Volg deze stappen om de vriezer thuis te ondooien

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Chillen zit er eventjes niet bij.

Volg deze stappen om de vriezer thuis te ondooien

Als je je vriezer niet regelmatig ontdooit en er daardoor een klein laagje ijs in je vriezer ontstaat, betaal je al snel 10% meer aan energie dan wanneer je je vriezer elke drie maanden ontdooit. Daarnaast geef je schimmels en schadelijke bacteriën minder kans als je vriezer ijsvrij is. Genoeg reden om je vriezer te ontdooien dus!

Er zijn vriezers en koel/vriescombinaties verkrijgbaar die je niet of nauwelijks hoeft te ontdooien. Deze hebben de No Frost– of de Low Frost-functie. Een No Frost-vriezer hoef je nooit te ontdooien: deze vriezer onttrekt al het vocht waardoor er geen ijskristallen in je vriezer of op je producten ontstaan. Hierdoor worden smaak en structuur beter behouden.

Een Low Frost vriezer vermindert de ijsvorming, maar voorkomt het niet volledig waardoor je nog steeds zelf de vriezer moet ontdooien. Er ontstaan minder ijskristallen waardoor je deze vriezer ongeveer één a twee keer per jaar ontdooid.

Dikke laag ijs in vriezer

Dit heb je nodig om je vriezer te ontdooien

Er zijn verschillende manieren om je vriezer te ontdooien. De beste manier vind ik nog steeds de methode waarbij je warm water op het ijs sproeit. Deze methode hanteren we daarom in dit stappenplan. 

  • Sprayfles
  • Heet water 
  • Plastic spatel
  • Handdoeken
  • Koeltassen

Heel veel ijsvorming?

This is a block of text. Double-click this text to edit it. Please don't change the font or font size. This will happen automatically on the front-end.

Stap 1: Je vriezer leegmaken en uitzetten

Maak je vriezer leeg en trek de stekker uit het stopcontact. Afhankelijk van de hoeveelheid producten, gebruik je een koeltas. Je kunt natuurlijk ook altijd je buren vragen of je wat ruimte in hun vriezer mag gebruiken. 

Maak je niet te veel zorgen als dit niet mogelijk is: spullen uit de vriezer blijven een paar uur bevroren en het ontdooien van de vriezer duurt niet zo lang.

Is het een warme, zomerse dag met hoge temperaturen? Wacht dan tot in de avond wanneer het flink is afgekoeld, of zet al je bevroren producten in de koelkast.

Lege Vriezer

In de winter zet je alles buiten en het duurt nog langer voordat je producten ontdooien. Over het algemeen ontdooit schepijs het snelste: goede reden om al je ijsjes op te eten!

Stap 2: Je sprayfles vullen

Vul je sprayfles met heet water. Om je vriezer een lekkere geur te geven, voeg je wat allesreiniger toe. Etherische olie is een andere optie. Afhankelijk van hoe je vriezer is ingedeeld, leg je een handdoek in het onderste gedeelte van je vriezer. Hiermee vang je het smeltende water op.

Stap 3: Je vriezer sprayen

Begint nu met sprayen. Spray overal waar er zich lagen ijs bevinden. Het ijs begint langzaam te smelten en wordt zachter, waardoor je dit met een plastic spatel los kunt ‘hakken’. Gebruik zeker geen metalen voorwerpen, want hiermee kun je je koelelement beschadigen.

Stap 4: Schoonmaken

Lege Vriezer

Nu je vriezer ijsvrij is, ga je met een droge doek over de wanden en de bodem heen. Is de vriezer vies, door bijvoorbeeld lekkende vloeistoffen? 

Gebruik dan je spray met allesreiniger of maak het schoon met een sponsje en wat afwasmiddel. 

Zoals je in de foto links ziet, kwam ik behoorlijk veel roerbakgroenten tegen en dan met name erwtjes. Deze zaten allemaal in een hoekje vastgevroren.

Ik raad je aan om eventuele bevroren etensresten te verwijderen voordat ze volledig gesmolten zijn. Als ze teveel ontdooien gaan ze tussen je roosters zitten.

Dit is op zich niet erg, maar het is wel een gepriegel om de erwtjes er tussenuit te krijgen. 🤦‍♂

Stap 4: Opnieuw vullen

Als je vriezer veel ijsvorming had, zul je er van versteld staan hoeveel ruimte er is vrijgekomen nu al het ijs verwijderd is. Leg al je bevroren producten terug in je vriezer en besteed wat aandacht aan de indeling van je vriezer. Na verloop van tijd is er niet echt een indeling meer en wordt het een bende in je vriezer.

Door alles netjes in te delen en eventueel te labelen, kun je overal goed bij, ziet het er netjes uit en bespaar je bovendien ook ruimte. 

Conclusie

Je vriezer regelmatig ontdooien is belangrijk: je vriezer gaat hierdoor langer mee en je betaalt minder aan energiekosten. Hopelijk heeft mijn stappenplan je geholpen. Heb je nog goede tips? Laat ze dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram