De was doen is een klus waar ik altijd tegenop zie. Dat gesleep met de was, eeuwenlang wachten tot het klaar is − en dan heb ik het nog niet eens over de was ophangen! Hier is laatst nog een probleem bijgekomen: de wasmachine bonkt als een gek. Een bulldozer is er niets bij! Het is belangrijk dat je de wasmachine stopt.

Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik was bijvoorbeeld benieuwd waar het geluid vandaan kwam, en misschien nog wel belangrijker: hoe ik het moest oplossen!

Heb jij ook last van een bonkende wasmachine? Geen paniek! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het wasmachineconcert uit het washok. En je vindt hier oplossingen om het geluid te verminderen! Wel zo rustig. 😴

Waarom maakt de wasmachine geluid?

Een wasmachine kan bonken door een ongelijkmatig verdeelde lading, versleten of beschadigde onderdelen zoals het trommelkruis of de aandrijfriem, of een niet-niveau ondergrond waarop de machine staat.

Tijdens het wassen werkt de wasmachine een hele cyclus af. Van wassen, naar schoonspoelen en de laatste stap: centrifugeren. Deze laatste fase is meestal de boosdoener als het gaat om bonkend geluid.

De trommel draait bij het centrifugeren supersnel om het laatste water uit je wasgoed te pompen. Dit kost aardig wat kracht en energie, waardoor de wasmachine in beweging komt. Soms lijkt de wasmachine net te dansen! 💃 Dit maakt helaas veel herrie, die je zelfs nog buiten het washok kan horen.

Zo'n wiebelende wasmachine komt doordat het apparaat niet volledig waterpas staat. Maar er zijn ook andere oorzaken voor een wasmachine die herrie maakt!

Wiebelende herrie duidt vaak op een ongelijkmatige verdeling van het wasgoed of een machine die niet waterpas staat. Het herschikken van de lading of het afstellen van de poten kan dit verhelpen. Bonkende herrie kan wijzen op versleten trommelkruizen of lagers; vervanging is dan vaak noodzakelijk.

Bij tikkende geluiden is het raadzaam om de trommel te controleren op losse voorwerpen, zoals munten of sleutels. Piepende herrie kan duiden op een versleten riem of motor, waarbij vervanging of onderhoud nodig kan zijn.

Zit de wasmachine te vol?

Ik snap dat je zo snel mogelijk klaar wil zijn met de was, maar de wasmachine volproppen is niet zo verstandig. Je wasgoed wordt zwaar tijdens het wassen, omdat het een hoop water opneemt.

Als je de trommel te vol stopt, wordt het gewicht vervolgens ongelijk verdeeld. Dit veroorzaakt een onevenwichtige rotatie tijdens het centrifugeren, wat resulteert in het bonken en schudden van de machine.

Door je zware handdoeken en je berg beddengoed zet je de wasmachine extra hard aan het werk. Vooral bij het centrifugeren heeft het apparaat het zwaar. Hierdoor maakt de wasmachine soms herrie, zoals trillen of bonken.

Volle wasmachine met deurtje open, vooraanzicht

Zijn er onderdelen versleten?

Een wasmachine bestaat uit veel onderdelen, die na verloop van tijd stuk voor stuk kunnen verslijten. Veelvoorkomende oorzaken van een bonkende, trillende en gierende wasmachine zijn versleten lagers en versleten schokbrekers.

De schokbrekers houden de wasmachine op zijn plek tijdens het wassen. Als deze versleten zijn, danst de wasmachine erop los!

Een beschadigd trommelkruis kan de stabiliteit van de trommel beïnvloeden, waardoor deze tijdens het centrifugeren uit balans raakt. Dit leidt tot hevig bonken en kan verdere schade aan de machine veroorzaken.

De lagers zitten in de motor en de trommelas. Als je wassen blijft draaien met versleten lagers, beschadig je mogelijk ook andere onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan de trommel en de trommelas. Als deze verslijten, kun je wassen wel vergeten!

Een beschadigde aandrijfriem kan leiden tot onregelmatige bewegingen van de trommel. Dit kan resulteren in een schokkerige rotatie en het bonken van de machine tijdens het wassen of centrifugeren.

YouTube video

Staat de wasmachine op een geschikte ondergrond?

We hebben al ondervonden dat een wasmachine heen en weer beweegt tijdens het wassen, vooral bij het centrifugeren. De schokdempers vangen dit voor het grootste gedeelte op, maar de vloer speelt hier ook een grote rol in. Misschien heb je bij het installeren van je wasmachine hier wat minder aandacht aan besteed.

Vooral oude houten vloeren zijn niet zo geschikt om een wasmachine op te zetten. Het hout veert als het ware mee met de wasmachine, waardoor de wasmachine te veel beweegt. Een te harde ondergrond – zoals een tegelvloer – is ook niet geschikt. Hierop hoor je het getril van de wasmachine extra hard.

In mijn geval was de ondergrond niet vlak, en stond mijn wasmachine als een gek te bonken. Ik heb de wasmachine waterpas gezet door de pootjes te verstellen.

Niet altijd zijn verstelbare pootjes toereikend, wat doe je dan? Philip Rabe geeft op Quora het antwoord: "Als de vloer erg schuin afloopt, moet je misschien een houten blok maken met een ondiep gat voor de voet van de machine. Bevestig het hout aan de vloer om te voorkomen dat het geheel tijdens het wassen van een lading langzaam naar beneden glijdt."

Wat kun je doen om de herrie te verhelpen?

De wasmachine schoonmaken is een goede eerste stap. Een schoon filter zorgt voor een efficiënte waterafvoer, verlengt de levensduur van je machine en voorkomt nare geurtjes.

Naast het filter is het ook raadzaam om de trommel en de rubberen afdichtingen regelmatig te reinigen en de machine af en toe op een heet programma te laten draaien voor een grondige reiniging. Helaas is dit meestal niet genoeg om het gebonk te verminderen. Daarom heb ik heb de volgende oplossingen voor je verzameld:

  • Klinkt het alsof je wasmachine wiebelt? Zet dan de wasmachine waterpas. De pootjes onder de wasmachine zijn verstelbaar. Schuif deze uit tot de wasmachine recht staat. Controleer dit nog even met een waterpas.
  • Trilt de wasmachine? Dan zit de wasmachine te vol. Stop het wasprogramma en haal een deel van de was eruit. Vervolgens verdeel je het wasgoed gelijk over de trommel en zet je het wasprogramma weer aan.
  • Is de wasmachine aan het piepen? Dan zijn waarschijnlijk de lagers versleten. Probeer de lege wastrommel met je hand rond te draaien. Gaat dit niet zo soepel? Dan zijn je lagers versleten. Tijd om ze te vervangen! Bel altijd eerst de leverancier om te checken of je nog garantie hebt.
  • Bonkt de wasmachine? Controleer dan of de schokbrekers zijn versleten. Die vind je aan de onderkant. Ook hiervoor neem je eerst contact op met de leverancier. De boosdoeners kunnen ook transportbouten zijn, die niet zijn verwijderd. Controleer dit aan de achterkant en maak ze eventueel los met een moersleutel.
  • Lijkt de wasmachine op de vloer te bonken? Dan heb je mogelijk een ongeschikte ondervloer. Zet de wasmachine op een multiplex plaat, die je vastschroeft aan de vloer. Dit moet het probleem oplossen!

Wanneer schakel je een monteur in?

Heb je alles geprobeerd, maar bonkt de wasmachine nog steeds? Dan is het tijd om een monteur in te schakelen. Neem eerst contact op met de leverancier. Misschien heb je nog recht op garantie!

Zijn er ook stille wasmachines?

Is je wasmachine niet meer te redden? Dan is het tijd om de beste wasmachine aan te schaffen. Alleen nog de wasmachine aansluiten, en je draait weer ongestoord de was!

Je nieuwe wasmachine maakt het liefst zo min mogelijk geluid. Je vindt het geluidsniveau terug op het energielabel in het aantal decibel (dB).

Een wasmachine is nooit helemaal stil. De was draaien, daar komt geluid bij kijken! Toch zit er een groot verschil in geluid tussen wasmachines. Wil je geen geluidsoverlast? Kies dan een wasmachine van 73 dB of minder.

Probeer ook het nachtprogramma

Sommige wasmachines beschikken over een nachtprogramma. Dit is een speciaal wasprogramma dat minder herrie maakt dan een normaal programma. 

Wasmachine op harde ondergrond

Conclusie

Nu mijn wasmachine niet meer bonkt, doe ik weer met een gerust hart de was. Ik wens jou hetzelfde toe.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met de vraag: "Hoe los ik een bonkende wasmachine op?". Achterhaal eerst de bron van het geluid. Daarna probeer je de wasmachine waterpas te zetten, minder vol te doen of versleten onderdelen te vervangen. Zo gepiept! Lukt het toch niet helemaal? Dan is het tijd om een monteur in te schakelen.

Heb je zelf nog tips om een bonkende wasmachine te verhelpen? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier. ⬇️ Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?