden zeer efficiënt gefilterd door een HEPA-filter, zodat er zo min mogelijk schadelijke stoffen meer in de uitgeblazen lucht zitten.

De uitgeblazen lucht is vaak zelfs van betere kwaliteit dan de ingezogen lucht als deze wordt gefilterd door een HEPA-filter.

Het HEPA-filter heeft een nummer achter zijn naam. Dit nummer geeft aan hoe efficiënt het filter is. Een HEPA12-filter is bijvoorbeeld efficiënter in het filteren dan een HEPA8-filter.

Stofzuigers met HEPA filter zijn uitermate geschikt voor mensen met allergieën. HEPA-filters zijn daarnaast in bijna elke winkel die stofzuigers verkoopt beschikbaar. Ze horen ongeveer eens per jaar worden vervangen.

Slapende kitten op de vloer

De beste stofzuigers voor huisdieren op een rij

1. Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro 2
Dé beste stofzuiger voor huisdieren van 202

Snoerlengte: 6,6 meter
Vermogen: 700 watt
Type uitblaasfilter: AirClean
Gewicht: 8,05 kilo
Prijsklasse: €€€
Geluidsniveau: 80 dB

Accessoires

De stofzuiger wordt standaard geleverd met:

Dyson zij-aanzicht
 • Turboborstel
 • Parketborstel
 • Combiborstel
 • Mini-turboborstel
 • Combinatie accessoire (kierenzuigmond en zachte borstel)

Belangrijkste kenmerken

Wat me als eersteopvalt is de vormgeving. Deze stofzuiger ziet er anders uit dan een traditionele stofzuiger, al werkt hij wel via hetzelfde principe.

Een erg handige bijkomstigheid van zijn vormgeving is dat als de stofzuiger omvalt tijdens het stofzuigen, hij zichzelf weer in de juiste positie zet. Je hoeft daarom niet te stoppen en hem weer rechtop te zetten.

De Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro 2 wordt naast deze fijne bijkomstigheid geleverd met een groot assortiment aan accessoires. De mini-turboborstel is het meeste geschikt om haren mee op te zuigen: Het is een kleine, krachtige zuigmond met een roterende borstel waarmee je eenvoudig haren van gestoffeerd meubilair zuigt.

De combi-borstel past zichzelf aan naar gelang van de ondergrond die je stofzuigt. Als je bijvoorbeeld hoogpolig tapijt zuigt, is de zuigkracht hoger dan wanneer je parket stofzuigt.

Deze stofzuiger is zodoende geschikt voor alle typen vloeren dankzij de meegeleverde accessoires en maakt gebruik van een Airclean filter die je zelf kunt wassen.🚰

Gebruiksgemak

Deze stofzuiger is zakloos: er wordt geen gebruik gemaakt van een zak en je leegt het stofreservoir eenvoudig boven de vuilnisbak.

Dit doe je met één hand. Hierbij kom je geen onhygiënische toestanden tegen, want je raakt het vuil niet aan met je handen. De verdere bediening van deze stofzuiger vind je op de stofzuiger zelf. Rechts vind je de aan- en uitknop terwijl je met de knop aan de rechterkant het snoer laat oprollen.

Het is door zijn frappante ontwerp niet de lichtste stofzuiger op de markt, maar hij ligt nog steeds fijn in hand. Hij is ook gemakkelijk te hanteren met de opvallende handgreep en je hoeft er niet al te voorzichtig mee te doen aangezien hij zichzelf opraakt wanneer hij omkiept. Helaas is deze Dyson wel aan de luidruchtige kant met een geluidsniveau van 80 dB.

Demonstratie van de Dyson Cinetic Big Ball

De resultaten zijn – naar mijn beleving – uniform top. Ik heb geen enkele keer enige teleurstelling gevoeld tijdens het gebruik van de Dyson Cinetic Big Ball.

De powerball technologie zorgt ervoor dat hij heel erg wendbaar is en als je net als mij de neiging hebt om aan de slang te hard te trekken of geïrriteerd te raken waardoor hij omvalt, dan zet hij zichzelf weer rechtop. Niet dat ik je aanraadt om dit te proberen, maar zodat je het even weet. 😉

Voordelen:

 • Enorm veelzijdig dankzij het aantal meegeleverde accessoires
 • Uitstekende resultaten op hoogpolig tapijt

Nadelen:

 • Het snoer is aan de korte kant
 • Met 80 dB is het een luidruchtige stofzuiger te noemen

2. Philips Powerpro Expert FC9745/09
Beste koop stofzuiger voor huisdieren van 2021

Snoerlengte: 7 meter
Vermogen: 750 watt
Type uitblaasfilter: HEPA 13
Gewicht: 5,5 kilo
Prijsklasse: €€
Geluidsniveau: 76 dB

Accessoires

De volgende accessoires worden  meegeleverd:

 • TriActive+ combiborstel
 • Parketborstel
 • Turboborstel
 • Tapijtborstel
 • Kierenzuigmond
 • Meubelborstel
Philips powerpro vooraanzicht

Belangrijkste kenmerken

De Philips FC9745/09 is een zakloze stofzuiger. Hij maakt het beste schoon in een huis met voornamelijk harde vloeren.

Er worden verschillende accessoires meegeleverd die deze stofzuiger veelzijdiger maken. De turboborstel is ideaal voor dierenharen en met het meubelborstel zuig je probleemloos je meubels vrij van haren.

Dit doe je niet alleen op harde ondergronden. De TriActive combi-zuigmond is namelijk geschikt voor elk vloertype en bereikt de diepstgelegen vezels van je tapijt. Ook daar zijn honden- en kattenharen verre van veilig!

Deze stofzuiger is daarnaast uitermate geschikt voor iemand met allergieën: hij heeft een HEPA13-filter dat 99,95% van de aanwezige stofdeeltjes uit de lucht filtert.

Stofzuigermond op hoogpolig tapijt

Gebruiksgemak

Deze stofzuiger bedien je eenvoudig via de grote knoppen op de stofzuiger zelf. Met de rechterknop zet je hem aan en met de linkerknop rol je het snoer automatisch op.

Het stofreservoir heeft een inhoud van 2 liter dus vaak hoef je hem niet te legen. Als het zover is dan doe je dit met één druk op de knop zonder zelf in aanraking te komen met het vuil. Filters vervangen is eveneens eenvoudig. Deze haal je eruit, spoel je schoon en plaats je weer terug.

Met een gewicht van 5,5 kilogram is dit echter niet de lichtste stofzuiger. Wat mij betreft is hij is nog steeds goed op te tillen en naar een andere verdieping te dragen, maar iemand met rugklachten wil misschien een lichter model aanschaffen – zoals de volgende in deze top 5. 👀

Wat wel weer prettig is, is dat deze stofzuiger een snoer van 7 meter heeft. Dit is niet extreem lang, maar lang genoeg om een gemiddelde kamer mee te stofzuigen.

Voordelen:

 • Deze stofzuiger is zakloos en zodoende geldbesparend op lange termijn
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Hij is aan de zware kant

3. Dyson V11 Animal+
Beste steelstofzuiger voor huisdieren

Snoerlengte: Snoerloos
Vermogen: 700 watt
Type uitblaasfilter: HEPA 12
Gewicht: 3,04 kilo
Prijsklasse: €€€€
Geluidsniveau: 84 dB

Accessoires

 • Combi-borstel
 • Mini-turboborstel
 • 2-in-1 accessoire (kierenzuigmond en zachte borstel)
 • Zachte afstofborstel
 • Accessoire clip
 • Oplader
Dyson V1 Animal met hulpstukken, vooraanzicht

Belangrijkste kenmerken

Van alle steelstofzuigers heeft de Dyson V11 de hoogste zuigkracht! Dit is Dysons technische hoogstandje. Hij is niet alleen ontzettend krachtig door zijn cyclonentechnologie, maar hij is ook nog eens zakloos én snoerloos.

Net zoals zijn grote broer de Dyson Cinetic Big Ball, wordt deze stofzuiger geleverd met een enorm handig assortiment aan accessoires. De mini-turboborstel zuigt ook bij dit model dierenharen zonder enige moeite van je meubilair af.

Misschien moet je een gestoffeerd bankstel echter tweemaal afnemen; de zuigkracht van een steelstofzuiger blijft immers alsnog een tikje achter in vergelijking met een traditioneel (en besnoerd) model. Dat, of je moet de turbostand gebruiken! Let wel op: hiermee gaat je accu maar 6 minuten mee in plaats van een heel uur.

Toch volstaat zijn zuigkracht in combinatie met alle bijgeleverde accessoires: hij kan elk vloertype aan, wat belangrijk is als je huisdieren hebt die lak hebben aan of je ze wel of niet op je tapijt wilt – of op je bank. 🛋

Wat deze stofzuiger echter uniek maakt, is het lcd-scherm. Hierop zie je informatie over de resterende accuduur, huidige zuigstand en eventuele foutmeldingen. Er worden zelfs oplossingen weergegeven indien een foutmelding zich voordoet.

Via een knopje onder dit scherm schakel je tijdens het stofzuigen tussen de verschillende standen. Dat vond ik erg handig aangezien ik snel van harde vloeren naar tapijten wil kunnen overstappen.

Dyson mondstuk zuigt haren van bank

Gebruiksgemak

Deze steelstofzuiger is eenvoudig in gebruik. Met zijn 3 kilo ligt hij daarnaast erg fijn in de hand en is hij makkelijk te hanteren.

Hij heeft geen snoer en maakt gebruik van een krachtige accu waarmee je zoals gezegd ruim een uur vooruit kunt. Dit zorgt ervoor dat je het hele huis kunt stofzuigen zonder constant te zoeken naar een stopcontact.

De bediening bevindt zich verder op de handgreep van het apparaat. Je hebt geen grote handen nodig om hier aan te komen; de toetsen liggen op precies de juiste plek.

De verschillende standen alsook de vele accessoires die worden meegeleverd maakten elk stofzuigklusje in mijn beleving een fluitje van een cent. Zelfs de kleine hoekjes kon ik meepakken door de 2-in-1 accessoire en de combi-borstel kwam uitermate goed van pas bij het wisselen tussen harde vloeren en de daarop gelegen tapijten.

Het superhandige lcd-scherm is – zoals hierboven al beschreven – uniek. Deze liet me tijdig weten wanneer de stofbak bijna vol was en wanneer het tijd is om het filter schoon te maken. Hij is makkelijk af te spoelen onder de kraan, wat weer veel gedoe scheelt.

Nog een leuke bijkomstigheid: je kunt de Dyson V11 gebruiken als kruimeldief. Je maakt hiermee bijvoorbeeld de auto schoon. Vooral als je een trouwe viervoeter hebt, kan je auto het best te verduren krijgen met al dat haar, zand en modder. Dat is met een kruimeldief – vooral eentje van Dyson! – zo opgelost.

Voordelen:

 • Enorm veelzijdig dankzij de meegeleverde accessoires
 • Je kunt deze stofzuiger ook gebruiken als kruimeldief

Nadelen:

 • Op de turbo-stand gaat de accu maar 6 minuten mee
 • Deze stofzuiger is luidruchtig

4. Philips Performer Silent Cat & Dog
Beste traditionele stofzuiger voor huisdieren

Snoerlengte: 9 meter
Vermogen: 650 watt
Type uitblaasfilter: Anti-allergie
Gewicht: 5,4 kilo
Prijsklasse: €€€
Geluidsniveau: 66 dB

Accessoires

In de doos van deze stofzuiger vind je ook:

 • TriActive Pro combi-borstel
 • Parketborstel
 • Mini-turboborstel
 • Kierenzuigmond
 • Meubelzuigmond
 • Zachte afstofborstel
Philips stofzuiger vooraanzicht

Belangrijkste kenmerken

Doordat de Philips Performer beschikt over een geavanceerd mondstuk dat grondig vuil en fijn stof opzuigt is deze ideaal voor de eigenaren van huisdieren.

Wat me opviel bij deze stofzuiger is het geluidsniveau: met slechts 66 dB aan geluid is deze veel stiller dan de meeste stofzuigers.

Als je een hond of kat hebt die bang is voor het geluid van stofzuigers, dan is deze stofzuiger daardoor zeker het overwegen waard.

Natuurlijk heeft de Philips Performer Silent Cat & Dog meer te bieden dan stilte. Zo wordt hij geleverd met handige accessoires zoals een extra parketmondstuk en mini-turboborstel. Hiermee reinig je – zoals je inmiddels misschien weet – de auto of je meubilair nóg grondiger en bovendien nauwkeuriger.

Het beste mondstuk van Philips is echter niet de mini-turboborstel, maar het TriActive Pro-mondstuk. Deze wordt standaard geleverd bij deze stofzuiger en reinigt tapijten en harde vloeren met bewonderenswaardige diepgang. Het mondstuk bereikt de diepste vezels in tapijten, zodat zelfs de fijnste stofdeeltjes worden gepakt.

Deze stofzuiger heeft een speciaal ECARF gecertificeerd anti-allergiefilter en is geschikt voor mensen met een allergie. Let wel: een anti-allergiefilter filtert nog steeds niet even goed als bijvoorbeeld een HEPA13-filter.

Deze stofzuiger verzamelt zijn stof in een zak. Dit kan als nadeel gezien worden omdat je toch geld moet investeren in deze zakken. Echter hebben de bijbehorende stofzuigerzakken maar liefst een inhoud van 4 liter. Zo’n zak gaat geruime tijd mee.

Stofzuiger op houten vloer, zij-aanzicht

Gebruiksgemak

Zoals al eerder genoemd maakt de Philips Performer Silent Cat & Dog gebruik van stofzakken en is dus niet zakloos. Sommige mensen geven hier de voorkeur aan. Het vervangen van deze zak is eenvoudig: je opent de klep, haalt de zak eruit, doet het schuifje dicht en stopt er een nieuwe zak in.

De stang heeft een geïntegreerde borstel waarmee je plinten en andere kleine hoekjes kunt stofzuigen. Je kunt deze borstel dus niet kwijtraken en je hebt hem altijd bij de hand. Dit vond ik erg nuttig omdat het me maar al te vaak voorkomt dat ik naderhand nog ergens verdwaald pluisje in een hoekje tegenkom.

Het snoer is met zijn 9 meter lang te noemen. Zo stofzuig je de hele kamer zonder een nieuw stopcontact te hoeven zoeken.

Deze stofzuiger is dan ook zeer wendbaar mede dankzij het lange snoer. Wederom is dit ook niet de lichtste stofzuiger met een gewicht van 5,4 kilogram, maar ook hier had ik zelf geen moeite mee. Overweeg echter een lichter model als je snel vermoeid raakt of last krijgt van je rug.

Het is hoe dan ook een compact apparaat wat gemakkelijk op te bergen is. Dat is voor zo’n traditioneel model een prettige bijkomstigheid. Hij heeft helaas echter geen opbergmogelijkheden voor de accessoires, dus deze moet je een plaatsje in je opberghok geven.

De Philips Performer Silent Cat & Dog scoort middelmatig tot goed op alle type vloeren dankzij het scala aan meegeleverde accessoires. Gebruik de turbo-miniborstel om haren te verwijderen van je gestoffeerde meubels of in de auto en je ziet meteen het resultaat.

Wel heb ik ondervonden dat ik soms even tweemaal over met name gestoffeerde meubels of tapijt moest gaan. Hoogpolig tapijt was met name moeilijk echt schoon te krijgen. Kortom, de Philips Performer Silent Cat & Dog is een topper op hardere ondergronden, maar kan soms wat moeite hebben met bijvoorbeeld tapijten.

Deze stofzuiger is vooral geschikt voor mensen met bange huisdieren: deze stofzuiger is met een geluidsniveau van 66 dB stiller dan de gemiddelde stofzuiger.

Voordelen:

 • Deze stofzuiger is geschikt voor huisdieren die bang zijn van harde geluiden: deze stofzuiger is erg stil
 • Hij levert een adequaat resultaat op alle type vloeren

Nadelen:

 • Er zijn geen opbergmogelijkheden voor de accessoires

5. Rowenta Compact Power Cyclonic RO3761
Beste budgetoptie voor stofzuiger voor huisdieren

Snoerlengte: 6 meter
Vermogen: 550 watt
Type uitblaasfilter: Microfilter
Gewicht: 5,06 kilo
Prijsklasse:
Geluidsniveau: 75 dB

Accessoires

In de doos vind je behalve de stofzuiger, ook:

Rowenta Compact Power Cyclonic 3761 zij-aanzicht
 • Combiborstel
 • Parketborstel
 • Mini-turboborstel
 • Kierenzuigmond
 • Meubelborstel

Belangrijkste kenmerken

De Rowenta Compact Power RO3761EA is een stofzuiger die geen gebruik maakt van zakken; in plaats daarvan krijg je een opvangbak.

Hij wordt daarnaast geleverd met onder andere een speciale mini-turboborstel die specifiek geschikt is voor het het probleemloos opzuigen van katten- en hondenharen. Meer speciale snufjes zul je niet vinden; het betreft hier immers een budgetoptie. Wát hij doet, doet hij goed.

De stofzuiger maakt hiervoor gebruik van geavanceerde cyclonische technologie die dankzij de filtering 99,98% van het opgezogen stof vasthoudt.

Er wordt echter helaas gebruikt gemaakt van een microfilter wat de stofzuiger dus minder geschikt maakt voor mensen met allergieën.

Gebruiksgemak

Deze traditionele stofzuiger heeft een snoerlengte van 6,2 meter. Dit is voldoende voor een gemiddelde kamer, maar het had van mij langer gemogen. Ik kwam best vaak nét wat lengte tekort om tot het uiterste hoekje van de huiskamer te komen.

Deze stofzuiger is wat mij betreft goed wendbaar en met zijn 5 kilogram is hij gemakkelijk te hanteren. Wederom zijn er nog lichtere modellen op de markt te vinden, maar veel zullen er niet zijn.

Hij wordt zoals gezegd geleverd een paar handige accessoires die onder andere moeilijk te bereiken plekjes weer bereikbaar maken. Wat ik vooral erg handig vond, was het borsteltje op de stang. Je hebt deze altijd bij de hand en je kunt hem niet kwijtraken.

De bediening is verder zeer eenvoudig: je vindt twee grote knoppen aan de bovenkant van de stofzuiger. Links vind je de aan- en uitknop en met de rechterknop rolt het snoer zich automatisch op. Deze indeling zal veel van jullie wel bekend voorkomen. 

Je bespaart verder kosten op de lange termijn, want stofzuigerzakken gebruikt deze stofzuiger niet. In plaats daarvan leeg je de stofbak gewoon in de vuilnisbak. Dit doe je met één druk op de knop zonder zelf in aanraking te komen met het vuil.

Je bergt de Rowenta Compact Power verder snel op: het is namelijk een klein, compact apparaat die niet veel ruimte nodig heeft.

Rowenta Compact Power Ro3761ea

Zoals eerder genoemd is deze stofzuiger zeer geschikt voor harde vloeren. Dat betekent niet dat hij niet goed zuigt op andere type vloeren.

Met de bijgeleverde accessoires stofzuig je zelfs je tapijten schoon, maar je zult hier gewoon iets meer moeite voor moeten doen. Misschien niet de beste optie voor hoogpolig tapijt, maar wel één van de goedkoopste.

Voordelen:

 • Deze stofzuiger is eenvoudig in gebruik
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Scoort minder goed op hoogpolig tapijt
 • Het snoer is aan de korte kant

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Er zijn maar weinig mensen die stofzuigen leuk vinden en zelfs het hebben van de beste stofzuiger maakt het vast niet je meest favoriete activiteit. Het maakt de klus echter wel een beetje leuker. 🙃

We zijn dus op zoek naar een stofzuiger met een goed filter om alle huisdier-gerelateerde schadelijke stofjes te filteren, terwijl hij de juiste accessoires moet hebben om succesvol dierenharen mee op te zuigen.

Het is natuurlijk handig als jouw nieuwe stofzuiger meerdere goede eigenschappen heeft dan alleen het opzuigen van dierenharen, modder en zand. Waar gebruik je de stofzuiger nog meer voor, wat voor vloer heb je en waar stel je hoge eisen aan? Om je te helpen kiezen, heb ik deze koopgids voor je samengesteld.

Type stofzuigers

Er zijn verschillende soorten stofzuigers en ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.

 • Traditionele stofzuigers: Dit zijn de slede-stofzuigers die je achter je aansleept tijdens het stofzuigen. Ze zijn vaak robuust, krachtig en veelzijdig. Er is een enorme keuze aan traditionele stofzuigers. Van extra stille stofzuigers tot anti-allergie stofzuigers, stofzuigers met en zonder zak.
 • Steelstofzuigers: Deze stofzuigers hebben een lange steel en je duwt ze vooruit en haalt ze weer terug. Ze wegen vaak minder dan een traditionele stofzuiger en zijn wendbaarder en nemen niet veel ruimte in beslag. Ze zijn snoerloos, maar dit brengt me ook meteen op het grootste nadeel. De accu heeft een bepaalde gebruiksduur en zal dus opgeladen moeten worden. Verder zijn de meeste modellen niet zo krachtig als de traditionele stofzuigers.
 • Handstofzuigers: Deze zijn ideaal om snel even je huis netjes te maken of om een klein gebied mee te stofzuigen, zoals de hondenmand. Een handstofzuiger is echter te klein en dus niet praktisch om het hele huis mee te doen. Hij is wel handig voor bijvoorbeeld in de auto.
 • Robotstofzuigers: Deze staan voor gebruiksgemak ten top. De robotstofzuiger doet het werk voor je terwijl jij op je werk bent. Er zijn een paar modellen ontwikkeld speciaal voor huisdieren, maar ik ben van mening dat de niet-robotstofzuigers vooralsnog een stuk effectiever zijn in het opzuigen van haren.
Hond en kat aan het knuffelen

Onderhoud

Elke stofzuiger heeft onderhoud nodig om problemen zoals bijvoorbeeld vervelende geurtjes te voorkomen. Hier komt ook een stukje gebruiksgemak bij kijken. Je kunt tegenwoordig kiezen uit stofzuigers mét zak of stofzuiger zonder zak.

Stofzuigers zonder zak zijn vaak eenvoudig te legen met één druk op de knop, boven de vuilnisbak. Je komt niet in aanraking met het vuil, wat dit een erg hygiënische methode maakt. Bovendien hoef je geen stofzuigerzakken aan te schaffen wat je op de lange termijn geld bespaart.

Als je een stofzuiger met zak hebt, zie je het vuil niet. De stofbak in de bovengenoemde modellen is meestal transparant in zakloze stofzuigers wat inhoudt dat je het vuil kunt zien. Sommige mensen vinden dit vervelend en geven daarom de voorkeur aan een stofzuiger met zak, zodat het vuil onzichtbaar is.

Stofzuigers die speciaal zijn ontworpen voor huisdieren hebben vaak een mondstuk met roterende borstel(s). Deze zijn heel efficiënt in het opzuigen van haren. Je moet deze borstels wel goed bijhouden, want als er teveel haar in de borstels zit, beïnvloedt dit de functionaliteit hiervan. Pluk de haren er dus regelmatig uit.

Geluid

Misschien is dit niet een eigenschap waar je meteen aan denkt, maar als je huisdier bang is voor harde geluiden is het verstandig om toch naar het geluidsniveau te kijken. Er zijn namelijk stofzuigers te koop die minder geluid produceren dan de gemiddelde stofzuiger.

Type vloer

Wat voor type vloer je hebt is in veel gevallen doorslaggevend. Als je veel hoogpolige tapijten in je huis hebt liggen, is het essentieel dat je nieuwe stofzuiger hoogpolig tapijt aan kan. Nu is het wel zo dat de meeste stofzuigers hoogpolig tapijt kunnen stofzuigen, maar het gaat erom hoe goed ze hierin zijn.

Vooral als je huisdieren hebt is het belangrijk dat je zo diep mogelijk in de vezels komt met je stofzuiger, zodat het vuil zich hier niet kan ophopen en voor eventuele problemen kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan verergerde allergiesymptomen.

Mopshondje vooraanzicht

Accessoires

Vooral accessoires die ontworpen zijn voor het opzuigen van haren zijn een must. Denk hierbij aan een accessoire met roterende borstels of een turboborstel.

Filter

Stofzuigers hebben allemaal een uitblaasfilter. Het type filter is vooral belangrijk als jij, of iemand anders in je huishouden, last heeft van allergieën of last heeft van een aandoening zoals astma.

Een HEPA-filter is het meeste effectieve filter in het filteren van schadelijke stoffen zoals allergenen. Let wel op het bijbehorende cijfer: een HEPA 12-filter is efficiënter dan een HEPA 8-filter.

Andere opties zijn microfilters of anti-allergie filters. Deze zijn echter niet zo effectief als een HEPA-filter. Wat volstaat ligt er dus aan hoe erg jouw allergieën zijn.

Budget

Ook dit is niet geheel onbelangrijk! Misschien wil je dolgraag een Dyson V11 Animal kopen, maar heb je er het budget niet voor. Dan moet je dus op zoek naar het beste alternatief. Een goedkopere stofzuiger betekent dan ook niet meteen dan hij van slechtere kwaliteit is. Daar hoop ik je met deze top 5 al op gewezen te hebben. 😉

Veelgestelde vragen over stofzuigers voor huisdieren

Hoe vaak moet ik stofzuigen? 

Er is geen goed of fout antwoord op deze vraag; dit hangt namelijk van je situatie af. Als je harige huisdieren hebt, dan stofzuig je idealiter meerdere malen per week.

Hetzelfde geldt als je een kruipende baby in huis hebt en veel thuis bent, waardoor er veel stof in de rondte vliegt. De meeste mensen stofzuigen gemiddeld eens per week.

Waarom stinkt mijn stofzuiger? 

Vooral als je veel haren van huisdieren opzuigt kan je stofzuiger vervelende luchtjes gaan produceren. Haren hebben vaak nou eenmaal een luchtje dankzij de huidschilfers die eraan vasthangen.

Combineer dat met ander vuil en vocht en het feest is compleet. Maak je stofzuiger dus regelmatig schoon. Vervang de zak als deze 2/3 vol zit, of vervang of was het filter.

Hoe werkt een stofzuiger? 

Een stofzuiger heeft een elektrische motor die rond draait. Hierdoor wordt lucht naar binnen gezogen. Deze lucht wordt de zak (of in een stofbak) in gezogen samen met het vuil.

Conclusie

Huisdieren voegen veel toe aan je leven, inclusief een hoop haren, zand en modder. Hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen bij het kiezen van een stofzuiger die dit in ieder geval kan oplossen.

Met de beste stofzuiger voor huisdieren heb je jouw huis zo weer netjes, of je nu voor de Dyson V11 Animal kiest of de voordeligere Rowenta Compact Power Cyclonic RO3761: je huis straalt na gebruik!

Mocht je nog tips hebben voor mede-hondenbaasjes of katteneigenaren, laat ze dan hieronder achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram