Je Vloerkleed Schoonmaken Doe Je Zo!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Je vloerkleed mooi houden is niet zo lastig als je denkt!

Je Vloerkleed Schoonmaken Doe Je Zo!

Een vloerkleed doet wonderen aan de sfeer in je huiskamer, slaapkamer of waar dan ook. Veel mensen twijfelen daarentegen, want een vloerkleed is een verzamelaar van kruimels, dierenharen en andere viezigheid. Of toch niet? Hieronder vind je tien tips om je vloerkleed schoon te maken en te houden!

#1 Stofzuigen met het kleine borsteltje

Deze tip is misschien wat voor de hand liggend, maar je zult verbaasd zijn over hoeveel schoner je vloerkleed is na een grondige stofzuigbeurt. Een goede stofzuiger heeft allerlei handige accessoires. Denk bijvoorbeeld aan het kleine borsteltje. Deze gebruik je om je vloerkleed mee schoon 'te schrobben'.

Je gaat door de knieën en gaat met behoorlijke druk het vloerkleed stofzuigen. Je mag dus best wat kracht zetten. Na afloop is je vloerkleed weer helemaal schoon en zacht. Doe dit maandelijks en je kleed blijft schoon en netjes.

#2 De stoomreiniger gebruiken

Heb je een goede stoomreiniger, dan gebruik je deze ook op je vloerkleed. Controleer wel eerst het label: het is belangrijk om te weten of je vloerkleed de hitte van een stoomreiniger kan weerstaan. Is je vloerkleed van natuurlijke vezels zoals bijvoorbeeld wol, dan is de stoomreiniger niet geschikt.

Is je vloerkleed gemaakt van synthetische vezels, dan gebruik je in de meeste gevallen probleemloos je stoomreiniger. Een goede stoomreiniger heeft vaak ook een slider die je aan de onderkant vastklikt: gebruik deze voor op het vloerkleed.

Laat je vloerkleed vervolgens goed drogen en het ziet er weer als nieuw uit!

Twee kleurrijke vloerkleden, bovenaanzicht

#3 De hogedrukreiniger gebruiken

Ook hier geldt dat je eerst controleert van wat voor materiaal je vloerkleed is gemaakt. De hogedrukreiniger is niet geschikt voor vloerkleden die gemaakt zijn van natuurlijke vezels. Synthetische vezels zijn daarentegen geen probleem.

Heb je een heel groot vloerkleed, dan is een hogedrukreiniger ook minder geschikt. Je gebruikt de hogedrukreiniger namelijk niet binnen, maar buiten in de tuin. Dit doe je alleen in de zomer en het liefst op een warme dag.

Je vloerkleed wordt kletsnat en zal in het zonnetje moeten drogen. Er is geen andere manier om je vloerkleed te laten drogen: het is daarom belangrijk dat je hem buiten laat liggen om te drogen.

#4 Baking soda strooien

Baking soda of zuiveringszout werkt, je raadt het al, zuiverend. Strooi een flinke hoeveelheid baking soda over je vloerkleed en borstel dit in je vloerkleed. Hiervoor gebruik je een zachte borstel.

Laat dit een nachtje intrekken. De volgende ochtend stofzuig je met je steelstofzuiger grondig je vloerkleed en je merkt meteen dat je vloerkleed weer netjes oogt en prettig ruikt. Nare geurtjes zijn verdwenen!

Schepje baking soda, bovenaanzicht

#5 Kloppen

Ga langs je oma, drink een bakje koffie en vraag of je haar mattenklopper mag lenen. Kloppen is een enorm effectieve manier om je vloerkleed mee schoon te krijgen. Dit geldt vooral voor kleinere vloerkleden. Heb je een groot vloerkleed, dan wordt kloppen erg lastig.

#6 In de wasmachine

Heb je een klein vloerkleed wat in de wasmachine past dan loont het de moeite om het label te controleren. Hier heb ik het natuurlijk over hele kleine vloerkleden, denk bijvoorbeeld aan de kleedjes in je badkamer of slaapkamer.

Is je vloerkleed(je) geschikt om in de wasmachine gewassen te worden, kies dan een wasprogramma voor wol of delicate kledingstukken.

#7 Uitspoelen onder de douche

Is je vloerkleed te groot voor de wasmachine en moet hij toch echt hoognodig worden schoon gemaakt, dan kun je er altijd voor kiezen om je vloerkleed onder de douche schoon te maken. Gebruik hiervoor een milde shampoo en zeep je kleed hiermee in.

Spoel je kleed vervolgens grondig uit en laat het goed drogen. Je kunt hiervoor een droogrekje gebruiken of je hangt het kleed buiten aan de waslijn. Dit kan natuurlijk alleen als het weer het toelaat. De meeste vloerkleden zijn niet geschikt voor in de wasdroger.

#8 Leg je vloerkleed op een strategische plaats

Ook dit is een beetje een inkoppertje, maar je vloerkleed blijft het langste mooi wanneer deze op een plaats ligt waar niet veel wordt gelopen. Leg daarom geen kleedje op de doorloop naar de keuken, of dicht bij een deur. Onder de salontafel is een ideale plaats, want hier wordt niet veel gelopen.

Onder de eettafel ziet er misschien leuk uit, maar het is echter geen goed idee. Vooral niet als je kinderen hebt. Denk aan etensresten, drinken wat omgestoten wordt of de hond die komt schooien en er vervolgens een bende van maakt.

#9 Direct vlekken verwijderen

Laat je iets vallen, maak het dan direct schoon! Hoe langer de vlek onbehandeld blijft, hoe moeilijker het is om de vlek te behandelen.

Wist je dat billendoekjes ideaal zijn om even snel een vlek mee te verwijderen? Bij mij ligt er standaard een pak goede billendoekjes in de huiskamer.

#10 Schoenen uit!

In de meeste landen in Europa doet men de schoenen uit zodra je binnen komt. Dit is een goede gewoonte, vooral als je nadenkt wat er onder je schoenen zit! Hondenpoep mag dan erg vies zijn, maar dat is tenminste zichtbaar.

Denk echter ook aan onzichtbare urine-resten, kauwgom, etensresten en allerlei andere narigheid die je zo mee naar binnen neemt. Doe je schoenen uit en niet alleen je vloerkleed blijft schoon, maar je hele vloer. Het is veel hygiënischer.

Conclusie

We zijn het er allemaal over eens dat een vloerkleed de kamers in je huis warmer maken. Met de bovenstaande tips blijft je vloerkleed mooi, en mocht het toch een keer mis gaan, dan weet je hoe je vloerkleed het beste weer schoonmaakt.

Heb jij nog de ultieme tip? Stuur ons dan een berichtje. Bedankt voor het lezen! 🏠

Was dit artikel behulpzaam?