Je hebt wel zin in een lekker vers sapje of smoothie, maar welk keukenapparaat kun je daar het beste voor gebruiken? 🍹 Wat is het verschil tussen een slowjuicer en sapcentrifuge, of is een blender misschien de beste keuze? Ontdek het in deze vergelijking.

Slowjuicer, sapcentrifuge of blender?

Slowjuicer

  • Perst sap door te kneuzen
  • Maakt helder sap
  • 0,5 - 2 liter inhoud

Sapcentrifuge

  • Maakt sap door fijn te raspen
  • Maakt troebele sappen
  • 0,5 - 2,5 liter inhoud

Blender

  • Maakt sap door te pureren
  • Maakt dik sap
  • 1 - 3 liter inhoud
  • Kan ook malen

Over de slowjuicer

De slowjuicer maakt sap door de ingrediënten langzaam te kneuzen. Je begint natuurlijk met het snijden van de ingrediënten voor je sap. Omdat de slowjuicer maar een kleine vulopening heeft, snijd je alles van tevoren in blokjes die in de opening passen. 

De slowjuicer gaat vervolgens aan het werk. Om de ingrediënten te kneuzen gebruikt het apparaat een ingebouwde vijzel die een bepaald aantal rotaties per minuut maakt.

Het exacte aantal verschilt per model, maar hoe lager dit getal is, des te meer sap de slowjuicer maakt. Dat wil ook zeggen dat het apparaat meteen een stuk langzamer te werk gaat, maar het resultaat is de tijd zeker waard.

Na het kneuzen filtert een goede slowjuicer het resultaat en scheidt de pulp van het sap. Uit de slowjuicer komt nu heerlijk, vers en helder sap!

Vrouw gebruikt slowjuicer met groente

De slowjuicer is zó goed in al het vocht onttrekken dat je zelfs droge ingrediënten kunt gebruiken! Je kunt dus meer ingrediënten dan alleen fruit of groente gebruiken.

Wil je dus ook eens andere, drogere ingrediënten gebruiken voor je sap? Schroom dan niet; zelfs noten en bladgroenten worden tot een sap gemaakt door een slowjuicer. 🍃

Voordelen:

  • Helder, geconcentreerd sap
  • Werkt met alle soorten groente en fruit
  • Verwerkt ook drogere ingrediënten

Nadelen:

  • Werkt een beetje langzaam
  • Kleine vulopening betekent klein snijden

Over de sapcentrifuge

De sapcentrifuge maakt sap door de ingrediënten fijn te raspen. De vulopening is vrij groot, dus je hoeft het fruit en de groente niet erg fijn te snijden. Dat scheelt weer wat voorbereidingswerk!

In de sapcentrifuge zit een trommel die uitgerust is met raspen. Zet het apparaat aan en de trommel begint te centrifugeren. Op hoge snelheid raspt de centrifuge de ingrediënten, waarna het sap vrij komt.

De sapcentrifuge maakt dus gebruikt van een hoge snelheid, waardoor je sap ook snel klaar is. Door het raspen blijft er ook wat vruchtvlees achter. Dat wordt deels gefilterd zodat het geen pap wordt. Uiteindelijk krijg je hierdoor een ietwat troebele maar wél vloeibare sap.

Sapcentrifuge omringd met fruit en groente

De sapcentrifuge is geschikt voor alle groente en fruit, maar heeft niet de juiste werkwijze om droge ingrediënten te verwerken. Dit zorgt alleen voor meer textuur in je sap in plaats van meer vloeistof.

Met de beste sapcentrifuge maak je dus heerlijke, troebele vruchtensappen. Groente die rijk zijn vocht zoals komkommer kun je ook toevoegen aan de mix. 🥒

Check op Bol.com →

Voordelen:

  • Maakt troebele vruchtensappen
  • Verwerkt ook groentes
  • Werkt snel

Nadelen:

  • Verwerkt geen droge ingrediënten

Over de blender

De blender maalt en hakt met messen alle ingrediënten fijn. Een blender is niet uitgerust met een filter, dus na het pureren filtert het apparaat geen vruchtvlees uit het sap. Daardoor is het sap dat een blender maakt aan de dikke kant. Een blender leent zich uitstekend om een gembershot mee te maken!

De kan van een blender heeft meestal een afneembaar deksel waardoor de vulopening lekker ruim is. Je hoeft de ingrediënten niet erg fijn te snijden. 

Vervolgens zet je de blender aan en begint je met malen. In een doorzichtige kan zie je het fruit en de groente gepureerd worden tot een dik sap

Om het sap wat dunner en vloeibaarder te maken, wordt aan smoothies vaak bijvoorbeeld sinaasappelsap of water toegevoegd. Banaan wordt ook regelmatig gebruikt om de verschillende groente en vruchten in een smoothie te binden.

Blender In Werking

Een goede blender heeft sterke messen en de echte top-of-the-line modellen kunnen haast alles fijn malen, inclusief bijvoorbeeld hardere noten.

Je kunt dus van alles in de blender stoppen; de vraag is alleen of het sap wordt. Stop je alleen droge ingrediënten in de blender, dan krijg je een fijngemalen, droge substantie die meer op een pasta of zelfs een poeder zal lijken.

Een goede blender verwerkt bijvoorbeeld noten en bladgroente wel, maar het wordt geen sap. Om er toch sap of een smoothie van te maken kun je een vloeibare binder toevoegen, zoals vruchtensap, groentesap, water of melk.

Er zijn ook vacuümblenders te koop: deze verwijderen alle lucht voordat de ingrediënten worden gemixt. Hierdoor krijg je een gladdere smoothie zonder luchtbubbels. Vitaminen en mineralen blijven bovendien beter behouden.

Voordelen:

  • Pureert snel
  • Vereist weinig voorbereiding
  • Werkt makkelijk

Nadelen:

  • Maakt geen helder sap
  • Sap blijft vrij dik

Winnaar per categorie

Diverse ingrediënten gebruiken

Ben je op zoek naar het apparaat dat de meeste verschillende soorten ingrediënten kan verwerken? De blender, sapcentrifuge en slowjuicer werken allemaal op een andere manier waardoor elk apparaat weer uitblinkt met andere soorten ingrediënten.

De sapcentrifuge verwerkt alleen groente en fruit die veel vocht bevatten. De blender maalt en pureert daarentegen alle ingrediënten wel, maar maakt er niet altijd sap van. De slowjuicer is uit dit stel het apparaat dat van alles wel sap kan maken – zelfs bladgroente!

Winnaar diverse ingrediënten: slowjuicer

De duidelijke winnaar is hier toch echt de slowjuicer! Van de drie apparaten die we hier met elkaar vergelijken is dit de enige die daadwerkelijk sap kan maken van alle groente- en fruitsoorten, ook als die droger zijn.

Snel sap maken

Wil je snel sap maken en houd je niet van lang wachten? De naam van de slowjuicer verraadt al dat dit apparaat niet de winnaar is in deze categorie; die neemt ruim de tijd om het sap te maken. 

Daarna wordt het spannend, want zowel de blender als de sapcentrifuge zetten er tempo achter en hebben allebei een grote vulopening. Je hebt in vergelijking tot de slowjuicer minder snijwerk vooraf en het duurt niet lang voor je sap op tafel staat.

Het belangrijkste verschil is het soort sap dat eruit komt. De blender pureert tot een dik sap. Gaat je voorkeur uit naar een meer vloeibaar sapje, dan voeg je sinaasappelsap of ander dunner vocht toe. 

Dat kleine nadeel van de blender zorgt ervoor dat de sapcentrifuge in deze categorie als eerste de eindstreep haalt.

Winnaar snel sap maken: sapcentrifuge

Dankzij de grote vulopening hoef je maar weinig te snijden en de sapcentrifuge verwerkt de ingrediënten snel tot een sap. Daar zijn geen extra handelingen bij nodig en daarom is de sapcentrifuge de winnaar in snel sap maken!

Gekleurde sapjes op een rij

Gebruiksvriendelijkheid

De drie apparaten in deze vergelijking werken allemaal volgens een verschillende techniek, maar als je sap maakt zijn er in gebruik weinig verschillen: je doet de ingrediënten in het apparaat en drukt op de “aan” knop. Even wachten en je sap is klaar!

Als je het over schoonmaken hebt is dat echter een ander verhaal. Gebruik je een blender, dan hoef je alleen de kan te wassen. De sapcentrifuge en de slowjuicer bestaan echter uit meer onderdelen.

Om de sapcentrifuge of slowjuicer schoon te maken moet je het hele apparaat voorzichtig demonteren en elk onderdeel apart afwassen. Dat loopt al snel op tot een tijdrovend werkje.

Winnaar gebruiksvriendelijkheid: blender

Al met al wint daarom de blender de prijs voor gebruiksvriendelijkheid! Je haalt simpelweg de blenderkan van de voet, wast die af en het klusje is geklaard.

Uitblinkende eigenschappen en functies

Kleurrijke sapjes op een rij

Slowjuicer

  • De slowjuicer maakt sap zonder vruchtvlees en maakt zelfs sap van bladgroente en noten!
  • Voor een helder en geconcentreerde sap

Sapcentrifuge

  • Met een sapcentrifuge zet je in korte tijd een heerlijk glas sap op tafel!
  • De sapcentrifuge gebruiken vereist maar weinig voorbereiding

Blender

  • Maakt niet alleen sappen, maar ook soepen, sauzen en meer!
  • Een blender maak je makkelijk schoon

Conclusie

Bij een sapje maken komt misschien meer kijken dan je denkt, maar voor elke sap die je wilt maken is er wel een geschikt apparaat! Of de slowjuicer, sapcentrifuge of blender voor jou de winnaar is hangt af van je voorkeuren.

Ben je er nog niet over uit? Bekijk het overzicht hieronder dan nog eens goed of lees hier meer over hoe je zelf sap maakt, mogelijke recepten en apparaten.

Slowjuicer

Gebruik de slowjuicer als:

  • Je naast groente en fruit ook noten en bladgroente wilt gebruiken
  • Helder sap zonder (of met weinig) vruchtvlees jouw voorkeur heeft

Met de slowjuicer heb je de meeste keuze uit ingrediënten voor het sap, maar houd er wel rekening mee dat dit niet het snelste apparaat is. Geduld is een schone zaak, maar je krijgt er wel heerlijk sap voor terug!

Sapcentrifuge

Gebruik de sapcentrifuge als:

  • Je troebele sappen wilt maken met groente en fruit
  • Geen zin hebt om lang te wachten tot het sap klaar is
  • Weinig snijdwerk jou wel goed uitkomt

Lekker sap in weinig tijd? Daar is de sapcentrifuge perfect voor! Dankzij de grote vulopening heb je ook weinig voorbereidingstijd, want je hoeft niet klein te snijden. Dat scheelt!

Blender

Gebruik de blender als:

  • Je smoothies wilt maken, maar ook wel eens een soepje of saus maakt
  • Een apparaat dat je makkelijk schoonmaakt de voorkeur heeft

De blender is ontzettend eenvoudig in gebruik en maakt ook in korte tijd een perfecte smoothie. Je kan er allerlei soorten ingrediënten in kwijt en zelfs het schoonmaken is zo gebeurd.

Was dit artikel behulpzaam?