De één vindt het heerlijk, de ander vindt het maar vies: de meningen over een kat in bed zijn sterk verdeeld. Of je het nu fijn vindt of niet: sommige katten kruipen maar al te graag naast je tussen de dekens. Lees hier waarom een kat bij je slaapt, en ontdek of een kat in bed écht vies is of niet.

Waarom ligt je kat zo graag bij jou in bed?

Er valt veel over katten te zeggen, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze slapen veel! Huiskatten slapen zo'n 10 tot 20 uur per dag. Huiskatten zijn schemeractieve dieren en doen overdag veel dutjes. 💤 Toch zal je merken dat je kat 's nachts vaak graag bij je in bed komt liggen.

Met name katten die binnenshuis blijven, spiegelen het slaapritme van hun eigenaar. Ze slapen 's nachts meer en zijn overdag vaker wakker. Je kat past zich dus aan om bij je in de buurt te zijn, maar waarom?

Samengevat zijn er vier redenen waarom je kat bij je slaapt: voor veiligheid, warmte, gezelligheid en om zijn territorium (jou dus!) te bewaken.

Veiligheid

Katten zijn jachtdieren, maar zijn zelf het kwetsbaarst als ze slapen. Jij geeft je kat een veilig gevoel: je kat vertrouwt je en gaat ervan uit dat jij hem of haar zal beschermen als er iets gebeurt.

Warmte

Je huisdier heeft daarnaast een hogere lichaamstemperatuur dan mensen, en zoekt dus sneller de warmte op. Vooral als je onder de dekens ligt tijdens een koude winternacht, komt er een boel hitte van jou en die dekens af – en daar heeft je kat ook behoefte aan!

Territorium

Verder zijn katten erg territoriaal. Ze hebben klieren onder hun voeten en in hun hoofd die feromonen afgeven. Door rond te lopen over je bed en overal kopjes te geven, markeren ze jou en je bed als hun territorium. Ofwel: jij woont huurvrij bij je kat thuis, niet andersom. 😉

Gezelligheid

Tot slot wil je harige lievelingsdier gewoon graag bij je zijn! Katten zijn onafhankelijk, maar genieten doorgaans wel degelijk van menselijk gezelschap.

Voordelen van slapen met je kat

Slapen met je kat is goed voor je mentale gezondheid! 85% van de mensen die een huisdier hebben zeggen minder eenzaam te zijn en je stresslevels zijn lager.

Hier is ook een biologische verklaring voor. Als je knuffelt met je kat, komt het hormoon oxytocine vrij. Dit staat ook wel bekend als het liefdeshormoon en is een van de stofjes in je hersenen die je gelukkig maken. Het is dus wetenschappelijk bewezen dat knuffelen met je kat je gelukkig maakt!

Tot slot voel je je meer verbonden met je kat als je het bed met elkaar deelt. Vooral als je een druk leven hebt en weinig thuis bent, zijn de uurtjes die jullie samen doorbrengen in dat knusse bed erg kostbaar.

kat ligt in bed

Nadelen van je kat in bed

Als je je kat eenmaal in je slaapkamer toelaat, krijg je hem of haar er nooit meer uit. 😅 Zodra je bed als territorium gemarkeerd is, kun je niet meer terug. Als je denkt de slaapkamerdeur gewoon dicht te kunnen doen, heb je het ook goed mis: je kat blijft je hele nacht verstoren met gemiauw en gekrab aan de deur.

Je slaap wordt mogelijk ook verstoord als je kat wél bij je in bed ligt, blijkt uit onderzoek. Het duurt langer voor je in slaap valt en je wordt vaker wakker.

Dan het grote discussiepunt ...

Is het vies om je kat in bed te hebben?

In zekere zin, ja. Zelfs de allerschoonste katten zullen restjes van de kattenbak aan hun pootjes hebben en als je kat buiten komt, zal ook die viezigheid in je bed belanden – in de vorm van zichtbaar grit, of enkel microscopisch kleine deeltjes.

Als je in aanraking komt met kattenpoep, kun je geïnfecteerd raken met salmonella of andere bacteriële infecties. Dit is gelukkig alleen iets om je zorgen over te maken als je om medische redenen een verzwakt immuunsysteem hebt.

Wat als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, is kattenpoep gevaarlijk. Soms bevat het namelijk een parasiet genaamd Toxoplasma, wat de ziekte toxoplasmose veroorzaakt. Deze ziekte is gevaarlijk voor je ongeboren kind.

Het is daarom beter om niet die nieuwe, beste kattenbak te verschonen als je zwanger bent. Laat je partner het doen en houd jezelf bezig met het klaarzetten van het beste kattenvoer, of gebruik handschoenen en was je handen, zelfs als het om extreem goede kattenbakvulling gaat.

Als je je kat niet meer je slaapkamer uit krijgt, moet je zorgen dat de kattenbak in ieder geval zo schoon mogelijk is, zodat er geen gevaarlijke poeprestjes aan die schattige kattenpootjes blijven hangen. Minstens eenmaal per dag scheppen dus!

Katten dragen mogelijk ook ziekten met zich mee, zoals vlooien, mijten en wormen. Sommige hiervan zijn overdraagbaar op mensen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je kat met regelmaat te ontwormen en te controleren op andere parasieten.

Dat, en gebruik een kattentuigje om hem onder begeleiding buiten te laten. Zo zie je meteen waar je kat zoal terechtkomt, en kun je het risico op parasitaire infecties inschatten.

Conclusie

Je kat ligt dus graag bij je in bed omdat hij je vertrouwt en graag bij je wil zijn! 😻 Zolang je goed voor je kat zorgt en de kattenbak netjes schoonhoudt, zal er weinig fout gaan. Het is zelfs goed voor je mentale welzijn, maar let wel op dat je genoeg slaap krijgt als je kat met regelmaat bij je in bed kruipt!

Heb je nog vragen? Laat het me weten en laat een reactie achter! Daar hoor ik ook graag bij welk kamp jij hoort: voor of tegen het delen van je bed met je kat. Bedankt voor het lezen! 

Was dit artikel behulpzaam?