De voegen in je badkamer of keuken gaan er na verloop van tijd minder netjes uitzien. Achtergebleven zeepresten en ander vuil verzamelt zich op het ruwe oppervlak van de voegen en er ontstaat soms zelfs schimmel. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig je voegen schoon te maken. Hoe je dat precies doet, lees je hier!

Voor een grondige reiniging van je voegen begin je met het verwijderen van oppervlakkig vuil met een zachte borstel. Maak vervolgens een sopje van warm water en een milde allesreiniger, gebruik ongeveer 30 ml op 5 liter water. Breng het sopje aan op de voegen en laat het een paar minuten intrekken. Schrob daarna met een voegenborstel of oude tandenborstel. Spoel het oppervlak goed af met schoon water en droog na met een zachte doek. Herhaal deze stappen indien nodig voor een schitterend resultaat.

#1 Natuurlijke voegenreiniging met azijn en water

Wanneer je voegen nog niet erg vies zijn, volstaat een mix van schoonmaakazijn en water. Vul een sprayfles met 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 warm water. Spray de mix op je voegen en laat het een paar minuten inwerken.

Vervolgens gebruik je een oude tandenborstel of een sponsje om de voegen mee schoon te borstelen. Dit mengsel is ook ideaal om je tegels mee schoon te maken, dus neem deze ook mee! Azijn is bovendien milieuvriendelijk.

#2 Met bleekmiddel

Een mengsel van water en chloor is ideaal voor hardnekkiger vuil. Zorg dat je oude kleding en rubberen handschoenen draagt.

Maak een mengsel van warm water en een beetje bleekmiddel (chloor). Een scheutje is voldoende. Je kunt hiervoor een sprayfles gebruiken, maar zorg ervoor dat je diezelfde fles niet voor andere doeleinden gebruikt. Chloor is een agressief goedje en gebruik je niet voor alle schoonmaakklusjes.

Spray de mix op de voegen, laat het een paar minuten inwerken en borstel ze schoon met een oude tandenborstel. Je ziet bijna direct het resultaat: de voegen worden weer wit. Spoel de voegen en tegels vervolgens goed af met water zodat er geen chloorresten achterblijven.

Witte tegels met roze accenten en iemand die erop staat. Bovenaanzicht.

#3 Wasverzachter gebruiken voor schone voegen

Misschien niet het eerste product wat je pakt om schoon te maken, maar met wasverzachter krijg je je voegen goed schoon. Meng een klein beetje water met wat wasverzachter en borstel de voegen schoon met het mengsel. Je voegen worden niet alleen schoon, maar ze ruiken ook lekker! 🌸

#4 Met citroen, azijn en water

Heb je toevallig citroenen in huis? Dan zijn deze ook erg goed in het schoonmaken van je voegen. Bij voorkeur gebruik je verse citroenen. Maak een mengsel van versgeperst citroensap, een eetlepel azijn en een flinke scheut water. Hoe meer citroensap, hoe beter. Gebruik een oude tandenborstel om de voegen schoon te borstelen.

#5 Met kant-en-klare reinigingsmiddelen

De eenvoudigste manier is om een kant-en-klaar reinigingsmiddel te gebruiken. Hou er rekening mee dat deze producten vaak duur zijn. Hier staat natuurlijk wel veel gebruiksgemak tegenover. Wanneer ik weinig tijd heb, gebruik ik mijn HG voegenreiniger.

Zo is er een voegenreiniger van HG verkrijgbaar, maar ook Glorix heeft een effectieve voegenreiniger. Heb je tegels van keramiek, gebruik dan KF voegenreiniger.

Bruine tegels in een hoek vooraanzicht

Met een stoomreiniger voegen schoonmaken

Stoomreinigers zijn je beste vriend als het gaat om het grondig reinigen van voegen. Met een stoomtemperatuur van rond de 100°C pak je effectief vuil en bacteriën aan zonder chemische middelen. Houd de stoomkop ongeveer 5 centimeter van de voeg en beweeg langzaam langs de lijnen.

Na een paar seconden veeg je het losgekomen vuil weg met een schone doek. Herhaal dit proces tot je het gewenste resultaat bereikt. Het is een veilige methode die ook nog eens milieuvriendelijk is. Het is daarnaast ook mijn favoriete manier: snel en effectief!

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van voegen

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over het schoonmaken van voegen.

Hoe kies ik het juiste type voegmiddel voor mijn tegelwerk?

Kies een voegmiddel op basis van de locatie van je tegels; voor natte ruimtes zoals badkamers gebruik je een waterbestendig voegmiddel. Voor vloertegels is een flexibel voegmiddel dat beweging toelaat essentieel, terwijl voor wandtegels in droge ruimtes een standaard voegmiddel volstaat. Controleer de breedte van de tegelvoegen; bij meer dan 5 mm breedte is een zandhoudend voegmiddel aan te raden voor extra sterkte.

Hoe beïnvloedt de diepte van de voeg de schoonmaakprocedure?

Diepere voegen vangen meer vuil en zijn lastiger schoon te maken. Gebruik een smalle borstel om diep in de voeg te komen en een reinigingsoplossing die geschikt is voor de diepte, zoals een schuimende badkamerreiniger die de tijd krijgt om in te werken. Spoel grondig na met water om alle resten te verwijderen.

Hoe verwijder ik specifieke soorten vuil zoals schimmel, kalk of zeepresten uit voegen?

Voor schimmel gebruik je een mengsel van 1 deel bleek en 4 delen water, laat dit 10 minuten inwerken en schrob schoon. Kalk verwijder je met azijn; breng onverdund aan, laat kort inwerken en spoel af. Zeepresten pak je aan met een alkalische tegelreiniger; spray op, laat inwerken en veeg schoon.

Wat is de beste manier om oude voegen schoon te maken?

Reinig oude voegen door eerst los vuil te verwijderen met een stofzuiger. Behandel ze daarna met een pasta van zuiveringszout en water, laat dit een nacht inwerken en schrob de volgende dag met een harde borstel. Spoel af met warm water voor een vernieuwd uiterlijk. Herhaal indien nodig en verzegel de voegen na het schoonmaken voor langdurige bescherming.

badkamertegels met doucheputje in het midden

Conclusie

Hebben je tegels schone voegen, dan ziet je hele badkamer (of keuken) er verzorgder uit. Ik hoop dat de bovenstaande tips nuttig voor je zijn. Heb jij nog een goede tip? Laat dan zeker een reactie achter! Bedankt voor het lezen 🙃

Was dit artikel behulpzaam?