Help! Verf op mijn Kleding: Wat Nu?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Misschien de volgende keer toch maar een oud shirtje dragen...

Help! Verf op mijn Kleding: Wat Nu?

We kennen het allemaal wel: even snel een klein stukje verven – daar heb je geen oude kleding voor nodig, want je weet zeker dat je niet knoeit. Leuk idee, maar vaak iets té optimistisch. Na het verven ontdek je verf op je kleding. Help! 👩‍🎨

Geen nood, de meeste verfsoorten krijg je eenvoudig uit je kleding gewassen. Hoe je de verf uit je kleding krijgt, hangt af van de soort verf. Lees daarom hier hoe je verschillende verfsoorten uit je kleding verwijdert!

Dit heb je nodig

Zoals ik hierboven al kort heb benoemd, hebben verschillende verfsoorten verschillende werkwijzen nodig. Ik bespreek ze allemaal. 

  • Warm water
  • Afwasmiddel
  • Droge doek
  • Wasmachine
  • Bij op-olie-gebaseerde verf: terpentine

Het is belangrijk om zo snel mogelijk je vlek te verwijderen. Hetzelfde geldt overigens voor nagellak verwijderen! Laat de verf niet indrogen. Droge verf is veel lastiger te verwijderen dan natte verf.

Latexverf, acrylverf en watergedragen verf

Stap 1: Spoelen en schrapen

Is de verf op je kleding nog nat en ligt er nog verf op de vlek? Dan haal je eerst de overtollige verf weg met wat keukenpapier. Daarna spoel je de vlekuit met lauw water.

Is de verf al ingedroogd, dan schraap je de zoveel mogelijk opgedroogde verf eraf voordat je de vlek met warm water spoelt.

Stap 2: Spoelen met warm water en afwasmiddel

Wrijf nu wat vloeibaar afwasmiddel op de vlek en voeg wat warm water toe. Spoel het langzaam uit totdat de vlek weg is. Krijg je de vlek er niet goed uit, wrijf dan nog iets meer afwasmiddel in de vlek en spoel dit weer uit.

Wrijving is hierbij belangrijk. Pak gerust een (afwas)borstel erbij afhankelijk van de stof. Heb je met fijnere stof te maken, wees dan iets voorzichtiger en wrijf een (eveneens nat) stuk stof over de vlek heen.

Stap 3: De wasmachine in

Als laatste was je je kledingstuk in de wasmachine. Laat de vlek niet opdrogen en stop je kledingstuk in de wasmachine als deze nog nat is. Een goede wasmachine heeft allerlei programma’s waar je uit kiest. Heeft je wasmachine een speciaal vlekkenprogramma, kies hier dan voor.

Na afloop van het programma droog je je kledingstuk zoals gebruikelijk. Klaar is Kees!

Op olie gebaseerde verf

Stap 1: Verf verwijderen

Als de vlek nog nat is, verwijder je als eerste de overtollige verf. Probeer de verf er al deppend met een schone doek af te krijgen. Is de verf al ingedroogd, lees dan de instructies op de verpakking van je verf. Bij buitenverf lees je dit meestal op de pot.

Op de verpakking lees je  hoe je het beste ingedroogde verf verdunt: meestal doe je dit met terpentine of een andere verdunner, maar dit hangt van de samenstelling van de verf af.

Stap 2: De vlek uitspoelen

Doe wat terpentine op keukenpapier en dep de vlek. De vlek hoort nu langzaam te vervagen naarmate de verf loslaat. Blijf het keukenpapier vervangen, anders smeer je de vlek alleen maar uit.

Stap 3: Laten weken

Als de vlek nog zichtbaar is, wrijf er dan wat vloeibare handzeep overheen en laat dit gedurende de nacht weken. Heb je geen vloeibare zeep, gebruik dan wat afwasmiddel.

Stap 3: Uitspoelen en wassen

De vlek zou nu zo goed als verdwenen moeten zijn. Spoel de zeep eruit en was je kledingstuk in de wasmachine. Was eventueel op een speciaal programma om vlekken te verwijderen, maar was vooral niet te warm. Droog je kledingstuk naderhand op de gebruikelijke manier.

"The soul becomes dyed with the colour of its thoughts."

Marcus Aurelius

Conclusie

Hopelijk heeft je huiskamer een mooie nieuwe kleur zonder dat je daarvoor je kleding hebt hoeven opofferen! Met ons stappenplan is de kans daarop in ieder geval bijzonder klein. 😉

Heb jij nog goede tips voor ons en de andere lezers? Laat deze dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?