Strijkijzer Ontkalken & Kalkaanslag Voorkomen

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

Kalk is slecht voor je strijkijzer én je kleding. Voorkomen is dus echt beter dan genezen!

Strijkijzer Ontkalken & Kalkaanslag Voorkomen

Soms lijkt het wel of het sneeuwt uit je strijkijzer. Zodra er witte kalkdeeltjes op je kleding achterblijven is er maar één oplossing: het strijkijzer ontkalken!

Idealiter ontkalk je je strijkijzer eens per maand. In dit artikel komen de verschillende manieren van ontkalken aan bod. Lees voor het ontkalken altijd goed de gebruiksaanwijzing.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Alle apparaten die water verwarmen krijgen te maken met kalkaanslag. Kijk eens naar het koffiezetapparaat en waterkoker. 

Tijdens het verhitten van water, lossen de kalkdeeltjes minder goed op in water. De kalk blijft daardoor in het apparaat achter en beïnvloedt uiteindelijk de werking ervan.

Is kalkaanslag te voorkomen?

Je kunt kalkaanslag voorkomen en dat is altijd beter dan genezen. Daarom zet ik een aantal tips op een rijtje:

 • Leeg het waterreservoir na elke strijkbeurt. Spoel na elke 10 strijkbeurten het strijkijzer door met schoon water.
 • Door water met minder of geen kalk te gebruiken, kun je kalkaanslag verminderen of voorkomen. Filter het water bijvoorbeeld met een filterkan voordat je het in het strijkijzer giet.
 • Een waterontharder op de inkomende waterleiding aansluiten is ook een optie. Dit apparaat haalt de kalk uit al het binnenkomend water. Daar wordt je wasmachine ook meteen blij van!

Water waar helemaal geen kalk in zit noemen we gedemineraliseerd water. Gebruik dit hoe dan ook in het strijkijzer en er zal geen kalkaanslag meer ontstaan.

Strijkijzer ontkalken

De gebruiksaanwijzing van het strijkijzer geeft aan hoe vaak je moet ontkalken. Dit is meestal eenmaal per maand. Sommige strijkijzers geven zelf aan wanneer het weer tijd hiervoor is door middel van een lampje.

Wat je precies moet doen hangt af van het strijkijzer dat je hebt. Ga dit altijd na in de gebruiksaanwijzing. Het strijkijzer schoonmaken ook van essentieel belang om de conditie van het strijkijzer in orde te houden.

Hieronder zullen verschillende manieren van ontkalken aan bod komen. Je kunt de methoden afwisselen of zelfs combineren.

Leegstomen strijkijzer

 • Vul het waterreservoir
 • Warm het strijkijzer op
 • Stoom het strijkijzer leeg boven de wasbak

Belangrijk!

Strijk na het ontkalken altijd eerst ever een oude lap of theedoek. Dit om te voorkomen dat er achtergebleven kalk op je kleding komt.

Ontkalken met azijn

Over het algemeen kan ontkalken met azijn geen kwaad. Kijk dit voor de zekerheid even na in de gebruiksaanwijzing. 

 • Meng 1 deel water met 1 deel (schoonmaak) azijn en vul hiermee het waterreservoir van je strijkijzer. 
 • Laat het strijkijzer warm worden en druk de stoomknop een paar keer in. 
 • Schakel het strijkijzer uit. 
 • Wacht een uur terwijl het mengel inwerkt. 
 • Laat het waterreservoir leeglopen en spoel minimaal twee keer na met schoon water.
Gele Spuitfles Op Blauwe Achtergrond In Roze Handschoen

Ingebouwde ontkalkmethodes

Het is de 21e eeuw, dus inmiddels hebben ook de fabrikanten zélf een oplossing bedacht voor het kalkprobleem. 💡

Veel strijkijzers zijn daardoor tegenwoordig voorzien van een ontkalk knop of een ontkalk staafje.

Ontkalkknop

In sommige gevallen ontkalk je je strijkijzer met één druk op de knop! Sommige strijkijzers bezitten deze ontkalkknop, ook wel ‘decalc’ of ‘calc-clean’ genoemd. Druk de knop in, schud het strijkijzer boven de wasbak leeg en de kalkdeeltjes vallen eruit.

Dit proces werkt met een thermische schok. Het ijzer warmt op terwijl het water koud blijft. Het koude water stroomt door het warme ijzer. Door het verschil in temperatuur laat de kalk los. 

Na ontkalken met de ontkalk knop is het raadzaam even over een oude lap of theedoek te strijken. Hiermee voorkom je dat mogelijk achtergebleven kalkstukjes op je kleding komen.

Ontkalkstaafje

Sommige strijkijzers hebben een ontkalk- of antikalkstaafje. Dit staafje zit in het waterreservoir en trekt de kalk aan uit het water. Dit voorkomt dat er kalkaanslag op het ijzer ontstaat.

Het ontkalk staafje moet je regelmatig omspoelen en/of ontkalken met azijn. Lees de gebruiksaanwijzing voor de precieze instructies voor jouw model strijkijzer.

Ontkalkpatroon

Strijkijzers met een stoomgenerator hebben soms speciale cartridges om kalkaanslag te voorkomen. 

Dit onthardt het leidingwater in het apparaat. Het gebruik van deze cartridges kost ongeveer €25.00 per jaar.

Aanschaf strijkijzer

Het ene strijkijzer is het andere niet! Overweeg je een nieuw strijkijzer te kopen, dan wil je natuurlijk het beste strijkijzer dat is er is. 

Je kunt hier de ontkalkingsmethoden per strijkijzer vergelijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Hoe vaak moet ik mijn strijkijzer ontkalken?

Gemiddeld ontkalk je 1 keer per maand het strijkijzer. Bij intensief gebruik mag dit nog vaker; bijvoorbeeld om de week. Lees alvorens het ontkalken altijd de gebruiksaanwijzing.

Hoe ontkalk ik mijn strijkijzer?

Het ontkalken van je strijkijzer gebeurt op diverse manieren. Je kunt ontkalken met (schoonmaak)azijn of de ingebouwde ontkalkingsmethode van het strijkijzer gebruiken als deze aanwezig is.

Kan ik kalkaanslag in mijn strijkijzer verminderen of voorkomen?

Ja, je kunt kalkaanslag voorkomen op verschillende manieren. Om te beginnen leeg je na elke strijkbeurt het waterreservoir en spoel je strijkijzer na 10 strijkbeurten goed door. Vervolgens onthard of filter je het strijkwater om de kalkaanslag te verminderen. Koop daarnaast gedemineraliseerd water om te gebruiken; hierin zit geen kalk waardoor dit ook geen kalkaanslag veroorzaakt.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Tijdens het verhitten van water lossen de kalkdeeltjes minder goed op in water. De kalk blijft daardoor in het strijkijzer achter en kan de werking van het apparaat beïnvloeden.  

Conclusie

Er zijn verschillende methoden om het strijkijzer regelmatig te ontkalken. Doe dit minimaal maandelijks, het liefst om de week indien je veel strijkt. 

Afwisselen tussen of het combineren van verschillende ontkalkingsmethoden is bovendien mogelijk.  Voorkom kalkaanslag door het water bij voorbaat te ontharden of ontkalken. Regelmatig het waterreservoir doorspoelen helpt ook bij het voorkomen van kalkaanslag.

Hopelijk ga je nu vol goede moed jouw strijkijzer ontkalken. Laat mij hieronder even weten of het is gelukt! Voor je het weet is je strijkijzer je beste vriend

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Luca Nowak

Luca Nowak

Luca is de hoofdredacteur en een content writer voor Paarshuis. Naast zijn werk bij ons studeert hij psychologie en spendeert hij zijn vrije tijd aan creatieve hobby’s, zoals het schrijven van fictie en blog posts over allerlei sociale kwesties.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram