Het is een situatie die velen van ons maar al te goed kennen: je opent je vaatwasser vol verwachting, maar een deel van je vaat is niet goed afgewassen. Ben je het vaatwasmiddel vergeten? Nee, je weet zeker van niet – een mogelijke oorzaak is dan dat je vaatwasser niet waterpas staat.

Als je vaatwasser niet waterpas staat, komt je vaat er niet alleen minder schoon uit, maar kunnen er ook lekkages ontstaan. Niemand zit te wachten op een doorweekte keuken, toch?

In dit artikel ga ik dieper in op de mogelijke gevolgen van een scheve vaatwasser en belangrijker nog, hoe je dit probleem kunt oplossen. Dus haal die waterpas tevoorschijn en leer hoe je je vaatwasser weer op het rechte pad kunt krijgen voor een glanzend schone vaat. ✨

Belangrijkste punten samengevat

  • Een vaatwasser die waterpas staat, zorgt voor betere prestaties en voorkomt problemen als vochtschade.
  • Problemen door een vaatwasser die niet waterpas staat zijn onder andere verminderde reinigingsprestaties, lekkages en verhoogde slijtage aan onderdelen.
  • Volg de stappen om je vaatwasser waterpas te krijgen: schakel de stroom uit, controleer de positie, stel de voorpootjes bij, gebruik een waterpas en bevestig de vaatwasser stevig aan het keukenfront.

Wat is een waterpas?

Een waterpas is een meetinstrument, dat wordt gebruikt om te controleren of iets recht ligt.1Marthe ten Broeke, Elektroshop (2022). 'Waterpas' Het is een rechthoekige balk van metaal, hout of kunststof met een doorzichtig, gekromd buisje in het midden.

Dit buisje is gevuld met een lichtgekleurde vloeistof, waar weer een luchtbel in zit. Op het buisje staan twee streepjes met een tussenruimte precies gelijk aan de afmeting van de luchtbel. Een voorwerp staat waterpas als de luchtbel tussen die streepjes blijft.

Waarom is het belangrijk dat je vaatwasser waterpas staat?

Wanneer een vaatwasser niet waterpas staat, ontstaat er ruimte voor meer trillingen dan normaal. Dit is niet alleen storend, maar hierdoor slijten onderdelen ook sneller, wat de levensduur van je vaatwasser verkort.

Daarnaast wordt het water bij een scheve vaatwasser niet gelijkmatig over de vaat verdeeld. Hierdoor worden sommige items minder goed schoongemaakt. De beste prestaties krijg je dan ook met een vaatwasser die waterpas staat.

Bovendien kan een vaatwasser die niet waterpas staat betekenen dat het water slecht wordt afgevoerd en dat de deur van de vaatwasser minder goed sluit. Dit leidt mogelijk tot lekkages, verstoppingen, waterschade of het niet starten van het wasprogramma.

Stap voor stap je vaatwasser waterpas krijgen

Gelukkig heb ik een simpel stappenplan voor je, waardoor je vaatwasser binnen no-time weer waterpas staat. 👷

1. Controleer de positie van je vaatwasser

Inspecteer eerst de huidige positie van je vaatwasser. Dit is bij vrijstaande vaatwassers een fluitje van een cent, maar bij inbouwvaatwassers gaat het een stuk moeilijker.

Meestal is een inbouwvaatwasser ingebouwd door professionals en kun je ervan uit gaan dat deze waterpas staat. Heb je toch problemen met je vaatwasser? Laat er dan een professional naar kijken, want zelf controleren of het apparaat waterpast staat, is erg moeilijk bij inbouwmodellen.

Heb je een vrijstaande vaatwasser? Pak dan een waterpas en leg deze bovenop je apparaat, zowel van voor naar achter als van links naar rechts. Zo zie je meteen of je vaatwasser waterpas staat.

Probeer het apparaat van links naar rechts of van voren naar achteren te bewegen. Als het apparaat te veel wiebelt, is de vloer scheef of zijn de poten van de vaatwasmachine niet goed afgesteld.

Een kleine tip: kijk ook even naar de deur van de vaatwasser. Als deze niet recht sluit, is dit ook een teken dat je apparaat niet helemaal recht staat.

2. Schakel de stroom uit

Voordat je met je vaatwasser aan de slag gaat, is het belangrijk om de stroom uit te schakelen. Dit voorkomt ongelukken en is essentieel als je bijvoorbeeld je vaatwasser gaat vervoeren.

Neem altijd veiligheidsmaatregelen bij het werken met elektrische apparaten, zodat je een doorgebrande vaatwasser en andere ongelukken voorkomt.

Lege vaatwasmachine geopend.

3. Stel de voorpootjes van je vaatwasser bij

Aan de slag met die pootjes! De meeste vaatwassers hebben verstelbare pootjes aan de voor- en achterkant. Gebruik een handschroevendraaier om de pootjes losser of vaster te draaien, afhankelijk van de gewenste hoogte. Zorg dat de vaatwasser perfect in balans is.

Een beetje geduld is hierbij wel vereist, want het kan even duren voordat je de perfecte afstelling hebt gevonden. Geen zorgen, oefening baart kunst!

4. Gebruik een waterpas om de juiste afstelling te vinden

Nu je de pootjes hebt versteld, is het tijd om je waterpas er weer bij te pakken. Leg de waterpas opnieuw bovenop de vaatwasser en kijk of het apparaat nu recht staat. Zo niet, stel dan e de pootjes nog wat verder moeten bij. Herhaal dit proces tot je vaatwasser perfect recht staat.

5. Bevestig de vaatwasser stevig aan het keukenfront

Zodra je vaatwasser waterpas staat, is het tijd om hem stevig vast te zetten aan het keukenfront. Dit voorkomt dat hij gaat schuiven of kantelen tijdens gebruik. Gebruik hiervoor de juiste schroeven en bevestigingsmaterialen voor jouw vaatwasser, zodat je zeker weet dat alles goed op zijn plek blijft zitten. 🛠️

Zorg dat je de schroeven niet te strak aandraait, want dit kan het apparaat beschadigen. Het is met zelf al eens gebeurd tijdens een verhuizing dat ik de schroeven niet meer uit mijn kast kreeg, omdat ik ze jaren eerder te strak had aangedraaid ... Handig is anders!

Veelvoorkomende problemen bij het waterpas zetten van je vaatwasser

Er zijn een paar problemen waar je tegenaan kunt lopen als je een vaatwasser waterpas probeert te maken. Ik heb de meestvoorkomende hieronder voor je uitgewerkt!

Te strakke schroeven of beschadigde pootjes

Te strakke schroeven of beschadigde pootjes kunnen het waterpas zetten van je vaatwasser bemoeilijken. Controleer of de schroeven niet te strak zijn aangedraaid en of de pootjes nog in goede staat zijn. Te strak aangedraaide schroeven zijn niet alleen frustrerend als je ze ooit eens los moet draaien, maar kunnen ook de pootjes beschadigen.

Mochten de pootjes beschadigd zijn, dan kun je overwegen deze te vervangen. Zoek naar vervangende pootjes die geschikt zijn voor jouw specifieke vaatwassermodel. En onthoud: voorkomen is beter dan genezen! Dus draai die schroeven niet te strak aan. 🛠️

Ongelijke vloer in de keuken

Een ongelijke vloer kan het waterpas zetten van je vaatwasser bemoeilijken. Je vaatwasser kan wiebelen of schuin staan, waardoor het apparaat minder efficiënt werkt en mogelijk vochtschade veroorzaakt.

Om dit probleem op te lossen, kun je een paar dingen doen. Ten eerste, probeer de pootjes van je vaatwasser zo af te stellen dat ze de oneffenheden in de vloer compenseren.

Lukt dit niet helemaal? Geen zorgen! Je kunt ook een stukje hout, karton of een dunne rubberen mat onder de pootjes plaatsen om ze verder te stabiliseren. Zo voorkom je dat je vaatwasser gaat wankelen tijdens het draaien van een programma.‍️

Open vaatwasser met schone vaat erin.

Tips om vochtschade te voorkomen bij een niet waterpas vaatwasser

Hoewel het beter is om de vaatwasser waterpas te maken, is dit wellicht niet altijd mogelijk. Ik heb daarom enkele handige tips voor je om vochtschade te voorkomen bij een niet waterpas vaatwasser.

1. Controleer de afvoerslang

Zorg dat de afvoerslang van de vaatwasser correct is geïnstalleerd. Deze slang moet omhoog worden gebracht, voordat deze naar beneden afloopt in de afvoerpijp. Hierdoor voorkom je dat het water terugstroomt en lekkages veroorzaakt.

2. Wees verstoppingen voor

Een verstopte afvoer kan leiden tot water dat terugstroomt in de vaatwasser, en verstopte sproeiarmen en/of filters leveren eveneens problemen op. Denk aan water dat niet goed weg loopt en achterblijvende geurtjes. Controleer de gootsteenafvoer dus regelmatig.

3. Plaats een lekbak of mat onder de vaatwasser

Een lekbak of waterdichte mat onder je vaatwasser voorkomt een hoop ellende áls het onverhoopt een keer misgaat. Het vangt eventueel lekkend water op en beschermt je keukenvloer tegen vochtschade. Zorg dat de lekbak of mat groot genoeg is om de gehele ondergrond van de vaatwasser te bedekken en controleer regelmatig of er water in staat.

Moet elke vaatwasser waterpas staan?

In de meeste gevallen is het belangrijk dat een vaatwasser waterpas staat. Toch kunnen er uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld bij bepaalde compacte of draagbare vaatwassers. Deze apparaten zijn vaak minder gevoelig voor problemen die ontstaan door het niet waterpas staan.

Echter, zelfs in deze situaties is het raadzaam om de vaatwasser zo waterpas mogelijk te plaatsen. Dit zorgt voor optimale prestaties en voorkomt mogelijke problemen op de lange termijn. Zo houd je je vaatwasser in topconditie en geniet je van schone vaat zonder zorgen!️

Conclusie

Ik heb er nooit aan gedacht om te controleren of mijn vaatwasser waterpas staat, maar nu ik weet wat de gevolgen zijn, ga ik toch maar eens mijn waterpas erbij pakken! 😯

Hopelijk ben je nu een stuk wijzer geworden over vaatwassers. Onthoud, een vaatwasser die waterpas staat zorgt voor optimale prestaties, voorkomt problemen en verlengt de levensduur van je apparaat. Dus pak regelmatig die waterpas erbij en controleer de stand van zaken.

Staat je vaatwasser perfect waterpas? Gefeliciteerd! Geniet nu van die heerlijk schone vaat. En mocht je toch nog vragen hebben of meer willen weten over vaatwassers? Kijk dan naar andere handige artikelen op onze website. Want zeg nu zelf: wie houdt niet van een sprankelend schone vaat?️ Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen