Heerlijk, ik ga een gerecht bereiden met kipfilet. Of dat dacht ik in ieder gevak. Ik maak de verpakking van mijn kipfilet open en de stank komt me tegemoet. Wat is er fout gegaan? Ik heb het in de koelkast bewaard en volgens de verpakking zou mijn kip nog goed moeten zijn. Niet dus. Het is niet koud genoeg in mijn koelkast!

Één op de vier koelkasten heeft vaak een te hoge temperatuur, zonder dat men het in de gaten heeft. Beeld je eens in wat dit betekent voor al dat etenswaar dat erin ligt en je energierekening... Daar word je niet blij van! In dit artikel vertel ik je daarom over de ideale temperatuur voor een koelkast.

De ideale koelkasttemperatuur

We raden je aan je koelkast in te stellen op ongeveer 4 graden Celsius en het vriesgedeelte op ongeveer -20 graden Celsius voor optimale versheid en conservering.

Hoe koud moet je koelkast zijn? 🌡

De ideale temperatuur van een koelkast ligt tussen de 3 ºC en 4 ºC. Lage tempraturen remmen de groei van bacteriën en schimmels af, en houden daardoor etenswaren langer goed dan hoge temperaturen.

Nu heeft niet elk etenswaar een even grote behoefte aan zulke lagen temperaturen. Eieren en fruit kun je bijvoorbeeld ook op kamertemperatuur bewaren, maar in de kou blijven ze langer goed.

Ik bewaar bijvoorbeeld mijn eieren buiten de koelkast, maar mijn chocolade in de koelkast. Dat laatste heeft overigens niets met bacteriegroei te maken: koude chocolade vind ik veel lekkerder!

Een snel overzicht van producten die je sowieso rond de 3 - 4 °C moet bewaren:

  • Vlees, gevogelte, vis en zeevruchten;
  • Melk en andere zuivelproducten, zoals kaas;
  • Gekookt eten, zoals kliekjes;
  • Gesneden groenten.

Voedselveiligheid

Het handhaven van de juiste temperatuur in je koelkast, tussen 3°C en 4°C, is geen suggestie; het is een must voor de veiligheid van je voedsel.

Bij deze temperaturen vertraagt de groei van schadelijke bacteriën aanzienlijk, waardoor je voedsel langer vers blijft en het risico op voedselvergiftiging afneemt.

Te warm, en je eten bederft snel; te koud, en je verspilt niet alleen energie, maar je loopt ook het risico dat je voedsel bevriest en bederft.

Specifieke bacteriën

Je moet je bewust zijn van de vijanden in je koelkast: salmonella en listeria. Salmonella, vaak gevonden in kip, varkensvlees en eieren, groeit razendsnel bij 37°C, maar stopt groeien bij ongeveer 4°C. Het probleem is dat deze bacteriën alleen stoppen met groeien en dus overleven.

Listeria is nog sluwer; het blijft zelfs in koude omstandigheden actief. Listeria is berucht om het veroorzaken van ernstige ziekten, vooral bij zwangere vrouwen.

Beide bacteriën worden alleen gedood door verhitting, dus het bewaren van je voedsel bij de juiste koelkasttemperatuur is essentieel om hun groei te beperken.

Hoe koud moet je koelkast zijn? 🌡

De ideale temperatuur van een koelkast ligt tussen de 3 ºC en 4 ºC. Lage temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels af, en houden daardoor etenswaren langer goed dan hoge temperaturen.

Nu heeft niet elk etenswaar een even grote behoefte aan zulke lagen temperaturen. Eieren en fruit kun je bijvoorbeeld ook op kamertemperatuur bewaren, maar in de kou blijven ze langer goed.

Een snel overzicht van producten die je sowieso rond de 3 - 4 °C moet bewaren:

  • Vlees, gevogelte, vis en zeevruchten;
  • Melk en andere zuivelproducten, zoals kaas;
  • Gekookt eten, zoals kliekjes;
  • Gesneden groenten.
Temperatuur display Samsung Koelkast

Een te hoge koelkast temperatuur

Een te hoge temperatuur van de koelkast vergroot de kans dat het eten sneller bederft. Kip blijft bijvoorbeeld beter vers bij een temperatuur van 4 ºC.

Het risico van een koelkast met een te hoge temperatuur is dat de bacteriegroei onvoldoende wordt geremd. Hierdoor is de kans op voedselvergiftiging groter dan wanneer de temperatuur laag genoeg is.

Let op: wanneer je net je koelkast verplaatst hebt, kan het even duren voordat de juiste temperatuur is bereikt.

Een te lage koelkast temperatuur

De koelkast te koud zetten heeft ook zijn nadelen. Zelfs de beste koelkast moet harder werken om te koelen als de temperatuur te laag staat ingesteld, en verbruikt hierdoor meer stroom en kost daardoor meer geld. Daarnaast bestaat er een kans dat etenswaren zelfs kapotvriezen. 🥶

Temperatuurzones

De temperatuur in een koelkast is niet overal gelijk. Warme lucht stijgt, koude lucht daalt. Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin; de deur van een koelkast is vaak net iets warmer dan de schappen.

Nieuwere koelkasten komen tegenwoordig vaker met speciale vershoudzones. Er zijn 3 verschillende soorten vershoudzones:

  • een 0-gradenzone;
  • een vershoudzone met instelbare temperatuur;
  • een vershoudzone met instelbare luchtvochtigheid.

De 0-gradenzone is geschikt voor vlees en vis. Die mag je behoorlijk koud bewaren. In de zone met instelbare luchtvochtigheid leg je groente en fruit. Afhankelijk van hoe droog zo'n type groente of fruit normaliter is, stel je hierop de luchtvochtigheid in deze zones af.

Als je geen vershoudzones in je koelkast hebt, kun je hem als volgt indelen, zodat je optimaal gebruik maakt van je koelkast.

  • Bovenin: kaas, yoghurt, vleeswaren en open potjes;
  • Midden: eieren, melk, kliekjes;
  • Onderin: rauw vlees, vis en andere snel bedervende producten;
  • Deur: sauzen, boter, sappen en frisdrank.
Pelgrim koelkast temperatuur instellen draaiknop

Hoe stel je de koelkast temperatuur in?

Het instellen van de juiste temperatuur verschilt per koelkast. Bij de ene koelkast wordt het aangegeven in graden Celsius; bij de andere in een genummerde stand van bijvoorbeeld 1 t/m 7.

Sommige koelkasten maken ook nog eens gebruik van een symbool dat aangeeft of de temperatuur koud genoeg is.

In de handleiding van de koelkast vind je terug hoe je deze moet instellen. Ben je de handleiding van je koelkast kwijt? Google het merk, typenummer en het woord 'handleiding' om het laatstgenoemde te vinden! Het typenummer vind je aan de binnenkant van de koelkast op een sticker.

Hoe meet je de temperatuur in de koelkast?

Er bestaan speciale koelkastthermometers. Deze geven de daadwerkelijke temperatuur in een koelkast aan. Wat je nodig hebt:

  • Een thermometer die onder nul kan;
  • Een glas water;
  • Wat geduld.

Waarom een glas water? De lucht in de koelkast is iets warmer is dan de producten zelf, door de thermometer in een glaswater te zetten meet je het beste de temperatuur in de koelkast.

Let op: maakt je koelkast veel geluid? Wees dan extra alert op temperatuurschommelingen. Het kan zijn dat er onderdelen in je koelkast niet goed meer werken.

Waarom een aparte koelkastthermometer een slimme keuze is

Vertrouw niet blindelings op de ingebouwde thermometer van je koelkast; schommelingen zijn niet ongewoon, vooral bij modellen met een traditionele compressor. Investeer in een aparte koelkastthermometer voor nauwkeurigheid.

Plaats het in een glas water in het midden van de koelkast voor de meest betrouwbare meting. Een constante temperatuur van 3°C tot 4°C is wat je nastreeft; regelmatige controles zorgen ervoor dat je op het juiste spoor blijft en beschermen je tegen de verborgen gevaren van temperatuurschommelingen.

Wat is de beste temperatuur voor het vriesvak?

De ideale temperatuur voor de vriezer – of het vriesvak – is -18 ºC of -19 ºC. Dit vriest de bacteriën dood en houdt je etenswaren lang vers.

Vriezers kunnen doorgaans nog kouder, maar dat is overbodig. Een lagere temperatuur zorgt niet voor dat etenswaren langer houdbaar blijven, maar wel voor een hoger energieverbruik.

Sommige vriezers stel je in doormiddel van een display, waarop je -18 ºC of -19 ºC kunt aangeven. Heb jij een vriezer met een draaiknop, dan is het handig om een thermometer in de vriezer te leggen. Hieraan lees je af hoe koud het precies in de vriezer is.

Deur open laten of dicht doen?

Met de beweging van het open doen van de deur verplaats je de meeste kou, dus feitelijk is het beter om 1 keer de deur open te doen, deze tijdelijk open te laten staan (met de nadruk op tijdelijk, zo kort mogelijk dus) en dan de deur weer dicht te doen.

Als ik in de keuken een glas inschenk is het deur open > pak er uit > inschenken > pak er terug in > deur dicht. Als dat glas in de woonkamer staat gaat wel de deur tussentijds dicht.

JustAguy401, Reddit

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen.

Hoe varieert de temperatuur in verschillende delen van de koelkast?

In je koelkast varieert de temperatuur: het is kouder onderin, ideaal voor vlees en vis, en warmer in de deur, geschikt voor condimenten. De groentelade heeft een gematigde temperatuur, perfect voor fruit en groenten. Begrijp deze zones om voedsel correct te plaatsen en de houdbaarheid te verlengen.

Hoe kan ik de temperatuur in mijn koelkast regelen?

Je regelt de temperatuur in je koelkast via de thermostaatknop, meestal gemarkeerd met cijfers waarbij een hoger cijfer koudere temperaturen aangeeft. Raadpleeg de handleiding van je koelkast voor specifieke instructies en streef naar een optimale 3°C tot 4°C voor het bewaren van de meeste levensmiddelen.

Hoe beïnvloedt de temperatuur in mijn koelkast de groei van bacteriën?

De temperatuur in je koelkast speelt een cruciale rol bij het beperken van bacteriegroei. Bij 3°C tot 4°C vertraagt de vermenigvuldiging van schadelijke bacteriën zoals salmonella en listeria aanzienlijk, waardoor je voedsel veilig blijft. Hogere temperaturen versnellen daarentegen de bacteriegroei, wat gezondheidsrisico's oplevert.

Welk onderhoud is nodig om de optimale koelkasttemperatuur te behouden?

Regelmatige reiniging, eens per maand, voorkomt overbelasting en bevordert de efficiëntie van je koelkast. Controleer de deurrubbers op lekken en vervang ze indien nodig om een constante temperatuur te behouden. Ontdooi de vriezer indien deze ijsophoping heeft, omdat dit de temperatuurprestaties beïnvloedt.

Inhoud van een koelkast, vooraanzicht

Conclusie

Nog een keertje dan: zet je koelkast op 3 ºC of 4 ºC en je vriezer op -18 ºC of -19 ºC, zodat je portemonnee en het milieu tevreden blijven! 😁

Is de koelkast leeg of ga je op vakantie en laat je een lege koelkast achter, dan mag hij natuurlijk wel een paar graadjes warmer, maar vergeet hem niet op juiste temperatuur terug te zetten. Je koelkast schoonmaken is nu, terwijl hij leeg is, ook een goed idee!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat deze dan vooral achter! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?