De Koelkast Temperatuur: Belangrijker dan Je Denkt

Ruth Snijders

Geschreven door: Ruth Snijders

Cool hoor, een koelkast op de juiste temperatuur.

De Koelkast Temperatuur: Belangrijker dan Je Denkt

Één op de vier koelkasten heeft vaak een te hoge temperatuur, zonder dat men het in de gaten heeft. Beeld je eens in wat dit betekent voor al dat etenswaar dat erin ligt en je energierekening... Daar word je niet blij van! In dit artikel vertel ik je daarom over de ideale temperatuur voor een koelkast.

Hoe koud moet je koelkast zijn? 🌡

De ideale temperatuur van een koelkast ligt tussen de 3 ºC en 4 ºC. Lage tempraturen remmen de groei van bacteriën en schimmels af, en houden daardoor etenswaren langer goed dan hoge temperaturen.

Nu heeft niet elk etenswaar een even grote behoefte aan zulke lagen temperaturen. Eieren en fruit kun je bijvoorbeeld ook op kamertemperatuur bewaren, maar in de kou blijven ze langer goed.

Een snel overzicht van producten die je sowieso rond de 3 - 4 °C moet bewaren:

 • Vlees, gevogelte, vis en zeevruchten;
 • Melk en andere zuivelproducten, zoals kaas;
 • Gekookt eten, zoals kliekjes;
 • Gesneden groenten.
Temperatuur display Samsung Koelkast

Een te hoge koelkast temperatuur

Een te hoge temperatuur van de koelkast vergroot de kans dat het eten sneller bederft. Kip blijft bijvoorbeeld beter vers bij een temperatuur van 4 ºC.

Het risico van een koelkast met een te hoge temperatuur is dat de bacteriegroei onvoldoende wordt geremd. Hierdoor is de kans op voedselvergiftiging groter dan wanneer de temperatuur laag genoeg is.

Een te lage koelkast temperatuur

De koelkast te koud zetten heeft ook zijn nadelen. Zelfs de beste koelkast moet harder werken om te koelen als de temperatuur te laag staat ingesteld, en verbruikt hierdoor meer stroom en kost daardoor meer geld. Daarnaast bestaat er een kans dat etenswaren zelfs kapotvriezen. 🥶

Temperatuurzones

De temperatuur in een koelkast is niet overal gelijk. Warme lucht stijgt, koude lucht daalt. Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin; de deur van een koelkast is vaak net iets warmer dan de schappen.

Nieuwere koelkasten komen tegenwoordig vaker met speciale vershoudzones. Er zijn 3 verschillende soorten vershoudzones:

 • een 0-gradenzone;
 • een vershoudzone met instelbare temperatuur;
 • een vershoudzone met instelbare luchtvochtigheid.

De 0-gradenzone is geschikt voor vlees en vis. Die mag je behoorlijk koud bewaren. In de zone met instelbare luchtvochtigheid leg je groente en fruit. Afhankelijk van hoe droog zo'n type groente of fruit normaliter is, stel je hierop de luchtvochtigheid in deze zones af.

Als je geen vershoudzones in je koelkast hebt, kun je hem als volgt indelen, zodat je optimaal gebruik maakt van je koelkast.

 • Bovenin: kaas, yoghurt, vleeswaren en open potjes;
 • Midden: eieren, melk, kliekjes;
 • Onderin: rauw vlees, vis en andere snel bedervende producten;
 • Deur: sauzen, boter, sappen en frisdrank.
Pelgrim koelkast temperatuur instellen draaiknop

Hoe stel je de koelkast temperatuur in?

Het instellen van de juiste temperatuur verschilt per koelkast. Bij de ene koelkast wordt het aangegeven in graden Celsius; bij de andere in een genummerde stand van bijvoorbeeld 1 t/m 7.

Sommige koelkasten maken ook nog eens gebruik van een symbool dat aangeeft of de temperatuur koud genoeg is.

In de handleiding van de koelkast vind je terug hoe je deze moet instellen. Ben je de handleiding van je koelkast kwijt? Google het merk, typenummer en het woord 'handleiding' om het laatstgenoemde te vinden! Het typenummer vind je aan de binnenkant van de koelkast op een sticker.

Hoe meet je de temperatuur in de koelkast?

Er bestaan speciale koelkastthermometers. Deze geven de daadwerkelijke temperatuur in een koelkast aan. Wat je nodig hebt:

 • Een thermometer die onder nul kan;
 • Een glas water;
 • Wat geduld.

Waarom een glas water? De lucht in de koelkast is iets warmer is dan de producten zelf, door de thermometer in een glaswater te zetten meet je het beste de temperatuur in de koelkast.

Wat is de beste temperatuur voor het vriesvak?

De ideale temperatuur voor de vriezer – of het vriesvak – is -18 ºC of -19 ºC. Dit vriest de bacteriën dood en houdt je etenswaren lang vers.

Vriezers kunnen doorgaans nog kouder, maar dat is overbodig. Een lagere temperatuur zorgt niet voor dat etenswaren langer houdbaar blijven, maar wel voor een hoger energieverbruik.

Sommige vriezers stel je in doormiddel van een display, waarop je -18 ºC of -19 ºC kunt aangeven. Heb jij een vriezer met een draaiknop, dan is het handig om een thermometer in de vriezer te leggen. Hieraan lees je af hoe koud het precies in de vriezer is.

Let op! Zet geen glas met water in de vriezer. Het water bevriest dan, waarna het glas kapot knapt.

Conclusie

Nog een keertje dan: zet je koelkast op 3 ºC of 4 ºC en je vriezer op -18 ºC of -19 ºC, zodat je portemonnee en het milieu tevreden blijven! 😁

Is de koelkast leeg of ga je op vakantie en laat je een lege koelkast achter, dan mag hij natuurlijk wel een paar graadjes warmer, maar vergeet hem niet op juiste temperatuur terug te zetten. Je koelkast schoonmaken is nu, terwijl hij leeg is, ook een goed idee!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat deze dan vooral achter! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?