Voorkom Stof in je Huis met deze 7 Tips!

Sofie van Knippenberg

Geschreven door:

Heb je veel last van stof in het huis? Met deze tips los je dit op!

Voorkom Stof in je Huis met deze 7 Tips!

Vaak als je ik mijn huis schoonmaak, lijkt het erop alsof ik het stof alleen verplaatst heb in plaats van het weg heb gewerkt. Veel stof in huis is niet alleen erg vervelend, maar kan ook nog eens slecht zijn voor je gezondheid.

Een van de grootste bronnen van stof ben je zelf onder andere door je haren, kleding en huidschilfers. 

Helemaal van stof afkomen kan daarom ook niet, maar met deze 7 handige tips kun je wel veel stof in huis verminderen.

Nette huiskamer met witte muren

#1 Leg een mat bij de deur

Stof verminderen begint zodra je de deur binnenkomt. Door een mat bij de deur neer te leggen kun je de eerste stofresten – en andere viezigheid – direct opvangen voordat het je huis in komt. 

Vergeet niet om deze matten regelmatig buiten uit te kloppen!

#2 Ruim je kleding op

Kleding is een grote bron van stof. Schud je T-shirt maar eens uit in de zon en je zult zien hoe veel stof ervan af dwarrelt. Dat gebeurt in je huis de hele dag door. 

Hoe meer kleding je laat rondslingeren, hoe meer stof je verspreidt. Stop daarom je vieze kleding altijd direct in de wasmand. 

Het helpt ook om je kleding op te vouwen en in een afgesloten kast op te bergen. Dit ziet er niet alleen netjes uit maar het zorgt ook voor minder stof in je huis.

#3 Roosters en ventilatiekanalen

Roosters en ventilatiekanalen zijn plekken waar stof zich erg makkelijk ophoopt en verspreidt. 💨 Daarom is het belangrijk om ook deze plaatsen regelmatig schoon te maken. 

Ventilatiekanalen bevatten vaak een filter. Deze moet je even uitnemen voordat je het stof hieruit kunt verwijderen.

Stofzuiger en witte schoenen op blauw tapijt

#4 Maak je wasdroger schoon

Ook je wasdroger is een grote bron van stof, dat zie je wel aan het filter na ieder gebruik. Hoe maak jij dit op de meest efficiënte wijze schoon? 

Je kunt hiermee beter niet door je hele huis naar de afvalbak lopen. Zo verspreid je het stof alleen maar. Neem daarom altijd een afvalzak mee naar de droger en stop de stofbal hier direct in.

#5 Stof oppervlakken regelmatig af

Iedereen is het gewend om na het koken het aanrecht even af te vegen met een vochtige doek, maar waarom doen we dit niet met andere oppervlakken? 

Door regelmatig met een vochtige doek over tafels, kastjes en ander meubilair heen te vegen voorkom je dat een berg stof zich ophoopt. Zo kan het stof zich minder goed verspreiden.

Ook een aantal keer per week met een vloerwisser over de vloer gaan is een goed idee. Je huis ziet er meteen schoner uit maar het kost minder energie dan stofzuigen.

#6 Gebruik een goede stofzuiger

Stofzuigen is natuurlijk de beste manier om veel stof in huis te verwijderen. Het is aan te raden om echt minimaal 1 keer in de week het hele huis te stofzuigen. Dit betekent niet alleen de keuken en woonkamer maar ook je slaapkamer, de hal en eventueel de badkamer.

De kwaliteit van de stofzuiger is hierbij erg belangrijk. De beste stofzuiger komt met een aantal opzetstukken zodat je ook tapijten, vloermatten en meubilair kunt schoonmaken. Sommigen hebben zelfs een goede kruimeldief ingebouwd.

De beste stofzuiger is er een met een HEPA-filter. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air en het bestaat in verschillende gradaties. 

Het houdt in dat deze stofzuigers ook fijnstof goed vasthouden en niet verder verspreiden – zoals bij andere stofzuigers soms wel het geval is. Dit is voor iedereen aan te raden, maar vooral voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt.

Heb jij last van te veel stof in huis en houd je wel van een DIY-project? Kijk dan het onderstaande filmpje over hoe je zelf een goede luchtreiniger kunt maken.

#7 Volgorde van schoonmaken

De volgorde van hoe je de hoeveelheid stof in huis vermindert is erg belangrijk. Zo voorkom je dat je tijdens het poetsen meer stof verspreidt dan dat je verwijdert.

Heb je veel stof in huis? Kun je de lagen stof haast op de kastjes zien liggen? Gebruik dan eerst een plumeau of een droge doek. 

Hiermee kun je het gross van het stof opvangen en verwijderen. Daarbij zal er wel altijd wat stof op de grond dwarrelen maar dat kun je daarna makkelijk stofzuigen.

Zijn je meubels redelijk schoon? Dan kun je beter eerst stofzuigen en daarna alles afstoffen met een vochtige doek.Aan de grote schoonmaak?Poets dan altijd van boven naar beneden. Door bovenaan te beginnen kun je later alles dat naar beneden valt met de stofzuiger alsnog meenemen.

Conclusie

Permanent stof uit je huis verwijderen is helaas niet mogelijk. Om zo echter zo min mogelijk stof zich op te laten bouwen is het belangrijk om je huis regelmatig schoon te maken.

Hopelijk hebben deze 7 tips je een idee gegeven over hoe je makkelijk veel stof in huis kunt verminderen.

Heb jij last van veel stof in huis? Wat zijn jouw tips om hier van af te komen? Laat het aan ons en andere lezers weten in de reacties! ⬇️

Was dit artikel behulpzaam?