Zo Maak Je Je Strijkijzer Schoon

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Het klinkt misschien gek maar je strijkijzer heeft ook behoefte om schoon gemaakt te worden!

Zo Maak Je Je Strijkijzer Schoon

Je strijkijzer schoonmaken is één van die dingen waar je niet zo snel aan denkt. Toch is het belangrijk, want je wilt dat je strijkijzer lang mee gaat. Je strijkijzer wordt hoe dan ook vies. Als je vaak strijkt dan moet je je strijkijzer vaker schoonmaken dan wanneer je bijna nooit strijkt.

Het ontkalken is ook erg belangrijk, vooral als je in een omgeving met hard water woont. Goed onderhoud verlengt zo de levensduur van je strijkijzer aanzienlijk!

Volg hieronder het stappenplan en je strijkijzer straalt weer in no-time! 🧴🧼

Strijkijzer op kookplaat

Er zijn meerdere manieren om je strijkijzer schoon te maken. Ik heb azijn gekozen, omdat dit de makkelijkste en de milieuvriendelijkste manier is. De beste strijkijzers hebben soms een zelf-reinigingsprogramma, maak hier dan ook gebruik van.

Dit heb je nodig

  • Azijn
  • Water
  • Doek
  • Strijkijzer

Je werkt alleen met azijn en water: je hoeft daarom geen oude doek te gebruiken. Elke doek volstaat.

Hoe vaak maak ik mijn strijkijzer schoon?

Dit hangt af van hoeveel jij je strijkijzer gebruikt. Als je dagelijks strijkt, maak je deze vaker schoon dan wanneer je eens per maand strijkt. Ik strijk zelf ongeveer eens per week en maak mijn strijkijzer elke maand wel een keer goed schoon.

Mocht je een ongelukje hebben met een stof, als het bijvoorbeeld smelt, dan raad ik je aan dit meteen schoon te maken. Hoe sneller je vuil verwijdert, hoe eenvoudiger dit is.

Stap 1: De buitenkant schoonmaken

Maak de buitenkant van het strijkijzer schoon met een vochtige doek. Als hij erg vuil is, kun je hiervoor ook wat azijn gebruiken. Vergeet vooral niet het handvat.

Stap 2: De zool schoonmaken

Maak een mengsel van azijn en water. Houd een 2:1 azijn-waterverhouding aan. Maak je doek vochtig met deze mix en hang de doek over de zool van het strijkijzer. Hiervoor moet het strijkijzer staan.

Zet het strijkijzer vervolgens aan op de laagste stand en laat het strijkijzer aan staan voor ongeveer 5 minuten. Zet het strijkijzer nu uit en laat de doek op het strijkijzer hangen voor ongeveer 30 minuten.

Strijkijzer bedekt met doek

Stap 2: De zool schoonmaken

Haal nu de doek weg; je ziet meteen dat je zool schoner is. Neem de zool af met de vochtige doek. Als er wat hardnekkiger vuil zit kun je dezelfde doek gebruiken, samen met een beetje kracht, om het vuil te verwijderen.

Stap 3: De binnenkant ontkalken

Je strijkijzer ontkalken is erg belangrijk. Dit moet dan ook regelmatig gebeuren om te voorkomen dat het warmte-element stuk gaat. Volg de instructies op de verpakking van het ontkalkingsmiddel of doe dit opnieuw met azijn.

Als je in een hardwater omgeving woont, ontkalk je je strijkijzer idealiter nog vaker.

Stap 4: Drogen

Droog je gehele strijkijzer af met een zachte droge doek. Als je dit niet doet, krijg je watervlekken. Watervlekken kunnen verder geen kwaad, maar het oog wilt ook wat, toch? 

Daarnaast loop je het risico dat het beetje kalk in het achtergebleven water weer meteen vast komt te zitten.

Gesmolten stof op de zool

Als je per ongeluk iets te heet hebt gestreken kan het zijn dat het stof, of de opdruk, smelt en op de zool van je strijkijzer achterblijft. Dit gesmolten goedje kan moeilijk te verwijderen zijn.

Zet je strijkijzer aan en strijk een stuk aluminiumfolie. Als het goed is blijft het plakkerige goedje nu achter op de folie. Als het materiaal nu nog steeds niet heeft losgelaten, gebruik dan wat nagellak remover.

Kan ik mijn strijkijzer schoonmaken met zout?

Ja! Dit is een andere gemakkelijke manier om je strijkijzer schoon te maken. Verspreid een eetlepel zout op een vel bakpapier en zet vervolgens je strijkijzer op de maximale temperatuur. Je zet de stoomfunctie helemaal uit. Nu strijk je rustig over het zout heen.

Dit doe je voor ongeveer een minuut en de zool van je strijkijzer is weer zo als goed als nieuw!

Wit-blauw strijkijzer op kookplaat

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen en dat je aan de slag kunt met een schoon strijkijzer! Heb je zelf nog tips, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram