Stoomstrijkijzer of Stoomgenerator: Wat is Beter?

Stoomgenerator Vs Stoomstrijkijzer naast elkaar
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Er zijn niet veel mensen die strijken een leuke klus vinden. Met het juiste strijkijzer wordt de klus niet leuker, maar ben je er wel sneller mee klaar zodat je tijd over houdt voor de betere dingen in het leven! De meest populaire strijkijzers zijn stoomgeneratoren en stoomstrijkijzers; je leest hier welke het beste is. 👕

Kreukels en stoom

Als stof gekreukt is, liggen de vezels door elkaar. Een combinatie van hitte, vocht en gewicht maken deze vezels weer los waardoor je ze als het ware uitrekt.

Stoom is een combinatie van hitte, vocht en gewicht en daarom ideaal om kreukels mee glad te strijken. Zowel een stoomstrijkijzer als een stoomgenerator werken met hitte, vocht en gewicht waardoor het strijken wordt vereenvoudigd.

Stoom heeft bovendien meer toepassingen: denk bijvoorbeeld aan schoonmaken. Met de beste stoomreiniger maak je je vloer grondig schoon. Opnieuw zorgt de combinatie hitte en vocht voor een perfect resultaat.

Stoomgenerator of stoomstrijkijzer?

Stoomgenerator

Stoomgenerator Zij Aanzicht

VS.

Stoomstrijkijzer

Stoomstrijkijzer Zij Aanzicht

Stoomgenerator

Stoomproductie: 120 g/m | Opwarmtijd: 2 Minuten | Gewicht: 4 – 5 Kilogram | Formaat: Groot | Stoomstoot: 460 g/m

Een stoomgenerator heeft een apart, groot waterreservoir waardoor je deze niet vaak bijvult. Bovendien maakt hij hierdoor veel stoom wat betekent dat je sneller klaar bent met strijken.

Door deze stoomkracht gaat het strijken bovendien makkelijker. Dankzij het grote waterreservoir duurt het echter wél iets langer voordat het apparaat klaar is voor gebruik.

Verder komt net als bij een stoomstrijkijzer het stoom via de gaatjes in de strijkzool naar buiten. De meeste stoomgeneratoren hebben tevens een stoompunt waarmee je makkelijk in de hoeken van bepaalde kledingstukken komt. 

Je zet tijdens gebruik verder minder kracht en ondanks dit verdwijnen zelfs de meest hardnekkige kreukels snel. Het apparaat is dan ook ideaal om grotere oppervlakken te stomen, zoals gordijnen en beddengoed. 

Stoomgenerator Philips zij-aanzicht

Een stoomgenerator in zijn geheel is groot en zwaar. De strijkbout daarentegen voelt licht aan omdat er geen water in zit. Wel kan het lastig zijn om de stoomgenerator op te bergen door zijn formaat. Stoomgeneratoren zijn daarnaast ook nog eens prijziger dan stoomstrijkijzers.

Als je veel strijkt dan is een stoomgenerator ideaal: je strijkt snel en daardoor ben je zo van je berg strijk af.

Voordelen

Nadelen

Stoomstrijkijzer

Stoomproductie: 60 g/m | Opwarmtijd: 20 Seconden | Gewicht: 1 – 2 Kilogram | Formaat: Klein | Stoomstoot: 250 g/m

Een stoomstrijkijzer heeft een waterreservoir aan de binnenkant van het strijkijzer. Deze vul je vaak via een kleine opening aan de bovenkant van het strijkijzer. Doordat het waterreservoir klein is, is het apparaat snel klaar voor gebruik. Tijdens het strijken komt het stoom, net als bij een stoomgenerator, via gaatjes in de zool naar buiten.

Een stoomstrijkijzer is een stuk minder krachtig dan een stoomgenerator en produceert veel minder stoom, waardoor je langer aan het strijken bent. Dit is natuurlijk geen probleem als je niet veel te strijken hebt, maar als je regelmatig en veel strijkt, kan dit tot problemen leiden.

Philips Stoomstrijkijzer zij-aanzicht

Stoomstrijkijzers zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen en in alle soorten en maten. Een goedkoper stoomstrijkijzer heeft echter over het algemeen minder stoomkracht dan een waar je meer voor betaalt.

Over het algemeen geldt dan ook: hoe meer stoom er wordt geproduceerd, hoe sneller en gemakkelijker het strijken gaat.

Hoe je het ook wendt of keert, zelfs het beste stoomstrijkijzer is langzamer in het gladstrijken van kleding dan een stoomgenerator omdat deze altijd minder stoom produceert dan een stoomgenerator.

Daarnaast kan een stoomstrijkijzer minder fijn in de hand liggen doordat deze zwaar aan kan voelen. Je draagt het gewicht van het water immers continu mee.

Een stoomstrijkijzer is daarentegen wel veel voordeliger en door zijn kleine formaat makkelijker op te bergen.

Voordelen

Nadelen

Prijs

Als je naar de prijzen kijkt, is de keuze snel gemaakt. Zelfs de goedkoopste stoomgenerator is nog behoorlijk duur, terwijl stoomstrijkijzers verkrijgbaar zijn in alle prijsklassen. Hierdoor kun je altijd een stoomstrijkijzer vinden die goed bij jouw budget past.

Gebruiksgemak

Met een stoomgenerator strijk je sneller en door de enorme stoomkracht, krijg je je stoffen gladder dan met een stoomstrijkijzer. Het grote waterreservoir is apart, waardoor deze niet vaak bijgevuld hoeft te worden. Bovendien ligt hierdoor het strijkijzer fijner in de hand, omdat deze minder weegt.

Veelvuldig gebruik

Iedereen wilt zo snel mogelijk klaar zijn met zijn of haar strijk en als je wekelijks of zelfs dagelijks een grote berg strijk hebt, ben je hier lang mee bezig. Een stoomgenerator bespaart je tijd doordat deze veel meer stoom produceert dan een stoomstrijkijzer en hierdoor sneller de kreukels in je was weer glad krijgt.

Door het grote waterreservoir hoef je deze niet vaak bij te vullen en bovendien is het strijkijzer van de stoomgenerator licht van gewicht waardoor deze fijn in de hand ligt. 

Uitblinkende eigenschappen/functies

Stoomgenerator

  • Efficiënter: Gebruikt meer stoom waardoor kreukels sneller glad gestreken worden
  • Gebruiksvriendelijker: Je vult het reservoir minder vaak bij en door het lage gewicht ligt het strijkijzer fijn in de hand

Stoomstrijkijzer

  • Prijsvriendelijk: Stoomstrijkijzers zijn er in alle soorten en maten en zodoende in alle prijsklassen, waardoor er altijd wel iets te vinden is dat bij jouw budget past
  • Makkelijk op te bergen: Door zijn kleine formaat vind je altijd wel een plaatsje om hem op te bergen
Vrouw Aan Het Strijken

Conclusie stoomgenerator vs stoomstrijkijzer

Als je veel strijkt, is een stoomgenerator de ideale keuze voor jou. Je gaat sneller door die berg strijk heen, zodat je meer tijd over houdt om leuke dingen te doen.

Door zijn stevige prijskaartje is het zonde als hij alleen maar in de kast staat en weinig gebruikt wordt. Als je maar heel af en toe strijkt, of net als mij alles er aan doet om nooit te hoeven strijken, dan volstaat een stoomstrijkijzer die je zo af en toe tevoorschijn haalt.

Stoomgenerator

Kies een stoomgenerator als:

  • Je vaak en veel strijkt
  • Je weinig moeite wilt doen om de kreukels in je kleding weg te krijgen
  • Je het niet erg vindt om voor je stoomgenerator een vaste plaats te vinden

Stoomstrijkijzer

Kies een stoomstrijkijzer als:

  • Je weinig strijkt
  • Je een klein budget hebt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *