Je kookplaat is aan vervanging toe en je vraagt je af welke kookplaat het beste is. Een keramische kookplaat, een gaskookplaat of misschien een inductiekookplaat? In dit artikel leg ik je uit hoe deze verschillende kookplaten werken, bij wie ze het beste passen en wat hun voor- en nadelen zijn. 

Als je een nieuwe kookplaat nodig hebt, heb je de keuze uit drie opties: een gaskookplaat, een inductiekookplaat of een keramische kookplaat. Ik vertel je ook nog wat over de eigenschappen van halogeen in een kookplaat. Welke voor jou de beste oplossing biedt, hang af van jouw huishouden en van jouw keuken. 🍳

Terug in de tijd

Koken is één van de oudste overlevingstechnieken die we kennen, en wel om voor de hand liggende redenen: de mens zou nooit hebben overleefd zonder zich te voeden.

Het basisidee van het koken – het verhitten van voedsel om bacteriën te doden en iets voedzaams en smakelijks te maken – is vrij prehistorisch van origine: voedsel plus vuur staat gelijk aan gekookt voedsel.

Er is niet veel verschil tussen het roosteren van een gejaagd dier op een open vuur, zoals onze voorouders zouden hebben gedaan, en het koken met elektriciteit of gas in een oven, zoals we vandaag de dag doen.

#1 Gaskookplaat

Koken op gas is nog steeds de meest voorkomende manier van koken. Iedereen kent het en weet hoe het werkt. De aanschaf van een gaskookplaat is goedkoop en het energieverbruik ligt laag. 

Daarentegen is gas niet duurzaam en omdat Nederland de CO₂-uitstoot wilt verminderen, is koken op gas vanaf 2050 niet meer toegestaan. Gelukkig duurt het nog even voordat het 2050 is en kun je vooralsnog een gaskookplaat aanschaffen! 

Tegenwoordig zijn er om te beginnen gas kookplaten die ingebouwd zijn in een plaat van glas waardoor het schoonmaken erg eenvoudig is. Heb je geen glazen kookplaat, dan kan het schoonmaken van een gaskookplaat nogal een rotklus zijn.

Een ander nadeel is het feit dat er bij een gaskookplaat een gevaarlijk goedje aan te pas komt: gas. Uiteraard zitten er allerlei soorten beveiligingen op de meeste gaskookplaten, maar het feit blijft dat het een risico met zich mee brengt.

Bovendien ligt de kans op verbranding hoger omdat de gaskookplaat en pitten waar je op kookt de hitte goed vasthouden en daarmee erg lang warm blijven.

Veel mensen vinden koken op gas echter tóch de fijnste manier. Bij koken denk je aan vuur en daarmee verrijk je je kookervaring. De kookervaring mag dan als fijn worden ervaren, echt precies kook je niet op een gaskookplaat. Je stelt bijvoorbeeld niet de temperatuur in: je gaat af op de grootte van de vlam.

Twijfel je tussen gas en inductie? Lees dan over de verschillen tussen gas- of inductiekoken.

Voordelen:

  • Lagere aanschafprijs
  • Lagere energiekosten
  • Betere kookervaring

Nadelen:

  • Minder veilig
  • Lastiger om schoon te maken
  • Minder precies in te stellen
  • Niet milieubewust
Inductie Plaat met pan erop

#2 Inductiekookplaat

Inductiekoken is tegenwoordig erg populair en niet zonder reden. Het is veilig, eenvoudig en onderhoudsvriendelijk.

Inductiekoken wordt mogelijk gemaakt door elektromagnetisme. De pan werkt als een magneet en de pan is de warmtebron, waardoor er geen warmte verloren gaat. Alleen daar waar er contact is met de kookplaat, is er warmte. Hierdoor wordt je eten sneller en veiliger gekookt, terwijl je minder energie verbruikt. 

Doordat alleen je pan warm wordt tijdens het koken, koelt de kookplaat af zodra je pan geen contact meer maakt met de kookzone. Hierdoor vermindert het risico op verbranding, maar dat niet alleen: koken op inductie is erg efficiënt omdat er bijna geen warmte verloren gaat. Een inductiekookplaat verwarmt alleen dat wat er verwarmt moet worden.

Daarnaast krijg je bij veel modellen flexible kookzones. Dit wil zeggen dat een braadpan op twee kookzones gezet kan worden, welke ieder de pan verhitten. De uiteinden van de pan worden hierdoor dus niet verwaarloosd!

Bovendien kook je heel precies op een inductiekookplaat. Er zijn vaak verschillende programma’s waaruit je kiest waarmee de temperatuur stabiel blijft. Inductiekookplaten zijn van glas waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn.

De aanschafprijs van een inductiekookplaat ligt wel hoger, en als je geen Perilex-aansluiting in je keuken hebt, komen er ook nog installatiekosten van een vakman bovenop. Het energieverbruik daarentegen is erg laag.

Besluit je voor een inductiekookplaat te gaan en heb je geen geschikte pannen? Lees je dan ook vooral even in over beste inductiepannen!

Voordelen:

  • Makkelijk te reinigen
  • Veilig in gebruik
  • Preciezere kookprestaties
  • Mogelijk flexibelere kookprestaties

Nadelen:

  • Hogere aanschafprijs
  • Werkt alleen met inductiepannen
  • Het kost tijd om te wennen aan deze manier van koken
Keramische kookplaat bovenaanzicht, schuin

#3 Keramische kookplaat

Keramische kookplaten mogen dan op een inductiekookplaat lijken, maar ze werken op een hele andere manier. Er komt geen magnetisme bij kijken: de warmte wordt opgewekt door elektriciteit. Daardoor is elke pan geschikt voor een keramische kookplaat en hoef je geen nieuwe pannen te kopen.

Keramische kookplaten zijn een goede keuze voor mensen met een strikt budget. Ze zijn vaak een stuk goedkoper dan hun inductie-equivalenten en zijn verkrijgbaar in een groot aantal stijlen en maten voor elke keuken. 

Keramische kookplaten warmen snel op, maar zijn toch over het algemeen een stuk langzamer dan een gas- of inductiekookplaat. Als je bovendien energiebewust bent, zijn keramische kookplaten niet de beste keuze omdat de hele kookzone wordt verwarmd. 

Dit betekent dat er veel warmte verloren gaat via de zijkanten van de pan als deze niet precies op de kookzone aansluit.

Ook betekent dit dat de zones nog een tijdje warm kunnen blijven nadat je ze hebt uitgeschakeld. Hierdoor is de kans op verbranding hoger dan bij een inductiekookplaat. Als je twijfelt tussen een keramische- of een inductiekookplaat, lees dan ons artikel waarin koken op inductie en keramisch met elkaar worden vergeleken.

Een keramische kookplaat is net als een inductiekookplaat wél erg onderhoudsvriendelijk doordat de kookplaat van glas is gemaakt. Je neemt deze simpelweg af met een vochtige doek en klaar is Kees!

Voordelen:

  • Lage aanschafprijs
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Je hebt geen speciale pannen nodig

Nadelen:

  • Koelt langzaam af waardoor er een hoger risico op verbranding is
  • Niet energiezuinig
  • Vaak komen er installatiekosten boven op de aanschafprijs

Halogeen

Halogeenlampen worden ook gebruikt in kookplaten, maar inmiddels nooit meer als de enige warmtebron. De halogeenlamp warmt de kookzone op. Het glas van de kookplaat kan maximaal 500 °C aan: de lamp gaat automatisch uit als deze temperatuur is bereikt. Dit leidt tot een continue aan- en uitspringende lamp. Dit is verre van efficiënt!

Tegenwoordig vind je halogeen nog in inductie- of keramische kookplaten. Denk bijvoorbeeld aan de ringen rondom de kookzones die de pan warmhouden. 

Halogeen warmt de kookplaat ontzettend snel op en dit komt goed van pas in bijvoorbeeld de ringen van kookzones op een inductiekookplaat: zodra de pan warm is, neemt de inductietechniek het over.

Conclusie

Hopelijk heb ik je geholpen bij het maken van een keuze en ben je nu wat wijzer op het gebied van kookplaten. Heb je vragen, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?