Dé Belangrijkste Tips Tegen een Vreemde Geur in Huis!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Lees hier hoe je je huis weer heerlijk laat ruiken!

Dé Belangrijkste Tips Tegen een Vreemde Geur in Huis!

Niemand heeft zin om detective te spelen om de bron van die vreemde geur in huis te vinden. Daar houdt de ellende niet eens op, want hoe kom je er weer vanaf na de bron gevonden te hebben? 🕵️ Hieronder vind je de lijst met ultieme tips om je huis weer heerlijk te laten ruiken!

Er zijn verschillende oorzaken voor vervelende geurtjes in huis. Muffe luchtjes worden vaak veroorzaakt door teveel vocht in huis. Denk bijvoorbeeld aan het optrekkend vocht wat in de muren gaat zitten, maar ook door slecht geïsoleerde muren kunnen last hebben van vocht. Dit zie je vooral bij oude huizen. 

Ook vocht onder de vloer leidt tot een muffe geur in huis. Slechte ventilatie verergert dit soort problemen. Lees hieronder wat je het beste doet tegen muffe en andere vervelende geurtjes in huis.

#1 Zet je ramen open

Ventileren is één van de beste manieren om van vochtige lucht en daarmee ook van de bijbehorende muffe geur af te komen. Zet daarom elke dag je ramen open. Hierdoor laat je niet alleen frisse lucht binnen, maar laat je de muffe lucht ook naar buiten.

#2 Gebruik je afzuigkap

Zet je afzuigkap altijd aan tijdens het koken. Tijdens het koken komen kookdampen vrij die lekker ruiken als je honger hebt, maar anders al snel vervelen. Een goede afzuigkap zorgt ervoor dat deze kookdampen zich niet verspreiden en dat je huis fris blijft ruiken.

#3 Controleer putjes

Stilstaand water kan erg onaangenaam ruiken, dus controleer of je putjes niet verstopt zitten. Als je putje verstopt zit, maak deze dan schoon. Doe dit ook regelmatig om vervelende geuren tijdig te voorkomen. 

#4 Stofzuig regelmatig

Deze tip is misschien een inkoppertje, maar voor veel huizen is één keer per week stofzuigen niet voldoende. Stofzuig om de dag en als je huisdieren hebt stofzuig je elke dag. Hierdoor krijgen stof, haren en ander vuil geen kans om zich op te hopen.

Tip 🌸

This is a block of text. Double-click this text to edit it. Please don't change the font or font size. This will happen automatically on the front-end.

#5 Maak het filter van je stofzuiger schoon

De meeste stofzuigers maken gebruik van meerdere filters. Zorg ervoor dat deze schoon zijn en vervang ze op tijd. Je leest in de gebruiksaanwijzing van je stofzuiger of je deze wast of vervangt.

#6 Gebruik een stoomreiniger

Grote oppervlakken van textiel ruiken op den duur ook muf. Gordijnen zijn vaak lastig om zelf te wassen en je bank elk jaar vervangen is vaak ook geen optie. Gebruik daarom een goede stoomreiniger.

Stoom reinigt door de hoge temperatuur bijna alle micro-organismen waardoor de oppervlakken echt goed schoonworden. Behalve de gordijnen en de bank reinigen met een stoomreiniger, is het ook een topidee om bijvoorbeeld je vloer en de badkamer hiermee te reinigen!

#7 Gebruik een luchtontvochtiger

Met een hygrometer meet je de luchtvochtigheid in huis. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Als je zeker weet dat de luchtvochtigheid te hoog is, dan is een luchtontvochtiger erg effectief. 

Een goede luchtontvochtiger haalt binnen een dag soms liters water uit de omgeving – en dat elke dag. Het is misschien een investering (want goedkoop zijn ze niet), maar het helpt zeker tegen die muffe lucht in huis. 

#8 Borstel je huisdieren

Ook dit is een inkoppertje voor de meeste goede baasjes, maar heb je huisdieren, dan brengen jouw maatjes soms vervelende geurtjes mee naar huis. Vooral als je hond of kat in de rui is, kan dit nare luchtjes veroorzaken. Borstel daarom je huisdier regelmatig.

Vind je hond het daarnaast ook fijn om te badderen, doe jezelf dan een plezier en was hem zo nu en dan. 🛁

Luchtreiniger vooraanzicht

#9 Gebruik een luchtreiniger

Een goede luchtreiniger filtert niet alleen allergenen zoals pollen uit de lucht, maar ook nare geurtjes. Bovendien hebben de meeste luchtreinigers een ingebouwde hygrometer waarmee je ziet hoe vochtig het is in je huis. Een luchtreiniger is geen goedkoop apparaat, maar wel een erg effectief.

#10 Vraag advies aan een vakman

Bovenstaande tips mogen dan stuk voor stuk effectief zijn, maar pakken niet de oorzaak van de nare luchtjes aan. Het is daarom altijd een goed idee om het advies van een vakman in te winnen en de oorzaak van het probleem aan te pakken.

"Nothing is more memorable than a smell. One scent can be unexpected, momentary and fleeting, yet conjure up a childhood summer beside a lake in the mountains...."

Diane Ackerman

Conclusie

Hopelijk zijn de bovenstaande tips nuttig voor je geweest en ruikt je huis nu weer heerlijk! Heb je zelf nog een goede tip? Laat hieronder dan een berichtje achter.  ⤵️ Bedankt voor het lezen en succes met het opfrissen van je huis!

Was dit artikel behulpzaam?