Koffie, zou je nog zonder kunnen? Ik niet! Wel eens nagedacht over waar het precies vandaan komt?  Het is zó vanzelfsprekend dat het er is. Van kleins af aan weet je niet beter dan dat er altijd koffie is.

Wie denkt dat koffie uit Italië komt heeft het in ieder geval goed mis! Welke koffiesoorten je ook graag drinkt, straks weet je waar jouw koffie vandaan komt.

De Kaldi-legende

Volgens deze legende is koffie ontdekt in het gebied wat nu Ethiopië heet. Lang lang geleden woonde daar een herder genaamd Kaldi. Hij observeerde zijn geiten nadat zij de rode bessen van een struik hadden gegeten. 

De geiten hadden veel energie en sprongen in het rond. Het gedrag viel hem op en hij wist dat er iets aan de hand was met de rode bessen.

Kaldi nam de bessen mee naar een klooster. De monnik stelde voor de bessen te roosteren en er een warm drankje mee te maken. De eerste kop koffie was geboren! Of die legende waar is, zullen we nooit zeker weten...

De verspreiding van koffie over de wereld

Koffie is in de eeuwen na de ontdekking verspreid door de Arabieren in de Arabische wereld. Hier was koffiedrinken vanaf de 15e eeuw dagelijkse kost. 

In de 17e eeuw kwam koffie voor het eerst naar Europa. Het eerste Europese koffiehuis is Caffe Florian in Venetië en stamt uit 1720. Je kunt je hier nog steeds tegoed doen aan een bakkie troost, al bijna 300 (!) jaar.

Koffie werd in Europa immens populair. De kolonisten brachten de plant naar alle uithoeken van de wereld. Hierdoor konden zij hun eigen koffie verbouwen en verkopen. Er was in Europa immers genoeg vraag.

Inmiddels is koffie, na thee en water, de meest gedronken drank ter wereld. Een succesverhaal! 

Venetië

Waar groeit koffie?

Goed, koffie komt dus oorspronkelijk van het Afrikaanse continent. Tegenwoordig is de koffiestruik verspreid over de hele aardbol. De vuistregel; koffie groeit dichtbij de evenaar: tussen de Kreefts- en Steenbokskeerkring.

De koffiestruik heeft groene bladeren en witte bloemetjes. Uit deze bloemetjes groeit een groene bes. Naarmate de tijd verstrijkt wordt de bes rijp en rood. Dan is het tijd om te oogsten. 

In elke bes zitten twee koffiebonen. Geen echte bonen, maar wel zo genoemd vanwege de vorm. De koffiestruik houdt van vocht en warmte. Daarom groeit koffie alleen goed in een tropisch klimaat. 

Waar komt nu de meeste koffie vandaan? Hieronder zie je de top 5.

Top 5 van koffieproducerende landen 
  1. Brazilië
  2. Vietnam
  3. Colombia
  4. Indonesië
  5. Ethiopië
Braziliaanse vlag

Welke factoren bepalen de smaak van de koffie?

Er zijn tal van variaties in koffie smaken. 

Dit wordt allereerst bepaald door de soort boon. Robusta en Arabica zijn ze bekendste. Ook hebben de verzorging van het gewas en de wijze van branden invloed op de uiteindelijke smaak.

De grootste invloed op de smaak heeft het terroir. Dit is de omgeving waarin de koffie wordt verbouwd. De grond, het klimaat en de hoogte hebben allemaal een invloed op de uiteindelijke smaak. Over het algemeen geldt dat koffie van hoge kwaliteit op grote hoogte groeit.

Een complexe plant, die koffie struik! Maar, oh, wat zijn we er dol op!

Tot slot

De koffieboon waar jij je koffie van zet kent een lange geschiedenis. De koffie heeft een flinke reis afgelegd om in jouw keuken te belanden. Dit behandel je natuurlijk met respect. Op de juiste wijze de koffiebonen bewaren zorgt ervoor dat de smaak optimaal blijft. 

Hopelijk heb je met plezier geleerd over de oorsprong van koffie. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, drop ze hieronder! Vinden we leuk 😊

Was dit artikel behulpzaam?