Wat een geweldige uitvinding is de vaatwasser. 😍 Die vervelende klus van het afwassen is in een handomdraai gedaan... totdat je vaatwasser niet meer werkt! Als je merkt dat er geen water meer in je vaatwasser komt, maakt deze niet meer goed schoon, maar wat doe je eraan?

In dit artikel zul je ontdekken hoe je problemen met de vaatwasser watertoevoer kunt identificeren, oplossen en voorkomen, zodat je niet langer met vieze vaat blijft zitten en weer kunt genieten van een vlekkeloze vaatwasser. Laten we de wereld van waterkranen, slangen, filters en aquastops induiken en je vaatwasser weer werkend krijgen!

Waarom krijgt mijn vaatwasser geen water?

Als je vaatwasser geen water krijgt, kan dit door verschillende oorzaken komen, zoals problemen met de waterkraan, waterdruk, afvoerslang en het waterstop- of aquastop-systeem. Elk van deze problemen kan de watertoevoer naar je vaatwasser beïnvloeden en het functioneren ervan belemmeren.

In de onderstaande stappen leg ik uit wat de meest voorkomende problemen en oplossingen zijn. Leer eerst de vaatwassertekentjes kennen om beter te begrijpen wat er mis is met de watertoevoer. Het is misschien ook een goed idee om de beste vaatwasser aan te schaffen om problemen met de watertoevoer te minimaliseren.

1. Controleer de waterkraan en de waterinlaatklep

Controleer of de waterkraan volledig openstaat en of er geen lekkages zijn. Als de waterkraan bijvoorbeeld nog dicht is nadat je van vakantie terugkomt, wordt het lastig om je vaatwasser te gebruiken.

De waterinlaatklep regelt de watertoevoer naar je vaatwasser. Als deze verstopt of defect is, kan dit problemen veroorzaken. Inspecteer de waterinlaatklep en reinig deze indien nodig. Als reinigen niet helpt, is het wellicht tijd om de klep te vervangen.

2. Inspecteer de aanvoer- en afvoerslang

Een verstopte of beschadigde aanvoer- en afvoerslang kan ook de watertoevoer naar je vaatwasser beïnvloeden. Controleer beide op knikken, scheuren of verstoppingen en zorg dat de afvoer vrij is van blokkades.

Regelmatig reinigen van de vaatwasser, inclusief de aanvoer- en afvoerslang, helpt om toekomstige problemen te voorkomen en zorgen dat je vaatwasser soepel blijft functioneren. Repareer of vervang de waterleiding en slangen indien nodig.

3. Reinig het filter

Het filter zit onderin je vaatwasser en vangt vuil op wat in je vaatwasser terecht komt. Het is belangrijk om dit filter schoon te houden, omdat het de watertoevoer kan belemmeren als het verstopt raakt. Om het filter te reinigen, volg je deze stappen:

  1. Haal de stekker van de vaatwasser uit het stopcontact.
  2. Verwijder de onderste korf en zoek de filtereenheid.
  3. Haal de filtereenheid eruit en spoel deze af onder stromend water.
  4. Maak met een zachte borstel de waterinlaatklep schoon.
  5. Plaats de filtereenheid terug en zet de onderste korf weer op zijn plaats.
  6. Stop de stekker terug in het stopcontact, en voilà!
vaatwasser filter

4. Controleer de waterdruk

Als de waterdruk te laag is, maakt je vaatwasser niet goed schoon. Je kunt de waterdruk controleren door de slang in een emmer uit te laten lopen.

Er zou ongeveer 10 liter per minuut uit moeten komen, dat is ongeveer één emmer van gemiddelde afmetingen per minuut. Mocht de waterdruk niet goed zijn, neem dan contact op met jouw waterleverancier.1Siemens (n.d.). 'Waarom stroomt er geen water in mijn vaatwasser?'

De vier bovenstaande stappen worden in de onderstaande video gedemonstreerd. Ik ben zelf altijd wat huiverig met het demonteren van keukenapparatuur, maar ik beloof je dat deze video alles een stuk makkelijker maakt!

5. Onderzoek het waterstop- of aquastop-systeem

Het waterstop- of aquastopsysteem is een veiligheidsvoorziening die voorkomt dat je vaatwasser overstroomt. Het systeem detecteert lekkages en sluit automatisch de watertoevoer af. Als je vaatwasser geen water krijgt, kan het zijn dat het waterstop- of aquastop-systeem per ongeluk is geactiveerd.

Niet alle vaatwassers hebben een aquastop. De aquastop zit aan het einde van de watertoevoerslang en is te zien als een verdikking net onder de kraan. Er staat daar meestal genoteerd dat het om een aquastop gaat. Je kunt ook in de handleiding of op de website van de fabrikant vinden of jouw vaatwasser een aquastop heeft.

Mogelijke oplossingen voor een geblokkeerde aquastop zijn het resetten van de vaatwasser of het vervangen van de onderdelen.‍ Schakel een professional in als dit niet voldoende werkt. Overweeg een inbouwvaatwasser met een betrouwbaar waterstop- of aquastopsysteem als je vaak problemen ondervindt.

6. Los problemen met de waterpomp op

De waterpomp zorgt dat het water in je vaatwasser goed rondpompt. Als deze niet goed functioneert, veroorzaakt dit problemen met de watertoevoer en wordt je vaat niet goed schoon. Inspecteer de waterpomp en repareer deze indien nodig. De onderstaande video legt uit hoe dit moet. Als reparatie geen optie is, overweeg dan om de waterpomp te vervangen.

7. Raadpleeg een loodgieter bij hardnekkige problemen

Soms kunnen er hardnekkige problemen met de watertoevoer ontstaan die je zelf niet kunt oplossen. In zulke gevallen is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen. 🛠️

Een loodgieter kan helpen bij het oplossen van problemen zoals verstoppingen, lekkages of problemen met de waterdruk. Bovendien kan een loodgieter advies geven over preventieve maatregelen om toekomstige problemen te voorkomen.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel zou je een beter inzicht moeten hebben in de mogelijke oorzaken van problemen met de vaatwasser watertoevoer en hoe je deze kunt oplossen. Van het controleren van de waterkraan tot het onderzoeken van het aquastopsysteem, er zijn verschillende stappen om te zorgen dat je vaatwasser weer goed functioneert.

Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het reinigen van filters en kleppen, om toekomstige problemen te voorkomen. En als je er écht niet uitkomt, schakel dan een professional in. Veel succes met het herstellen van de watertoevoer van je vaatwasser, en geniet van een zorgeloze afwas!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen