Voordat je de winter welkom heet, is het belangrijk om je tuin winterklaar te maken. Hierdoor overleven je planten de winter en bevorder je de groei in het voorjaar. Met onze tips is jouw tuin gelukkig binnen een mum van tijd helemaal klaar voor de winter! 🥶

Laat de koude temperaturen je niet afschrikken: ook in de winter geniet je van je tuin. CreĂ«er een gezellige plek met wat dekentjes en zet een grote pot koffie. Ga aan de slag terwijl je af en toe van je koffie geniet.

#1 Speelgoed opruimen

Als je kinderen hebt, ligt er gegarandeerd rondslingerend speelgoed in je tuin. Of dit nu ballen, poppen of fietsjes zijn, bij voorkeur haal je alles naar binnen. Hierdoor blijft je speelgoed langer mooi en kan het in de zomer weer opnieuw gebruikt worden. Een schuur leent zich hier uitstekend voor.  

#2 Bladeren opruimen... of niet?

Ruim alle losse bladeren op en blijf dit regelmatig doen tijdens de winter. Ruim je de bladeren niet regelmatig op, dan kan de boel gaan rotten indien het vochtig wordt en warm genoeg is. Bovendien kan het ook gaan stinken.

Toch kun je er ook voor kiezen om het juist niet te doen, afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan de ecosystemen van insecten, egeltjes en andere kleine dieren die zich in deze bladhopen nestelen. Door de bladeren op te ruimen, ruim je namelijk ook die ecosystemen uit de weg.

Egeltje in een hoop bladeren

#3 Composthoop maken

Nu je toch een grote berg met bladeren in je tuin hebt liggen, kies je er meteen voor om een composthoop te beginnen. Zorg ervoor dat hij zo gevarieerd mogelijk is en dat er voldoende lucht bij komt om zo het proces te versnellen. 

Als je composthoop gevarieerd is en voldoende lucht bevat, heb je ook weinig last van vervelende geurtjes. Compost is ideaal als bemesting voor je planten en je verkleint bovendien de berg afval die je produceert. 

#4 Maak je gazon winterklaar

Je gras maaien? In oktober doe je voor de laatste keer, maar voordat je de grasmaaier erbij pakt, verwijder je eerst onkruid en mossen. Dit doe je het beste met een gasbrander. Heb je deze niet, dan verwijder je het met de verticuteerhark. Dit gaat prima, maar neemt wat meer tijd in beslag.

Maai het gras niet te kort. Als het te kort is en de vorst zet in, kan dit het gras beschadigen. Met elke goede grasmaaier stel je daarom zelf de gewenste lengte van het gras in. Als laatste bestrooi je je gazon met kalk. Dit helpt mosgroei te voorkomen!

#5 Help de dieren in je tuin

Het is algemeen bekend dat vogels het soms moeilijk vinden om voedsel te vinden in de winter. Hang daarom vetbolletjes op, zet schaaltjes met zaad neer of hang pindaslingers op. 

Niet alleen vogels hebben hulp nodig: ook egels kunnen hulp gebruiken. Egels houden in de winter hun winterslaap. Dit doen ze meestal in een dikke laag bladeren of compost. Er zijn zelfs speciale koepels te koop waarmee je de perfecte overwinteringsplaats voor je egel mee maakt.

#6 Niet winter-harde planten naar binnen

Planten in potten die niet winterhard zijn, plaats je het beste in de schuur of op een andere koele plaats waar het niet vriest. Heb je geen schuur of garage, zet de plant dan op de meest koele plaats in huis. Vergeet ze niet af en toe water te geven!

#7 Buitenplanten beschermen

Zijn je planten wel winterhard, maar zijn ze geen fan van de vrieskou? Bescherm je planten dan door ze in te pakken met stro en jute, of gebruik noppenfolie. 🧣 Gebruik je folie, vergeet dan geen gaatjes in het folie te prikken zodat de plant voldoende zuurstof krijgt. 

#8 De vijver winterklaar maken

Heb je een vijver, dan is het belangrijk deze klaar te maken voor de winter. Allereerst verwijder je alle dode bladeren die op en in het water liggen. Vervolgens is het een goed idee om de bodem goed te stofzuigen met een vijverstofzuiger. 

Haal nooit je vijver helemaal leeg. Als je dit doet, verstoor je de natuurlijke balans in je vijver die nodig is om je planten en je vissen gezond te houden. Rottende planten en bladeren zijn meestal niet erg, maar haal deze voor de winter wel weg. Dit helpt ook de met het behouden van de juiste pH-balans.

Geef je vissen bovendien minder eten in de winter. Jouw vissen doen niet veel als het koud is; ze verbruiken zo min mogelijk energie om te overleven. Daarom hebben ze ook niet veel eten nodig. 

#9 Bloembollen planten

Het najaar is de beste tijd om je bloembollen te planten. Denk aan tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen. Je plant deze totdat het gaat vriezen, daarna is het te laat. Dit betekent dat je bloembollen plant tot midden- eind November. 

#10 Tuinmeubelen onder handen nemen

Heb je houten tuinmeubelen? Dan is nu het moment om deze schoon te maken. Soms ontstaat er door regen wat groene aanslag. Deze aanslag krijg je meestal eenvoudig weg door wat warm water met wat groene zeep over de groene plekken te borstelen. 

Is de groene aanslag hardnekkig, gebruik dan wat baking soda. Laat dit een paar minuten intrekken en spoel je stoel daarna goed af. Je gebruikt hiervoor een goede tuinslang.

Heb je een goede hogedrukreiniger,dan kun je deze ook gebruiken, maar zet de straal niet te hard. Als de straal te krachtig is, loop je het risico het hout te beschadigen.  

Zet je tuinmeubilair hierna binnen of gebruik een hoes. Op die manier is je houten tuinset beschermd tegen regen, sneeuw en vrieskou. 

#11 Eenjarige planten verwijderen

De meeste Ă©Ă©njarige planten zijn nu wel uitgebloeid. Verwijder de hele plant, inclusief de wortel. Als je de wortel laat zitten, begint deze uiteindelijk te rotten, en daar wordt je plant niet mooier van.

Op de kale plekken plant je eventueel bloembollen, viooltjes of winterheide. Heb je een moestuintje, dan is het nu tijd om ook deze op te ruimen. Haal uitgebloeide groente en fruit uit de grond en gooi deze op de composthoop. 

Bevroren buitenkraan

#12 De kraan afsluiten

Als laatste sluit je je kraan af. Je gebruikt hem niet in de winter en als je deze niet afsluit, loop je de kans dat de leiding vast vriest en daardoor beschadigd raakt.

Heb je een tuinslang aan je kraan gekoppeld? Koppel deze dan los en berg hem op. Idealiter leg je je tuinslang in de schuur zodat hij niet kan bevriezen.

"Winter is in my head, but eternal spring is in my heart."

Victor Hugo

Conclusie

Of je nu eerst je vijver winterklaar maakt of je tuinmeubels schoonmaakt: jouw tuin is dankzij deze tips helemaal klaar voor de eerste sneeuwval in Nederland.

Valt er geen sneeuw? Dan is jouw tuin in ieder geval de ideale plaats om onder een warm dekentje van een kop warme chocolademelk te genieten! ❄️

Heb jij nog handige tips voor het winterklaar maken van je tuin? Laat ze dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?