Strijken zonder Strijkijzer of Strijkplank op 11 Manieren

Uniformen En Hemden Achter Elkaar Op Kledinghaken
Yvette

Yvette

Inhoudsopgave

Je kent het wel, je bent op vakantie en wil dat éne gekreukte bloesje aan. Helaas is er geen strijkijzer of strijkplank voorhanden. Gelukkig kun je ook strijken
zonder strijkijzer of strijkplank!

Het ontbreken van een strijkplank is makkelijk op te lossen: die creër je gewoon zelf! Je kunt een handdoek op je koffer leggen om een egaal strijkoppervlak
te creëren, of wat dacht je van de leuning van de bank? Bescherm de ondergrond tegen hitte en er kan weinig fout gaan! 🥳

Ook geen strijkijzer in de buurt? Dan kunnen onderstaande manieren je een kreukvrije look bezorgen.

grijze t-shirts aan hangers

#1 Badkamer stoom

Dé classic als je het mij vraagt. Hang het kledingstuk op in de badkamer terwijl je (heet) doucht.

Het “gewicht” van de stoom trekt als het ware de kreukels uit de kleding. Twee vliegen in één klap! Let wel.

#2 Warme föhn

Föhn de kreukels uit het kledingstuk. Dit werkt het best met licht vochtige kleding. Werkte de vorige methode dus niet? Dan stap je hierop over.

Houdt de föhn op 5 à 10 centimeter afstand van het kledingstuk zodat je deze verbrandt.

#3 Warme stijltang

Niet alleen haren strijk je ermee glad; ook kreukels uit kleding verdwijnen als sneeuw voor de zon. De stijltang werkt het beste op kleine oppervlaktes zoals een kraag. 

Zorg er wel voor dat de stijltang op een lage hittestand staat zodat de kleding niet verbrandt.

#4 Droger & ijsblokjes

Dit is de makkelijkste manier wat mij betreft! Gooi het kledingstuk in de droger met een hand ijsblokjes. 

Een paar minuten op de warmste stand veroorzaakt genoeg stoom om de kreukels te doen verdwijnen. Begin met een minuut of 3. Is dit niet lang genoeg, doe er dan telkens 30 seconden bovenop.

#5 Anti-kreuk spray

Te koop bij huishoudzaken, drogisten en sommige supermarkten. Zo’n spray belooft in principe dat je enkel een beetje vloeistof op het kledingstuk moet sprayen waarna de kreukels vanzelf verdwijnen.

Wederom is de werking hiervan afhankelijk van de diepte van de kreukels en de soort stof – alsook van het specifieke product. De ene variant werkt nou eenmaal beter dan de ander.

#6 DIY anti-kreuk spray

Zo’n anti-kreuk spray maak je ook gemakkelijk zelf! Meng 1/3e deel natuurlijke witte wijn azijn met 2/3e deel water in een plantenspuit. Schud het goedje even door elkaar en sprayen maar.

vrouw met spray

#7 Natte handdoek methode

Leg het kledingstuk op tafel en leg daarbovenop een natte handdoek. Druk overal de handdoek goed aan. Je drukt kreukels hiermee uit de kleding. Daarna moet de kleding weer even drogen.

#8 Warme pan

Gebruik de onderkant van een warme pan als surrogaat strijkijzer. Leg het kledingstuk op een vlakke ondergrond en schuif de pan eroverheen. Zodra de pan is afgekoeld warm je deze opnieuw even op.

#9 Stoom uit waterkoker/pan

Kook water in een pan of waterkoker totdat er stoom ontstaat. Houdt het kledingstuk hier strakgetrokken boven, net zolang tot het kreukvrij is.

Stoom is natuurlijk hét wondermiddel in strijkland. Toch liever een strijkijzer aanschaffen? Dan wil je natuurlijk wel het beste stoomstrijkijzer.

#10 Kleding oprollen

Ook voor kreukels geldt: voorkomen is beter dan genezen. Rol je kleding op wanneer je je koffer inpakt. Dit zorgt ervoor dat je kleding kreukvrij op de bestemming aankomt. Bijkomend voordeel: het scheelt ruimte in de koffer!

#11 Kledingstomer kopen

Dit is een voor de hand liggende optie als je net zo’n hekel aan strijken hebt als ik. Er bestaan tegenwoordig zelfs heuse stoomkasten voor kleding. Je hangt de kleding erin en een paar minuten later is het helemaal gestoomd en fris.

Een iets kleiner budget? Dan is de beste kledingstomer een goede vervanging van het strijkijzer. Hang de kleding op en laat de stoom het werk doen.

Dit apparaatje kan ook makkelijk mee op vakantie. Zo kom je nooit meer voor strijkuitdagingen te staan!

Conclusie

Er leiden meerdere wegen naar een kreukvrij Rome. Nu ben je op de hoogte van de vele manieren waarop je tóch kan strijken. Geen strijkijzer? Geen paniek! 

Laat mij hieronder even weten welke methode jij hebt toegepast! 👀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *