Nieuwe wasmachine gekocht? Of net verhuisd en de oude meegenomen? De wasmachine aansluiten doe je makkelijk zelf in een paar stappen, zodat je dezelfde dag nog een wasje draait – als je daar de energie nog voor hebt na de verhuisperikelen. 😉

In dit artikel leg ik je uit hoe je de wasmachine klaar maakt voor gebruik. Ook leg ik een klein stukje uit over de trekschakelaar en over het onderhoud van je wasmachine, zodat hij lang goed blijft.

Dit heb je nodig voor het aansluiten van een wasmachine

Voor het aansluiten van de beste wasmachine heb je een aantal dingen nodig ...

Stap 1: De juiste plaats

De juiste plek uitkiezen voor de wasmachine is heel belangrijk, dus dat is de eerste stap. Laten we beginnen met de ondergrond: hoe instabieler deze is, hoe groter de kans is dat de wasmachine gaat trillen en aan de wandel gaat tijdens het centrifugeren.

De beste ondergronden om een wasmachine op te zetten zijn van beton, steen of matte tegel. Zet de wasmachine daarbij indien mogelijk in de hoek, want hier is de vloer het stabielst.

De wasmachine moet bovendien in de buurt van een watertoevoer, waterafvoer en een geaard stopcontact staan. Het is handig om hierbij rekening te houden met de lengte van de stekker, de aanvoer- en afvoerslang.

Zet je een nieuwe wasmachine op de plek waar de oude stond? Vuil en stof hopen zich vaak op onder en achter de machine. Maak de plek eerst even goed schoon, voordat je de nieuwe wasmachine op zijn plek zet.

Witte front load wasmachine in wit/zwarte badkamer naast wasbak

Stap 2: Verwijder en bewaar transportbeveiliging

Heb je een goede plek uitgekozen? Dan is het nu tijd om de transportbeveiliging te verwijderen. De trommel van je wasmachine zit tijdens transport vast, zodat er geen schade aan de bewegende onderdelen komt.

Zet de wasmachine voor de gekozen plek en haal de beveiliging aan de achterkant van de wasmachine los. Plaats de meegeleverde dopjes op de openingen waar je de beveiliging hebt weggehaald om de boel af te dichten.

Bewaar de transportbeveiliging goed en doe de boutjes in een zakje. Als je gaat verhuizen of je wilt de wasmachine verplaatsen, heb je deze weer nodig om de trommel vast te zetten.

Stap 3: Aanvoer- en afvoerslang

Na het verwijderen van de transportbeveiliging sluit je de aanvoerslang aan op de kraan en de wasmachine. Het rechte uiteinde sluit je aan op de waterkraan en het gekromde einde op de machine aan de achterkant. Meestal zit deze aansluiting rechts bovenin.

Waterbeveiliging

Een waterbeveiliging, of aquastop, blokkeert de watertoevoer wanneer er te veel water de wasmachine binnenstroomt. Controleer dus of de wasmachine een waterbeveiliging heeft.

Heeft hij dat niet, dan kun je heel alsnog een aquastop kopen en deze tussen de kraan en watertoevoerslang monteren.

Zo'n waterbeveiliging voorkomt lekkages, dus het is de (in verhouding kleine) investering waard.

Zit de aanvoerslang goed vast? Draai dan de waterkraan rustig open om te controleren op lekkages.

De afvoerslang zit vaak al aangesloten op de wasmachine en hoeft alleen in de afvoerbuis aan de muur gestopt te worden.

Let wel: de bovenkant van de afvoerbuis moet minstens een halve meter boven de grond zitten, zodat het water tijdens het draaien niet weg kan lopen. Daarnaast mag de afvoerbuis niet hoger dan 80 centimeter boven de grond hangen, want dan kan het water tijdens het pompen juist weer terug de trommel in lopen.

Probeer hoe dan ook minimaal 10 centimeter van de afvoerslang moet in de afvoerbuis hangen om geknoei te voorkomen.

Heb je de wasmachine en droger op elkaar gestapeld en wil je de droger ook aansluiten op de afvoer? Met een Y-stuk sluit je beiden gemakkelijk aan op dezelfde afvoer.

Stap 4: Aansluiten op geaard stopcontact

Heb je de aanvoer- en afvoerslang gekoppeld? Dan is het tijd om de wasmachine aan te sluiten op een geaard stopcontact. Een geaard stopcontact herken je aan twee metalen pinnetjes aan de boven- en onderkant van het stopcontact.

Controleer of het snoer lang genoeg is om bij het geaarde stopcontact te komen. Je sluit een wasmachine hierop aan, omdat het veel elektriciteit verbruikt en dit een normaal stopcontact wellicht overbelast, en kortsluiting veroorzaakt.

Blauw/zwarte badkamer met houte kasten, links een douche en rechts een wasmachine

Trekschakelaar

Wil je de wasmachine in de badkamer of de kelder zetten, dan heb je een trekschakelaar nodig. Een trekschakelaar is een waterdichte elektriciteitsaansluiting speciaal bedoeld voor vochtige ruimtes.

Je sluit de wasmachine aan op het kastje van de trekschakelaar. Door aan een touwtje te trekken, die van de trekschakelaar komt, zet je de trekschakelaar aan of uit.

Raadpleeg altijd eerst een bevoegde elektricien voor jezelf iets aansluit op een trekschakelaar. De kans dat de garantie verloopt als je het zelf aansluit, is aanwezig.

Stap 5: Waterpas

De laatste stap is het waterpas zetten van de wasmachine. Dit doe je om trillingen te voorkomen, en zodat het water goed kan worden toe- en afgevoerd.

Plaats nu de wasmachine op de juiste plek en leg een waterpas op de bovenkant. Verstel de poten aan de voorkant van de wasmachine tot deze waterpas staat.

Het kan zijn dat je de wasmachine moet kalibreren. Of en hoe dit moet staat in de handleiding van de wasmachine.

Wat is het kalibreren van een wasmachine?

Kalibreren is het vergelijken van de meetwaarden in een systeem met de standaard meetwaarden om de afwijking vast te stellen. Hieraan lees je af of de apparatuur naar behoren werkt.

Het kalibreren van een wasmachine in het specifiek is belangrijk, om te voorkomen dat de machine minder trillingen en geluid maakt en energiezuiniger wast. Dit gebeurt doorgaans niet in de fabriek, dus dit moet je zelf doen. Pak daarom de handleiding erbij!

Onderhoud van je wasmachine

Goed onderhoud zorgt dat de wasmachine langer meegaat. Zet daarom af en toe een keer de wasmachine op heet. De wasmachine schoonmaken voorkomt schade én nare geurtjes tussen de wasbeurten door.

Als de wasmachine bonkt tijdens een wasronde ondanks goed onderhoud, of is hij net nieuw en bonkt hij toch, ga dan na of je hem wel goed vult.

Trillingsdempers heb je onder een nieuwe wasmachine niet nodig, omdat de pootjes vaak al voorzien zijn van rubber. Heb je een ouder model? Gebruik dan wél trillingsdempers. Let wel: laat ze links liggen als je een lekbak onder de wasmachine hebt; door de lekbak en de trillingsdempers te combineren krijg je meer last van lawaai.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel de vraag "hoe moet je een wasmachine aansluiten?" beantwoord. Plaats de wasmachine sowieso altijd op een goede en stevige ondergrond, zodat hij niet beweegt of gaat bonken. Raadpleeg bij twijfel altijd de gebruiksaanwijzing.

Bedankt voor het lezen en heb je nog tips, vragen of opmerkingen? Laat ze achter in het feedbackformulier!

Was dit artikel behulpzaam?