Vergeelde kleding weer wit krijgen doe je zo!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Zeg vaarwel tegen je vergeelde was!

Vergeelde kleding weer wit krijgen doe je zo!

Naarmate je kleding meer wast, wordt je witte kleding geler. Dit komt door de kalk in het water. Er blijven kalkresten achter wat voor de vergeling zorgt. Gelukkig is het eenvoudig om je vergeelde kleding weer wit te krijgen: volg ons stappenplan en het is zo gepiept!

Dit heb je nodig

Er zijn verschillende manieren om je witte was weer stralend wit te krijgen, maar de onderstaande methode is voor mij het meest succesvol. Ik geef je later nog meer tips voor een witte was. Dit heb je nodig:

  • 1 vaatwastablet
  • 1 schepje baking soda
  • Een half kopje witte azijn
  • 3 kopjes warm water
  • Een schepje wasmiddel
  • Een wasmachine
  • Geduld

Bleken en weken

Veel mensen bleken hun kleding nog steeds met chloor. Chloor is echter een zeer agressief middel, dus weer er voorzichtig mee! Gebruik alleen een klein beetje chloor en was op een hete temperatuur – maar laat delicate kleding links liggen. Dit is niet geschikt voor een chloorbehandeling.

Witte wasmand op houten ondergrond, vooraanzicht

Stap 1: Het mengsel maken

Doe alle ingrediënten in een bakje en roer alles goed door elkaar.

Stap 2: Het mengsel in de wasmachine doen

Schenk je mengsel in het vakje wat voor het wasmiddel bedoeld is, en doe de lade dicht.

Stap 3: De wasmachine vullen

Stop al je vergeelde kleding in de wasmachine.

Stap 4: Programma kiezen

Kies een programma wat op 60 °C wast. Een goede wasmachine heeft verschillende programma's om uit te kiezen. Het is belangrijk dat er aan het einde van het programma goed gespoeld wordt, maar een voorwas is niet nodig.

Stap 5: Koffie drinken

Ga er even bij zitten en ontspan! Maak een lekker bakje koffie met je koffiemachine of pak er een ander drankje. Pak een boek of kijk een film en wacht tot de was klaar is – of als je wat anders te doen hebt, is dit het perfecte moment om daarmee aan de slag te gaan.

Stap 6: De was laten drogen

Bij voorkeur laat je de was drogen in de zon. De zon bleekt je kleding op een natuurlijke manier. Is dit niet mogelijk, gebruik dan een droogrekje. Als je kleding bestand is tegen de wasdroger, dan droog je ze in de wasdroger.

Witte was aan de waslijn, zij-aanzicht

Conclusie

Hopelijk heeft het bovenstaande stappenplan je geholpen bij het wit maken van je vergeelde kleding. Heb jij nog een goede tip? Laat het me dan weten! Bedankt voor het lezen! ☀️

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram