Als je je vriezer niet regelmatig ontdooit en er daardoor een klein laagje ijs in je vriezer ontstaat, betaal je al snel 10% meer aan energie dan wanneer je je vriezer elke drie maanden ontdooit. Daarnaast is er minder plek in je vriezer en geef je schimmels en schadelijke bacteriën de vrijheid om te groeien. Genoeg reden om je vriezer te ontdooien dus!

Je vriezer ontdooien en schoonmaken is een vervelende klus - ik weet het - maar gelukkig heb je dit klusje zo geklaard. Het lukt mij altijd binnen 15-20 minuutjes, zo gepiept dus! Wil je weten hoe je de vriezer ontdooit en die dikke, hardnekkige ijslaag verwijdert? Lees dan verder.

Dikke laag ijs in vriezer
Vriezer ontdooien

Schakel eerst de vriezer uit en haal alle etenswaren eruit. Plaats handdoeken rondom de vriezer om smeltwater op te vangen en gebruik een föhn of sprayfles met heet water, of zet pannen met heet water in de vriezer om het ijs sneller te laten smelten. Gebruik een plastic spatel om voorzichtig het losgekomen ijs te verwijderen. Zorg ervoor dat je de binnenkant van de vriezer droogt voordat je deze weer aanzet en opnieuw vult.

Dit heb je nodig om je vriezer te ontdooien

Er zijn verschillende manieren om je vriezer te ontdooien. De beste manier vind ik nog steeds de methode waarbij je warm water op het ijs sproeit. Deze methode hanteren we daarom in dit stappenplan. 

  • Sprayfles
  • Heet water 
  • Föhn
  • Plastic spatel
  • Handdoeken
  • Koeltassen

Stap 1: Je vriezer leegmaken en uitzetten

Maak je vriezer leeg en trek de stekker uit het stopcontact. Afhankelijk van de hoeveelheid producten, gebruik je een koeltas. Je kunt natuurlijk ook altijd je buren vragen of je wat ruimte in hun vriezer mag gebruiken. 

Maak je niet te veel zorgen als dit niet mogelijk is: spullen uit de vriezer blijven een paar uur bevroren en het ontdooien van de vriezer duurt niet zo lang.

Is het een warme, zomerse dag met hoge temperaturen? Wacht dan tot in de avond wanneer het flink is afgekoeld, of zet al je bevroren producten in de koelkast.

Lege Vriezer

In de winter zet je alles buiten en het duurt nog langer voordat je producten ontdooien. Over het algemeen ontdooit schepijs het snelste: goede reden om al je ijsjes op te eten!

Stap 2: Je sprayfles vullen

Vul je sprayfles met heet water. Om je vriezer een lekkere geur te geven, voeg je wat allesreiniger toe. Etherische olie is een andere optie. Afhankelijk van hoe je vriezer is ingedeeld, leg je een handdoek in het onderste gedeelte van je vriezer. Hiermee vang je het smeltende water op.

Stap 3: Je vriezer sprayen met heet water

Begint nu met sprayen. Spray overal waar er zich lagen ijs bevinden. Het ijs begint langzaam te smelten en wordt zachter, waardoor je dit met een plastic spatel los kunt ‘hakken’. Gebruik zeker geen metalen voorwerpen, want hiermee kun je je koelelement beschadigen.

Een andere manier om het ijs te laten smelten is het gebruik van een föhn. Athena Meriwether legt op Quora uit hoe je dit doet:

"Richt een föhn op het ijs bovenaan. Beweeg de föhn zodat er een waterdruppel ontstaat tussen de vriezer en het ijs langzaam smelt."

Stap 4: Schoonmaken

Lege Vriezer

Nu je vriezer ijsvrij is, ga je met een droge doek over de wanden en de bodem heen. Is de vriezer vies, door bijvoorbeeld lekkende vloeistoffen? 

Gebruik dan je spray met allesreiniger of maak het schoon met een sponsje en wat afwasmiddel. 

Zoals je in de foto links ziet, kwam ik behoorlijk veel roerbakgroenten tegen en dan met name erwtjes. Deze zaten allemaal in een hoekje vastgevroren.

Ik raad je aan om eventuele bevroren etensresten te verwijderen voordat ze volledig gesmolten zijn. Als ze teveel ontdooien gaan ze tussen je roosters zitten.

Dit is op zich niet erg, maar het is wel een gepriegel om de erwtjes er tussenuit te krijgen. 🤦‍♂

Stap 5: Opnieuw vullen

Als je vriezer veel ijsvorming had, zul je er van versteld staan hoeveel ruimte er is vrijgekomen nu al het ijs verwijderd is. Leg al je bevroren producten terug in je vriezer en besteed wat aandacht aan de indeling van je vriezer. Na verloop van tijd is er niet echt een indeling meer en wordt het een bende in je vriezer.

Door alles netjes in te delen en eventueel te labelen, kun je overal goed bij, ziet het er netjes uit en bespaar je bovendien ook ruimte. 

Heel veel ijsvorming?

Kom direct in actie. Overmatige ijsvorming in je vriezer leidt tot hoger energieverbruik, verminderde efficiëntie en ongelijkmatige koeling, wat de groei van bacteriën in voedsel bevordert. Om deze problemen te voorkomen en de levensduur van je vriezer te verlengen, is regelmatig ontdooien en schoonmaken essentieel. Controleer regelmatig de deurrubbers en zorg dat de deur goed sluit. 

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over de vriezer ontdooien? Bekijk dan de veelgestelde vragen hieronder of vul het feedbackformulier in.

Hoe ontstaat ijsvorming?

IJsvorming in je vriezer is een natuurlijk proces, veroorzaakt door vochtige lucht die binnenkomt elke keer als je de deur opent. Dit is onvermijdelijk, maar je kunt de impact ervan minimaliseren.

Wist je dat zelfs een kleine opening van 1 mm al kan leiden tot extra ijsvorming? Daarom is het essentieel om regelmatig te controleren of de deurrubbers nog goed aansluiten.

Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?

Afhankelijk van de vriezer moet hem ongeveer elke zes maanden ontdooien, maar als je een dikke ijslaag ziet, is het beter om dit vaker te doen. Vormt er een ijslaag van meer dan 3 mm dik? Ontdooi de vriezer dan zo snel mogelijk om de efficiëntie te behouden.

Er zijn echter vriezers met No Frost- of Low Frost-functies die het ontdooien vereenvoudigen. Een No Frost-vriezer hoef je nooit te ontdooien, omdat deze het vocht onttrekt en ijsvorming voorkomt. Een Low Frost-vriezer vermindert ijsvorming aanzienlijk, waardoor je deze slechts één tot twee keer per jaar hoeft te ontdooien.

Hoe beperk je ijsvorming?

Om ijsvorming in je vriezer te minimaliseren, houd de deur zo kort mogelijk open; elke seconde extra laat vochtige lucht binnen, wat meer ijs veroorzaakt. Laat etenswaren afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze in de vriezer plaatst en zorg dat alle lades en compartimenten goed gesloten zijn.

Conclusie

Je vriezer regelmatig ontdooien is belangrijk: je vriezer gaat hierdoor langer mee en je betaalt minder aan energiekosten. De juiste temperatuur is ook belangrijk! Hopelijk heeft mijn stappenplan je geholpen. Heb je nog goede tips? Laat ze dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?