Zelf ben ik een groot fan van de volautomatische koffiemachine. Nu sta ik op het punt te verhuizen en ben ik van plan mijn interieur meteen een kleine make-over te geven – te beginnen bij één van de belangrijkste elementen: mijn koffiemachine.

Gezien ik zelf nog nét geen twee linkerhanden heb, kan ik het gemak van een enkele druk op de knop wel waarderen.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar de beste volautomatische koffiemachine, wat mij onder andere naar de Siemens EQ9+ S700 Home Connect leidde.

De 5 beste volautomatische koffiemachines in een oogopslag

  1. Siemens EQ9+ S700 Home Connect - De beste op de markt van nu. Je kiest verschillende smaken en je water en melk zijn snel warm.
  2. Jura E8 - De beste koop, met maar liefst 12 koffiespecialiteiten om uit te kiezen!
  3. De’Longhi PrimaDonna Elite Experience - Maak je koffie helemaal naar jouw eigen smaak met de koffiemachine.
  4. Saeco PicoBaristo SM5473/10 - Zelfs met een beperkt budget maak je de lekkerste koffie.
  5. Philips 2200 EP2220/10 - Eenvoud staat bij deze koffiemachine bovenaan, maar zonder in te leveren aan kwaliteit!

Wat is een volautomatische koffiemachine?

Heel leuk natuurlijk, mijn fantasie over een geweldige kop koffie waarvoor ik alleen koffiebonen en wat water in een machine hoef te doen, maar dat vertelt je niks over wat een volautomatische koffiemachine eigenlijk is.

De kern zit in het woord “volautomatisch”. Hier onderscheidt deze soort koffiemachine zich van een normale koffiemachine. Bij deze laatste moet je namelijk zelf je koffie malen of vooraf gemalen koffie gebruiken.

Een volautomatische koffiemachine geeft je het gemak van oploskoffie, maar natuurlijk de smaak van eerste klas koffie. Bij een traditionele koffiemachine doe je nog steeds het meeste werk zelf.

Je meet de koffie af, vervolgens doe je de koffie in een filter of piston, die je uiteindelijk ook weer moet schoonmaken, enzovoorts. Sommige “normale” koffiemachines vergen zelfs vooraf verhit water.

Dat is allemaal heel leuk en maakt experimenteren met smaken een stuk makkelijker, maar als je daar geen behoefte aan hebt, kom je al snel uit bij een volautomatische koffiemachine. Wil je juist wel experimenteren, kies dan een halfautomatische koffiemachine, ook wel een pistonmachine genoemd.

De beste volautomatische koffiemachines op een rij

Functionaliteiten

Één van de belangrijkste functies van een koffiezetapparaat met bonen als deze is dat je de verschillende koffiesoorten die je zet kunt aanpassen. De bovengenoemde dubbele bonenreservoirs én maalschijven helpen daar ten eerste aan mee. Je kunt zo twee soorten bonen elk op hun eigen wijze malen!

Op zijn eenvoudigst laat de Siemens EQ9+ S700 Home Connect je snel koffie zetten door door het menu op het scherm te scrollen en het gewenste drankje te kiezen. Het menu geeft mooie foto’s weer die bij elk drankje horen, terwijl je rustig aan het bedieningswiel eronder draait.

De lijst met recepten is omvangrijk van ristretto tot een hele pot koffie, een cappuccino of een zwarte koffie en alles ertussenin! Je kunt voor elk recept de sterkte, de watertemperatuur, het volume en uit welk bonenreservoir de koffie komt aanpassen.

Voor op melk-gebaseerde recepten – waarvoor ook een dubbel thermoblock aanwezig is – kun je zelfs het melkpercentage aangeven. Deze instellingen worden vervolgens ook nog eens opgeslagen, wat overigens ook per persoon kan. Je kunt namelijk profielen aanmaken!

Home Connect app

Om het meeste uit dit apparaat te halen, is het ook handig om hem te verbinden aan je thuisnetwerk. Zo kun je de Home Connect app op Android en iOS gebruiken om hem op afstand te bedienen en dus je kop koffie nóg sneller te zetten.

Home Connect app vooraanzicht

Als je de machine eenmaal hebt aangesloten op je thuisnetwerk, kun je de Home Connect-app gebruiken om de machine op afstand te bedienen. Het is een eenvoudige app, maar wel sneller voor het wijzigen van de standaardrecepten. 

Ik kon echter geen optie vinden om profielen te bewerken of te beheren via de app, wat een gemiste kans lijkt.

Wat dan wel weer leuk is, is dat je via de app ook nieuwe recepten kunt toevoegen vanaf de CoffeeWorld van Siemens.

Daarnaast krijg je uiteraard toegang tot een aantal handige items, zoals gebruiksaanwijzigingen en hulp bij onderhoud.

Onderhoud

Wat betreft het onderhoud is de Siemens EQ.9 Plus Connect S700 niet te ingewikkeld om optimaal te blijven werken. Je zult wel regelmatig de opvangbak van de gebruikte koffie moeten legen, net zoals de lekbak.

Deze laatste trek je uit de voorkant van de machine, waarbij de koffiepucks achter de lekbak zitten. Dat is dan ook misschien een klein nadeel: je kunt de opvangbak niet legen zonder eerst de lekbak eruit te halen.

Het is verder ook de moeite waard om wekelijks de uitneembare zeteenheid even schoon te maken zodat achtergebleven koffie niet te lang blijft hangen. Dat kan gewoon onder een lopende kraan gedaan worden.

Verder spoelt het apparaat zichzelf ook na elk gebruik schoon met heet water – inclusief het melksysteem. Overigens zijn het melkreservoir, de opvangbak en de lekbak vaatwasmachinebestendig. Dat scheelt gelukkig weer moeite op de lange termijn.

Wanneer je ernaar vraagt zijn er ook speciale reinigingsprogramma’s beschikbaar. Deze werken met een espressoreinigingstablet om de machine te ontkalken. Het heldere, kleurrijke LCD-scherm maakt de instructies gemakkelijk te volgen.

Voordelen:

  • Dubbele bonenreservoirs, maalschijven en thermoblock
  • Bedienbaar via de draaiknop én de app
  • Dranken zijn tot in de details aan te passen
  • Meerdere profielen beschikbaar

Nadelen:

  • De app komt een paar handige functies tekort, zoals het beheren van profielen
  • Al deze functies mogen wat kosten

Het merendeel van de behuizing bestaat uit stevig plastic, waarvan de dimensies neerkomen op 406 x 457 x 355 mm (breedte x diepte x hoogte).

Functionaliteiten

Het indrukwekkende waterreservoir waar maar liefst 1,9 liter in past en een bonenreservoir van 280 gram zijn uitermate fijn om mee te werken. Dat is vooral erg prettig als je in een huis woont met meerdere fanatieke koffie drinkers!

Zoals je inmiddels weet, maakt een volautomatisch koffiezetapparaat je koffie zonder dat je zelf de bonen hoeft te malen. Nu heeft de Jura E8 in tegenstelling tot de bovengenoemde Siemens slechts 1 bonenreservoir en dus ook maar een set maalschijven. Dat zou een tegenslag kunnen zijn als je met meerdere mensen met verschillende smaken in een enkel huishouden woont.

Bij dit apparaat hoef je alleen maar op een enkele knop te drukken om iets te bereiden. Alles van een espresso tot een latte macchiato is mogelijk!

De machine is dan ook zeer makkelijk in te stellen: Je kunt het volume programmeren, de koffiesterkte in 8 niveaus instellen en de temperatuur op normaal of hoog instellen. Zo kun je een kopje koffie krijgen zoals jij dat zelf wilt.

De Jura E8 gebruikt verder een melkslang voor dranken met melk (denk aan latte macchiato of een cappuccino). Daardoor zul je zelf voor een container om de melk in te houden moeten zorgen, of de slang in een melkpak leggen.

Wat wel fijn is, is dat je een beetje controle over de melk terugkrijgt via de draaiknop bij het melkkraantje. Zo kun je zelf de hoeveelheid schuim die je krijgt instellen.

Het systeem staat overigens ook bekend om het gebruik van een pick-up tube voor melk. Wil je de extra bijbehorende melkhouder dus niet aanschaffen? Dan hoef je alleen de melk direct in het apparaat te doen. Dat scheelt weer!

J.O.E. App

De Jura Operating Experience (J.O.E.) app is ook beschikbaar op Android en iOS om het apparaat op afstand te bedienen.

JOE app vooraanzicht

Hoewel de app er wat gedateerd uitziet, bevat deze wel veel nuttige instellingen en informatie. Zo kun je uiteraard je koffie op afstand laten zetten; heel handig in bijvoorbeeld een kantooromgeving!

Daarnaast kun je je drankjes ook hier aanpassen op basis van aroma, hoeveelheid water en temperatuur. Deze instellingen worden vervolgens opgeslagen en kunnen ook in een persoonlijk profiel verwerkt worden.

Ten slotte kun je handleidingen en onderhoudsinstructies terugvinden in de app, statistieken bekijken en allerhande apparaatinstellingen aanpassen.

Onderhoud

Qua onderhoud is de E8 een droom. Je krijgt bij aanschaf meteen een filter meegeleverd, wat je uiteindelijk veel routinematig onderhoud zal schelen.

Je koffiezetapparaat ontkalken zal daardoor ook haast overbodig worden (tenzij je in een gebied woont waar het water erg hard is).

Leuk detail: het apparaat weet wanneer je de filter toevoegt en geeft dit door aan zijn besturingssysteem. Zo wordt er rekening mee gehouden bij het onderhoud.

Het is ook goed om te weten dat de E8 na het maken van een drankje op basis van melk automatisch het opschuimapparaat uitspoelt. Als je dit niet wilt, kun je het natuurlijk handmatig uitschakelen. Hierna kun je ervoor kiezen om het apparaat op elk gewenst moment uit te spoelen.

Daarnaast wordt de rest van het apparaat ook elke keer nadat je deze aan- en uitzet uitgespoeld met heet water. Dat zal je op de lange termijn veel onderhoudsgerelateerde ergernis schelen! 

Voordelen:

  • Te bedienen via eigen hardware en app
  • Dranken zijn tot in de detail aan te passen
  • Je kunt meerdere profielen instellen
  • Weinig onderhoud nodig – en indien het wel nodig is, is dat makkelijk uit te voeren

Nadelen:

  • Veel plastic; meer metaal in het ontwerp was mooi geweest
  • Geen dubbele bonenreservoirs, maalschijven en thermoblocks

Je kunt veel minder uitgeven en vergelijkbare resultaten krijgen, maar gezien hoe onhandig sommige geavanceerde koffiezetapparaten soms voelen, heeft De’Longhi het hier erg goed gedaan.

Het apparaat is behoorlijk groot met dimensies van 480 x 260 x 375 mm (breedte x diepte x hoogte), maar dat is niet het eerste dat opvalt.

Functionaliteiten

Het eerste dat opvalt is namelijk het enorme touchscreen. Naast dit element heeft de PrimaDonna Elite Experience echter een gelijksoortige set aan functionaliteiten als veel andere volautomatische koffiemachines.

Je maakt zodoende nog steeds gebruik van plug-in reservoirs voor dranken met melk; koffiebonen worden van bovenaf geladen; een vrij groot waterreservoir komt uit de rechter voorkant van het apparaat; en een dubbele boiler verwarmt het water en de melk apart op.

Dit is een vrij bekend concept, alleen heeft De’Longhi hier wat extra technische flair eraan toegevoegd. 

Display van De'Longhi koffiemachine

Er zitten dan ook geen fysieke knoppen op het apparaat naast de aan-uitknop. Je kunt in plaats daarvan gebruik maken van onder andere de eerdergenoemde touchscreen.

Hoewel je nu niet de optie krijgt om met een druk op een enkele knop een kop koffie te zetten, is de interface makkelijk genoeg te bedienen.

Je scrollt door een lijst met dranken scrollen, inclusief degenen die je zelf hebt toegevoegd. Zo maak je bijvoorbeeld de lekkerste latte macchiato helemaal naar jouw smaak.

Natuurlijk werkt dit niet even soepel als een iPad, maar wat mij betreft werkt de “swipe-en-tik” manier goed genoeg om niet omslachtig te voelen. Heb je daar echter geen zin in? Dan kom je bij je tweede optie uit.

Bij dit apparaat kun je gelukkig ook vanuit de bijbehorende Android of iOS COFFEE LINK-app je koffie zetten. Het is alleen iets te optimistisch om te zeggen dat dit altijd vanuit je warme bed zal kunnen voordat je je nog een keertje omdraait …

Het gaat er in ieder geval om wat de app wél kan – en daar ben ik tevreden over. Het blijft namelijk niet bij het simpelweg zetten van voorgeprogrammeerde koffiesoorten: je kunt je dranken ook aanpassen

Je kunt tot de exacte milliliter je koffie doseren, de sterkte (5 gradaties) bepalen, de temperatuur (4 gradaties) instellen en het aantal seconden dat het Latte Crema-systeem melk afgeeft kiezen. Wat daarbij goed van pas komt is dat je ook profielen kunt instellen. Op deze manier maak je zelfs twee verschillende kopjes zwarte koffie.

Kortom: met de De’Longhi PrimaDonna Elite kun je koffiewetenschapper spelen zonder je handen vuil te maken!

Daarnaast bevat de app ook nog een interactieve gids en een speciale handleiding voor het eerste gebruik. Ook wordt routineonderhoud en schoonmaakbeurten stap voor stap uitgelegd en heb je natuurlijk toegang tot de gebruikshandleiding.

Coffee Link App

Onderhoud

Ondanks alle mogelijkheden om je koffie te personaliseren, is de PrimaDonna een apparaat waarbij je het onderhoud voor een groot deel uit handen kunt geven.

Zoals bij de meeste volautomatische koffiemachines, zul je ook hier zien dat deze zich zowel na het opstarten als voor het afsluiten schoonspoelt. Dat neemt alvast veel routine onderhoud weg.

Wanneer het wel eindelijk tijd is om zelf de handen uit de mouwen te steken en de PrimaDonna een helpende hand te geven, kun je bij de app terecht voor de desbetreffende begeleiding bij het routineonderhoud. 

Voordelen:

  • De dranken zijn aanpasbaar op verschillende niveau's
  • Je kunt aparte profielen aanmaken
  • Het apparaat komt erg dichtbij een waar "zelfreinigende" machine
  • Maar liefst 3 jaar garantie

Nadelen:

  • Mag wat kosten
  • Geen hardware knoppen, dus je moet eventjes swipen op het scherm of je smartphone voor je gewenste drank

Voor een veel vriendelijkere prijs krijg je de met RVS-afgewerkte PicoBaristo van Saeco. Het apparaat is een stuk bescheidener in formaat dan de eerdergenoemde modellen met afmetingen van 221 x 430 x 340 mm (breedte x diepte x hoogte). Gelukkig doet dat niks aan de smaak en bruikbaarheid af!

Het totaalbeeld van de machine draait hoe dan ook om de hoekige vormen. Het doosachtige maar slanke profiel past goed op elk druk keukenblad. Een mix van zwarte en chromen accenten, slanke lijnen en scherpe krommingen past goed bij de meeste moderne keukens.

De schijnbare poging om over-designing te vermijden maakt het mogelijk om de nadruk te leggen op de capaciteiten van de machine in plaats van op een flitsende verschijning.

Functionaliteiten

“Gebruiksgemak” is het trefwoord van de PicoBaristo. Hoewel er geen bijbehorende app is om te bespreken en je helaas ook geen aparte gebruikersprofielen kunt aanmaken, is en blijft de PicoBaristo een excellent basismodel.

Waarom? Omdat je via de hardware sneltoetsen snel espresso, koffie, cappuccino, latte macchiato en café au lait kunt zetten. Daarnaast krijg je via een speciaal menu ook toegang tot ristretto, dubbele espresso, americano, espresso macchiato, opgeschuimde melk en heet water. Daar heb je dus niet een apparaat dat 4 keer zo duur is voor nodig!

Daarnaast kun je de dranken die beschikbaar zijn wel echt fine tunen. Je kunt kiezen uit 10 maalstanden en 3 temperaturen. Ook kun je de koffie per kopje een boost geven met een aromaknop of de koffie iets minder scherp maken en het volume per drankje regelen – en deze instellingen vervolgens opslaan.

Verder geeft het apparaat ook een melding wanneer het tijd is om verschillende reservoirs bij te vullen. Hoewel dit op zich erg handig is, had ik graag gezien dat deze melding iets eerder wordt gegeven zodat bijvoorbeeld halve kopjes koffie door een (bijna) leeg waterreservoir vermeden kunnen worden.

Saeco display vooraanzicht

Toch wordt dit niet een complete lofzang voor dit PicoBaristo-model. Je krijgt uiteraard waarvoor je betaalt – en daaronder valt bijvoorbeeld geen dubbele boiler/thermoblock, reservoir en maalschijven.

Bovendien heeft de PicoBaristo ook geen kopjesopwarmer, wat ook best zonde is.

Onderhoud

Om te beginnen gebruikt ook de PicoBaristo AquaClean waterfilters, waardoor de eerste ontkalkbeurt zal uitblijven tot na zo’n 5000 kopjes. Dat komt neer op zo’n 8 filters.

Een indicator in het display geeft een restpercentage van de werkzaamheid van dit filter aan. Erg handig, want dat neemt een heleboel onzekerheid omtrent het verwisselen ervan weg.

De reiniging van het apparaat – wanneer het eenmaal zo ver is – is vrij eenvoudig. Na één keer de instructies te hebben opgevolgd, weet je het. Idealiter zet je daarbij het AquaClean filter vanaf begin af aan in het water; zo bespaar je jezelf toekomstige problemen door kalkophoping.

Spoelbeurten voor en na gebruik komen ook goed van pas in het onnodig maken van handmatig onderhoud. De PicoBaristo spoelt zowel zijn water- als melkleidingen (en melkreservoir) schoon, wat de tijd tussen de ontkalkbeurten ook meteen wat oprekt.

Voordelen:

  • Gunstig geprijsd
  • Koffie wordt haast unaniem als "heerlijk" bestempeld
  • Je kunt je dranken op verschillende wijzen aanpassen

Nadelen:

  • Mist een aantal handige functionaliteiten, zoals dubbele bonenreservoirs, maalschijven en boilers, en een kopjeswarmer
  • Geen aparte gebruikersprofielen
  • Geen app om het apparaat mee te bedienen

Dat is ook aan zijn formaat terug te zien: deze bedraagt 246 x 433 x 372 mm (breedte x diepte x hoogte).

Hoewel je bepaalde elementen die in de bovenstaande modellen ziet hier niet zult vinden, verdient de EP2220 toch zijn plek in onze top 5. Waarom? Omdat je hiermee het meeste uit een bescheiden budget haalt.

Functionaliteiten

Welnu, de vormgeving van dit apparaat is in vergelijking met degenen die we tot nu toe hebben besproken iets anders. Zo heb je bijvoorbeeld geen echt scherm om mee te werken. In plaats daarvan krijg je zachte toetsen met led-lampjes erin verwerkt zodat je kunt zien wat wel en wat niet actief is.

Ook geeft het apparaat met toegewijde lampjes weer wanneer het tijd is om het water of de koffie aan te vullen – of wanneer er een probleem is en het tijd is om de handleiding tevoorschijn te halen.

Je krijgt toegang tot twee koffievarianten: espresso en koffie (oftewel lungo). Hierbij kun je instellen hoeveel koffie en hoeveel water wordt gebruikt, zodat je de smaak toch nog naar eigen wens kunt aanpassen.

Bovendien zit bovenin het apparaat ook een draaiknop waarmee je de maalgraad in 12 stappen kunt aanpassen.

Op basis van de twee soorten koffies die direct uit het apparaat komen, kun je met een stoompijpje andere op melk gebaseerde koffiesoorten maken. De 2200-serie heeft helaas geen melkreservoir waarvan je gebruikt kunt maken, laat staan in geïntegreerd stoomsysteem.

Echter kun je dit ook als voordeel zien: je hebt bij gebruik van een stoompijp veel meer controle over de hoeveelheid stoom die je door de melk blaast.

Bediening vooraanzicht

Onderhoud

Bovendien scheelt de afwezigheid van een melkreservoir ook aanzienlijk in onderhoud: je hoeft geen reservoir of melkleidingen schoon te maken. De stoompijp is makkelijk uit elkaar te halen en kan of op de hand, of in de vaatwasser gereinigd worden.

Dit geldt overigens ook voor andere onderdelen: de wateropvangbak en de opvangbak van de gemalen koffie-pucks kunnen ook gewoon in de vaatwasser gezet worden.

Maar dat is niet alles! Ook de EP2220 gebruikt om te beginnen een AquaClean filter. Inmiddels weet je wat voor een fijn effect dit heeft op de handmatige ontkalkprocedures!

Daarnaast geeft het apparaat ook weer wanneer her tijd is om deze filter te vervangen, alsook wanneer het tijd is om dan toch eindelijk zelf de handen uit de mouwen te steken en aan het onderhoud te beginnen. Je kunt de frequentie hiervan wél aanpassen aan de hardheid van je water.

Ten slotte spoelt ook dit apparaat voor- en na gebruik zijn leidingen schoon en is de zetgroep ook erg makkelijk te verwijderen en af te spoelen. Zoals je ziet heeft Philips dus aandacht besteed aan het gemakkelijker maken van de onderhoudsprocedures!

Voordelen:

  • Gunstig geprijsd
  • Je bent niet veel tijd kwijt aan onderhoud
  • Zet ondanks ietwat Spartaans ontwerp een goede kop koffie
  • Met een stoompijp heb je meer controle over je melkschuim

Nadelen:

  • Geen melkreservoir aanwezig, dus je zult zelf je handen uit je mouwen moeten steken
  • Aan de lawaaierige kant (74 dB)

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

De beste volautomatische koffiemachines hebben enorm veel opties. Misschien zijn deze opties en de daarbij horende functionaliteiten allemaal wat overweldigend. Daarom ga ik nog wat elementen uitlichten die relevant zijn voor de aankoop van de beste espressomachine.

Americano en lungo bovenaanzicht

Til niet te zwaar aan beschikbare apps

Zelfs bij de beste volautomatische koffiemachines moet je uiteindelijk toch ook de handen uit de mouwen steken. Je zult bijvoorbeeld een kopje moeten klaarzetten. “Oké,” hoor ik je denken, “maar dit kan ik ook doen meteen nadat ik m’n vorige kopje onder het apparaat uithaal.”

Klopt! Als je echter zin hebt in iets met melk(schuim), dan moet je toch uit bed om de melk (of het reservoir waar het in zit) uit de koelkast halen.

Uiteindelijk blijven apps een luxe bijkomstigheid: ze zijn erg handig voor het personaliseren van je dranken en om je te helpen bij het onderhoud van je machine, maar ze zullen niet ál het werk uit handen nemen.

Welke eigenschappen zijn voor jou belangrijk?

Melkreservoir, melkslang of stoompijpje

Je zag bij de bovenstaande koffiezetapparaten al dat je je melk op drie manieren kunt opschuimen (of alleen verhitten, indien gewenst). Elke methode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen:

  • Een melkreservoir is handig omdat je zelf geen tijd kwijt bent aan het handmatig stomen van de melk. Het apparaat regelt dit geheel zelf. Afhankelijk van het model, kun je zelf instellen in welke mate de melk gestoomd wordt en hoeveel melk er uiteindelijk in je drank wordt verwerkt. Wel zal ook het melkreservoir en de melkleiding schoongemaakt moeten worden. Dit doen veel machines zelf na elke gezette kop koffie, maar wanneer het tijd is voor handmatig onderhoud, zul je zelf aan de slag moeten.
  • Een melkslang biedt een middenweg tussen een reservoir en een stoompijpje. Deze haalt de melk direct uit een los melkreservoir of een pak melk. Deze slang (en het reservoir indien je die gebruikt) zullen op den duur echter ook schoongemaakt moeten worden, zelfs als de machine deze zelf regelmatig schoonspoelt.
  • Een stoompijpje geeft je maximale controle over de hoeveelheid melkschuim die je maakt en de dichtheid hiervan. Je kiest zelf hoeveel stoom er door de melk geblazen wordt. Natuurlijk levert dit meer werk op, maar een stoompijp is dikwijls wel veel makkelijker schoon te maken dan een melkreservoir en -slang.
Melkopschuimer vooraanzicht

Dubbele bonenreservoirs, maalschijven en thermoblocks/boilers

Dubbele bonenreservoirs en maalschijven zijn vooral heel handig als je meerdere soorten koffie tegelijkertijd of kort na elkaar wilt zetten. Ze komen dus vooral van pas als je met meerdere mensen (met verschillende smaken) in één huis woont of vaak gasten hebt.

Een dubbele thermoblock/boiler wilt zeggen dat je één thermoblock/boiler voor het verhitten van je water hebt, en één voor het verhitten van je melk. Deze laatste is eigenlijk alleen relevant wanneer je apparaat een ingebouwde melkreservoir of een melkslang gebruikt.

Op die manier hoef je niet te wachten tot je water warm is voordat je melk kan worden opgewarmd. Het gebeurt namelijk tegelijkertijd.

Kopjeswarmer

De naam geeft het al weg: dit is een constructie die je kopjes voorverwarmt. Dat is wel zo handig als de koffie op perfecte temperatuur het apparaat verlaat!

Een koud kopje laat de temperatuur immers snel dalen, en als je daarbij ook nog eens onverwarmde melk voegt (omdat je bijvoorbeeld veel haast hebt), komt dat de smaak niet ten goede!

Stomende kop koffie met laptop
Geen kopjesopwarmer? Geen probleem!

Negen van de tien volautomatische koffiemachines spoelen hun leidingen schoon met heet water tijdens het opwarmen. Dat water loopt vervolgens uit de machine.

Zet je kopje onder het mondstuk en vang het hete water daarmee op. Zo wordt je kopje ook snel warm! Dit water kun je vervolgens in de gootsteen kiepen, waardoor je ook veel minder vaak de wateropvangbak hoeft te legen!

Uitneembare zeteenheid

De zeteenheid is zo’n beetje het hart van een volautomatische koffiezetmachine: dit is waar het water door de versgemalen koffiepuck wordt geperst. In principe heb je hierbij de keuze uit een uitneembare of een ingebouwde zeteenheid.

Een uitneembare zeteenheid is veelal gemaakt van plastic. Dat is in dit geval helemaal niet slecht: je kunt deze daardoor gewoon onder de kraan afspoelen. Als je hem echter aan de binnenkant wilt schoonmaken, moet je een schoonmaakprogramma van het apparaat zelf laten lopen.

Het fijne aan een uitneembare zeteenheid – naast het gemak bij het schoonmaken hiervan – is dat je deze makkelijk kunt vervangen indien hij kapot gaat.

Je kunt je voorstellen dat dat bij een ingebouwde zeteenheid niet op gaat. Als hieraan iets kapot gaat, zul je al héél handig moeten zijn om deze te kunnen verwijderen en vervangen.

Pompdruk

De pompdruk staat voor de druk waarmee het water door de machine naar de koffie loopt. Men is echter nog niet helemaal uit over de perfecte hoeveelheid druk.

Over het algemeen ligt de industriestandaard rond de 9 bar, terwijl weer andere professionals liever 15 bar zien. Met deze laatste krijg je gegarandeerd een prachtige cremalaag op je koffie.

De vraag blijft hoe dan ook of meer druk ook meteen beter is. Nou, niet per sé. Meer druk helpt je om een betere shot van betere kwaliteit te krijgen, maar er is meer nodig dan alleen meer druk.

Je hebt geweldige koffiebonen nodig die op de juiste manier worden gemalen en samengeperst, om te beginnen. Een losjes gepakte puck is niet bestand tegen veel waterdruk en laat alles gewoon doorsijpelen, wat resulteert in waterige koffie. 

Als je hem echter te strak pakt, kan de machine zijn water niet goed kwijt, wat kan resulteren in reparatiekosten.

Daarom heb je een behoorlijk vaardigheidsniveau nodig óf een goede machine – vooral wat gezond verstand bij het maken van een keuze tussen verschillende pompdrukken. Hoe dan ook is het algemene advies: hoe fijner de koffie, hoe beter het is voor de pomp.

Koffiemachine die melk stoomt

Wat wil je maken?

Als je van plan bent met name espressi of zwarte koffie te drinken, zou je haast kunnen zeggen dat een apparaat met een hypermodern melkreservoir geldverspilling is.

In zo’n geval heb je ook niet veel aan een apparaat dat met een tal van ingebouwde opties voor melkdranken geleverd wordt.

Op die manier kun je niet alleen op geld besparen door een apparaat met minder uitgebreide opties te kiezen, maar heb je ook minder onderhoudszorgen. Dat brengt me tot het volgende punt. ⤵️

Let op onderhoudsbehoeften

Hierbij komt de eerder genoemde uitneembare zeteenheid goed van pas. Deze kun je op die manier makkelijk onder de kraan afspoelen. Als je daar toch al mee bezig bent, kun je net zo goed ook even de opvangbaken schoonmaken – of ze in de afwasmachine zetten (indien ze daartegen kunnen)! 

Dat terzijde is het ook belangrijk om naar je eigen omstandigheden te kijken. Let bijvoorbeeld op de hardheid van het water in je huis. Indien het niveau daarvan erg hoog ligt, is het geen overbodige luxe om voor een apparaat te kiezen dat AquaClean filters gebruikt.

Gebruik liever arabicabonen! Deze zijn vaak een stuk minder vettig dan robustabonen! Arabicabonen zullen daardoor minder snel tot verstoppingen of andere problemen leiden binnen de zeteenheid van je apparaat.

Melk opschuimen, vooraanzicht

De locatie van je apparaat

Ten slotte is het niet geheel onbelangrijk om te weten waar je het apparaat gaat zetten.

Is hij bedoeld voor persoonlijk gebruik in je eigen keuken, of gaat hij worden gebruikt in een groter kantoor? In dit laatste geval is het misschien wel handig om toch voor een variant met een app te gaan. Dat scheelt wachtrijen in de pauzeruimte!

Daarnaast moet je natuurlijk ook aan de dimensies van de machine zelf denken. Je kunt natuurlijk voor de beste volautomatische koffiemachine gaan, maar als hij nergens past dan levert het alleen maar frustratie op.

Conclusie

Je hebt inmiddels genoeg om over na te denken! Of je nu voor de Siemens EQ9+ S700 Home Connect – wat een mond vol, zeg! – gaat, of voor de Philips EP2220: let ten eerste op je eigen behoeften. Zoek je het beste van het beste, iets wat je portemonnee niet te veel schaadt of een machine vol innovatie?

Laat het me vooral even weten in een reactie! Ik hoop hoe dan ook dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen. 😄

Was dit artikel behulpzaam?