Wat is de Ideale Temperatuur voor Mijn Vriezer?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Brrrrr, koud!

Wat is de Ideale Temperatuur voor Mijn Vriezer?

De ideale diepvriestemperatuur is van vitaal belang als je het beste resultaat wilt voor je harde werk: jouw zelfgemaakte gerechten en andere diepvriesvoorraad zo vers mogelijk houden in je diepvries.

Hoewel het invriezen van voedsel de groei van bacteriën en andere micro-organismen verminderd, dood het ze niet. Zodra de temperatuur te warm wordt, gaan deze bacteriën weer groeien.

Het langer vers houden van onze gerechten is natuurlijk het doel van onze vriezer, maar je vriezer doet meer dan alleen het vers houden van je kookkunsten. Door voedsel in te vriezen, blijven voedingsstoffen en smaken lang behouden. Hierdoor kun je elke dag, zonder te koken, een lekkere en gezond maaltijd op tafel zetten!

De grote vraag is natuurlijk: hoe koud moet mijn vriezer zijn, welke temperatuur is ideaal voor mijn vriezer? Op deze vraag geef ik je in dit artikel antwoord.

Wat is de ideale temperatuur voor de vriezer?

De ideale temperatuur voor je vriezer is -18 graden Celcius of 0 graden Fahrenheit. Op deze temperatuur blijven je producten het langste vers op een energiezuinige manier. Kun je geen precieze temperatuur instellen? Gebruik dan een thermometer om de temperatuur in de vriezer te controleren.

Hoe lang bewaar je eten in de vriezer?​

Door je eten en andere voedingswaren in de vriezer te bewaren, gaat het langer mee en bespaar je kosten. Niet alle producten bewaar je even lang in de vriezer. Hieronder vind je een handig lijstje met hoe lang je verschillende etenswaren in de vriezer kunt bewaren, ervan uitgaand dat de temperatuur -18 Celcius is.

 • Brood: brood blijft een maand vers. Vries het brood direct na aankoop in en haal elke dag de benodigde boterhammen uit de vriezer. Zo heb je altijd heerlijk, vers brood.
 • Groente: wanneer je je groente kort kookt voordat je ze invriest, blijft het ongeveer een jaar goed. Groenten die veel water bevatten, vries je niet in. Dit zijn bijvoorbeeld komkommers, tomaten en sla. Groente zoals broccoli, bloemkool, rode kool en aubergine kun je wel invriezen.
 • Fruit: fruit blijft acht tot twaalf maanden goed in de vriezer. Banaan vries je in zonder schil en bij appels en peren verwijder je het klokhuis. Bessen en druiven vries je in zonder er iets mee te doen.
 • Vis: magere vis zoals kabeljauw, tonijn en koolvis is ongeveer zes maanden houdbaar in de vriezer. Vettere vissoorten zoals zalm en makreel blijven drie maanden houdbaar.
 • Vlees: hoe lang vlees vers blijft, is afhankelijk van wat voor vlees het is. Zo blijft varkensvlees ongeveer twee maanden goed, gehakt drie maanden, lamsvlees drie maanden en rundvlees blijft negen maanden goed.
 • Gevogelte: kip en kalkoen bewaar je drie maanden in de vriezer.
 • Peulvruchten: kidneybonen, linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen zijn tot ongeveer drie maanden houdbaar in de diepvries. Hier gaat het om peulvruchten uit blik die al voorgekookt zijn.
 • Restjes: overgebleven maaltijdresten zoals gekookte rijst blijven ongeveer drie maanden goed in de vriezer.
Bevroren broccoli, voorzijde

Kan mijn vriezer in de schuur?

Of je jouw vriezer in de schuur kunt zetten, is afhankelijk van de klimaatklasse van de vriezer. De klimaatklasse vertelt je meer over wat de ideale omgevingstemperatuur van de vriezer is. Zet je de vriezer in een schuur waar het in de zomer soms wel 35 C graden is, en je hebt een vriezer met klimaatklasse N, dan werkt je vriezer niet optimaal in deze temperatuur.

Hieronder vind je de verschillende klimaatklassen op een rijtje:

 • N (normaal): minimale temperatuur 16C, maximale temperatuur 32C
 • ST (subtropisch): minimale temperatuur 16C, maximale temperatuur 38C
 • T (tropisch): minimale temperatuur 16C, maximale temperatuur 43C
 • SN (subtropisch): minimale temperatuur 10C, maximale temperatuur 32C

Is je schuur niet geïsoleerd en word het in de winter kouder dan 10C, dan is het geen goed idee om je vriezer in de schuur te zetten. De meeste vriezers zijn niet bestand tegen temperaturen lager dan 16C. Gebruik je je vriezer toch in een koudere ruimte, dan zal zelfs de beste vriezer uiteindelijk stuk gaan.

Conclusie

Hopelijk weet je nu meer over de ideale temperatuur van een vriezer en alles wat daar bij komt kijken. Heb jij nog een goede tip om je eten heerlijk vers te houden in de vriezer? Extra kruiden, of juist niet? Laat het ons weten en laat een reactie achter! Bedankt voor het lezen. ❄️❄️❄️

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.