Het Verbruik van een Pelletkachel

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Is je huis verwarmen met een pelletkachel echt voordelig?

Het Verbruik van een Pelletkachel

Hoeveel verbruikt een pelletkachel?

Gemiddeld kost het verbruik van een pelletkachel €0,23 per branduur.

Je huis verwarmen met de beste pelletkachel is 30 tot 50% goedkoper dan met aardgas je huis verwarmen. 🔥 Uiteraard hangt het precieze percentage af van een paar factoren:

  • Hoe groot de te verwarmen ruimte is
  • De isolatie van te verwarmen ruimte
  • Hoe warm je het wilt hebben

De berekening

Gemiddeld wordt er 1.000 kilo pellets per jaar verbruikt. Als je van oktober tot april stookt, dan komt dit neer op 7,14 kilo per dag. Een zak van 15 kilo DIN+ gekeurde pellets kost gemiddeld €5 per zak, wat neerkomt op €0,33 per kilo.

Als je vervolgens 7,14 kilo pellets per dag verbruikt, kost dit je, als je tien uur per dag stookt, €2,35 per dag of ongeveer €0,23 per branduur.

Vlammen close-up

Welke pellets gebruik ik?

Het is belangrijk dat je de juiste pellets gebruikt. Pellets van bewerkt hout zijn niet alleen minder rendabel, maar kunnen ook giftige dampen afgeven. Zorg daarom dat je altijd pellets van onbewerkt hout gebruikt, geen pellets met verfresten. De beste pellets zijn daarbij pellets met een keurmerk.

Keurmerken

Koop altijd pellets met een keurmerk. Deze keurmerken staan niet alleen voor schoon, onbehandeld hout met een hoog rendement, maar ook de herkomst speelt een belangrijke rol.

ENPLUS-keurmerk

Pellets met het ENPLUS-kenmerk hebben een bepaalde gegarandeerde kwaliteit, waardoor de verbranding efficiënter is en er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Zo moet het vochtgehalte bij dit keurmerk minder dan 10% van het drooggewicht zijn.

Meer specificaties over het ENPLUS-keurmerk en waar deze aan moet voldoen, lees je op de website van milieucentraal.

DIN+-keurmerk

Pellets met het DIN+ keurmerk staan voor schoon, onbehandeld hout met een hoog rendement. Deze pellets worden zowel particulier als industrieel gebruikt en zijn erg populair dankzij de hoge eisen die eraan worden gesteld.

Onderhoud

Goed onderhoud verlichten is een must bij een pelletkachel. Je kachel is niet alleen veiliger om te gebruiken als deze schoon is, maar een schone kachel hoeft minder hard te werken waardoor het rendement hoger ligt. In het filmpje hieronder zie je hoe een pelletkachel schoon wordt gemaakt.

Conclusie

Je huis verwarmen met een pelletkachel is daadwerkelijk voordelig! Hoe voordelig precies hangt echter af van verschillende factoren waar je hierboven meer hebt kunnen lezen. Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan hieronder achter. 👇Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram