Stoomstrijkijzer Stoomt niet Meer: wat Nu?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Een stoomstrijkijzer zonder stoom? That defeats the point.....

Stoomstrijkijzer Stoomt niet Meer: wat Nu?

Ken je dat gevoel? Je staat net lekker te strijken, en ineens... je stoomstrijkijzer stoomt niet meer! 😤 Geen zorgen, want in dit artikel gaan we je helpen met de beste tips en oplossingen om dit probleem op te lossen.

Ik beloof je, na het lezen van dit artikel weet je precies wat je moet doen om weer zorgeloos aan de slag te gaan met een goed functionerend stoomstrijkijzer.

We duiken in de mogelijke oorzaken, van kalkaanslag tot defecte onderdelen, en we geven je handige stap-voor-stap-instructies om alles weer op de rails te krijgen. Dus haal diep adem, relax en lees verder!

Belangrijkste punten samengevat:

 • Kalkaanslag, verstopte stoomgaatjes en defecte onderdelen zijn mogelijke oorzaken van een stoomstrijkijzer dat niet meer stoomt.
 • Ontkalken, reinigen en goed onderhoud zijn essentieel om je stoomstrijkijzer weer aan de praat te krijgen en in goede conditie te houden.
 • Handige hulpmiddelen en accessoires, zoals speciale ontkalkingsproducten en reinigingsaccessoires, kunnen het strijkproces vergemakkelijken.

1. Oorzaken van een stoomstrijkijzer dat niet meer stoomt

Er zijn verschillende redenen waarom je stoomstrijkijzer niet meer stoomt. Kalkaanslag, verstopte stoomgaatjes en defecte onderdelen zijn mogelijke boosdoeners. Laten we eens kijken hoe deze problemen ontstaan en hoe ze je strijkijzer beïnvloeden. Ook is het interessant om te weten of een strijkijzer brand kan veroorzaken en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Kalkaanslag: de grootste boosdoener

Kalkaanslag ontstaat door het gebruik van kraanwater in je strijkijzer. De mineralen in het water kunnen zich ophopen en kalkaanslag vormen.

Dit is een probleem voor stoomstrijkijzers, omdat het de stoomgaatjes kan blokkeren en de werking van het apparaat kan verminderen. Kalkaanslag kan ook leiden tot een lekkend strijkijzer, wat natuurlijk niet de bedoeling is. 😓

Verstopte stoomgaatjes

Stoomgaatjes kunnen verstopt raken door vuil en kalk. Wanneer dit gebeurt, kan de stoomproductie verminderen of zelfs helemaal stoppen. Verstopte stoomgaatjes kunnen ook de temperatuur van het strijkijzer beïnvloeden, waardoor het strijken minder effectief wordt. Geen ideale situatie dus!

Defecte onderdelen

Soms kunnen onderdelen van je stoomstrijkijzer defect raken, zoals de thermostaat of het verwarmingselement. Wanneer dit gebeurt, kan de stoomproductie afnemen of zelfs helemaal stoppen. Defecte onderdelen kunnen ook zorgen voor bruin water uit het stoomstrijkijzer, wat niet bepaald fris oogt op je schone kleding.

Rood strijkijzer op witte ondergrond

2. Probleemoplossing: hoe krijg je je stoomstrijkijzer weer aan de praat?

Geen paniek! Er zijn verschillende manieren om je stoomstrijkijzer weer aan de praat te krijgen. Ik geef je enkele praktische tips en stappen om de meest voorkomende problemen op te lossen.

Ook leg ik uit wat te doen als je het strijkijzer vergeet uit te zetten en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen. En mocht je ooit te maken krijgen met brandwonden door het strijkijzer, dan heb ik daar ook tips voor.

Ontkalken: stap-voor-stap aanpak

Als je stoomstrijkijzer niet meer stoomt, is ontkalken vaak de eerste stap om het probleem op te lossen. Hier is een eenvoudige methode om je stoomstrijkijzer te ontkalken:

 1. Zet het strijkijzer uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Vul het waterreservoir met een mengsel van gelijke delen water en witte azijn. Je kunt ook speciale ontkalkingsproducten gebruiken die geschikt zijn voor stoomstrijkijzers.
 3. Plaats het strijkijzer op een hittebestendige ondergrond, zoals een oude handdoek of bakpapier.
 4. Zet het strijkijzer op de laagste stoomstand en laat het ongeveer 15 minuten staan.
 5. Zet het strijkijzer aan en stoom de azijnoplossing door de gaatjes van de strijkzool totdat het reservoir leeg is.
 6. Vul het reservoir opnieuw met schoon water en herhaal het proces om eventuele azijnresten te verwijderen.

Let op: het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing van je stoomstrijkijzer te raadplegen, omdat sommige fabrikanten het gebruik van azijn afraden. In dat geval zijn er speciale ontkalkingsproducten beschikbaar die je kunt gebruiken.

Reinigen van de strijkzool en stoomgaatjes

Naast ontkalken is het ook belangrijk om de strijkzool en stoomgaatjes regelmatig te reinigen. Hier zijn enkele tips om je strijkijzer in topconditie te houden:

 • Om de strijkzool te reinigen, maak je een pasta van zuiveringszout en water. Breng de pasta aan op de afgekoelde strijkzool met een zachte doek en wrijf zachtjes. Veeg daarna de pasta weg met een vochtige doek en droog de strijkzool.
 • Voor het reinigen van de stoomgaatjes kun je een wattenstaafje of tandenstoker gebruiken om voorzichtig eventuele verstoppingen te verwijderen. Pas op dat je niet te hard duwt, want je wilt de gaatjes niet beschadigen.
 • Er zijn ook speciale reinigingsaccessoires, zoals strijkijzerreinigingssticks of -crèmes, die je kunt gebruiken om de strijkzool schoon te maken. Volg de instructies op de verpakking om te zorgen voor een veilige en effectieve reiniging.

Wanneer het tijd is om een professional in te schakelen

Soms zijn de problemen met je stoomstrijkijzer te ernstig om zelf op te lossen. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met kortsluiting door het strijkijzer of andere elektrische problemen, is het beter om een professional in te schakelen. 💡

Blauw strijkijzer op donkere ondergrond

Zoek een betrouwbare reparateur bij jou in de buurt en vraag om een offerte. Vergelijk prijzen en lees recensies om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt. Houd er rekening mee dat reparaties soms duur kunnen zijn en het in sommige gevallen voordeliger is om een nieuw stoomstrijkijzer aan te schaffen.️

3. Tips om toekomstige problemen te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Hier zijn enkele tips om je stoomstrijkijzer in goede conditie te houden:

Regelmatig ontkalken en reinigen

Het regelmatig ontkalken en reinigen van je stoomstrijkijzer is essentieel om te zorgen dat het apparaat naar behoren blijft werken. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van hoe hard het water in je omgeving is en hoe vaak je het strijkijzer gebruikt.

Over het algemeen wordt aanbevolen om het strijkijzer om de 2 tot 3 maanden te ontkalken en de strijkzool en stoomgaatjes maandelijks te reinigen.

Gebruik van gedemineraliseerd water

Gedemineraliseerd water is beter voor stoomstrijkijzers, omdat het vrij is van mineralen die kalkaanslag kunnen veroorzaken. 1Northwater (n.d.). 'Wat is gedemineraliseerd water?' Kalkaanslag is namelijk één van de grootste problemen bij stoomstrijkijzers. 🚰

Als je gedemineraliseerd water gebruikt, is de kans op kalkaanslag een stuk kleiner. Je kunt gedemineraliseerd water vinden in de meeste supermarkten of bouwmarkten. Vul je strijkijzer met dit water, en je zult merken dat je veel minder last hebt van verstoppingen en andere stoomproblemen.

Goed onderhoud van je strijkijzer en strijkplank

Een goede verzorging van je strijkijzer en strijkplank is essentieel voor een lange levensduur van je apparatuur.

 • Bewaar je strijkijzer op een veilige en droge plaats wanneer je het niet gebruikt.
 • Maak je strijkijzer regelmatig schoon, vooral de strijkzool en stoomgaatjes.
 • Vervang de hoes van je strijkplank wanneer deze versleten is.
 • Zorg dat de poten van je strijkplank stabiel en stevig zijn.

Door goed voor je strijkijzer en strijkplank te zorgen, zul je merken dat ze langer meegaan en beter presteren.

4. Handige hulpmiddelen voor een soepel strijkproces

Er zijn enkele handige hulpmiddelen en accessoires die het strijken een stuk eenvoudiger kunnen maken.

Speciale ontkalkingsproducten

Er zijn verschillende ontkalkingsproducten op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor stoomstrijkijzers. Een paar populaire voorbeelden zijn:

 • Durgol Swiss Steam
 • HG ontkalker
 • Calgonit Finish Powerball

Deze producten werken door de kalkaanslag in je strijkijzer op te lossen, waardoor je het gemakkelijk kunt wegspoelen. Ze zijn erg nuttig om je strijkijzer in topconditie te houden en verstoppingen te voorkomen.

Accessoires voor het reinigen van de strijkzool

Er zijn verschillende accessoires beschikbaar die je kunnen helpen bij het schoonmaken van de strijkzool van je stoomstrijkijzer. Enkele voorbeelden zijn:

 • Strijkijzerreinigers in stickvorm, zoals de Vileda Iron Cleaner
 • Speciale reinigingsdoekjes
 • Staalwol

Kies een accessoire dat geschikt is voor je strijkijzer en volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

Een stoomgenerator: het overwegen waard?

Een stoomgenerator is een apparaat dat stoom produceert en deze via een slang naar een strijkijzer leidt. Het verschilt van een stoomstrijkijzer doordat het meer stoom kan genereren en een constante stoomdruk kan leveren.

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan het gebruik van een stoomgenerator in plaats van een stoomstrijkijzer:

Voordelen:

 • Hogere stoomdruk voor betere strijkresultaten
 • Groter waterreservoir, waardoor je minder vaak hoeft bij te vullen

Nadelen:

 • Duurder in aanschaf
 • Groter en zwaarder, waardoor het meer ruimte in beslag neemt en minder draagbaar is

Als je veel strijkt en op zoek bent naar betere resultaten, kan een stoomgenerator een goede investering zijn. Echter, als je slechts af en toe strijkt en niet veel ruimte hebt, is een stoomstrijkijzer wellicht een betere keuze.

Stoomgenerator en strijkijzer

Conclusie

Nu je dit artikel hebt gelezen, heb je een schat aan informatie tot je beschikking om je stoomstrijkijzer weer in topconditie te krijgen als het niet meer stoomt.

Onthoud de belangrijke stappen: ontkalken, reinigen en zorgen voor je strijkijzer en strijkplank. En natuurlijk, mocht het allemaal niet meer lukken, dan weet je wanneer je beter een professional kunt inschakelen.

Hopelijk kun je met deze kennis en tips weer zorgeloos strijken en genieten van kreukvrije kleding! ✨ Veel succes en... strijk ze! Oh, en als je nog meer handige tips en tricks zoekt, vergeet dan niet om onze andere artikelen te lezen. De wereld van het huishouden kent geen geheimen meer voor jou!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen