Je Wasmachine Schoonmaken in 5 Stappen

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Geef je wasmachine nieuw leven!

Je Wasmachine Schoonmaken in 5 Stappen

Als je je wasmachine nooit schoonmaakt, merk je dit uiteindelijk aan je was – en aan het functionere van je wasmachine. Die legt het loodje als je hem niet onderhoudt! Goed onderhoud is daarom niet te overschatten. Hieronder lees je hoe je je wasmachine schoonmaakt in luttele minuten.

Muffe was

We wassen steeds vaker op lagere temperaturen. Bacteriën, die op zeep- en vuilresten groeien hangen hiervoor de vlag uit, want zij slaan op lage temperaturen hun slag.

Waspoeder lost pas goed op bij hoge temperaturen. Was je vooral op lage temperaturen, dan blijft zelfs in de beste wasmachine veel residu achter na een wasbeurt.

De juiste dosering wasmiddel is ook belangrijk. Gebruik je teveel wasmiddel, dan blijft het achter in je wasmachine (of op je wasgoed!), gebruik je te weinig, dan word je was niet schoon. Hoeveel wasmiddel je nodig hebt, hangt af van hoe vuil je was is, hoeveel er in de trommel zit en hoe hard je water is. Volg daarom nauwkeurig de instructies op de verpakking.

Vetluis

Door de groei van bacteriën ontstaat er vetluis. Dit zijn geen kleine beestjes, maar het is een ophoping van vuil (stofjes, haren en huidschilfers) en zeepresten. Dit veroorzaakt niet alleen vlekken in je kleding, maar heeft ook een onaangename geur.

Dit heb je nodig

Er zijn speciale producten te koop om je wasmachine mee te reinigen, maar ik geef zoals altijd de voorkeur aan een milieuvriendelijke en zo goedkoop mogelijk manier van schoonmaken. Ik gebruik daarom schoonmaakazijn.

  • Schoonmaakazijn
  • Afwasmiddel
  • Sponsje en/of doek
  • Warm water
  • Handdoek om water op te vangen
  • Bij schimmel op de rubberen ring: een klein beetje chloor

Laat het deurtje open

Sluit de deur van je wasmachine liever niet na een wasbeurt. Doe je het deurtje dicht, dan kan het vocht niet weg en creëer je de ideale omgeving voor schimmel en bacteriën. Hierdoor kan weer vetluis ontstaan, met alle gevolgen van dien.

Stap 1: Schoonmaakazijn toevoegen en programma kiezen

Doe een kopje schoonmaakazijn in de lade en kies het heetste programma. Dit is vaak ook het meest langdurige programma.

Display van een wasmachine, vooraanzicht

Stap 2: Relaxen

Lees een boek, kijk een film of luister naar je favoriete muziek – of maak de rest van je huis schoon. Wat je ook besluit te gaan doen: je hebt nu de tijd om iets naar eigen gelang te doen.

Stap 3: De wasmiddellade aanpakken

Wanneer het wasprogramma is afgelopen, is het tijd om de wasmiddellade schoon te maken. Dit doe je door de lade uit je wasmachine te halen. Lukt dit niet zomaar, pak dan de gebruiksaanwijzing erbij.

Maak de lade schoon met wat afwasmiddel en heet water. Gebruik een sponsje. Zitten er veel zeepresten in, blijf dan even met heet water spoelen. Hierdoor lost het meestal snel op, waardoor je verder kunt met de rest van de lade.

Stap 4: De rubberen ring behandelen

Bij de ingang van de trommel zit een rubberen ring die erg vies kan worden. Soms zit er ook nog een ruimte in deze ring, waardoor dit de perfecte plaats is voor verdwaalde sokken. Controleer of er geen viezigheid te vinden is en verwijder dit eventueel.

Is het rubber beschimmeld, dan kun je een klein beetje chloor gebruiken om dit schoon te maken. Gebruik een oude tandenborstel om dit zachtjes het rubber in te borstelen. Spoel het naderhand goed na.

Stap 5: Het filter controleren

Het filter is ook de ideale verzamelplaats voor viezigheid. Controleer deze daarom regelmatig. Je vindt het filter vaak in de rechterhoek onderin. Leg een handdoek op de grond, want er kan best wat water uit het filter komen.

Verwijder het filter en spoel het af onder de kraan. Plaats het weer terug en je wasmachine is nu helemaal schoon!

Filter in de hoek van wasmachine, vooraanzicht

Conclusie

Je hebt veel profijt van een schone wasmachine: je was ruikt fris en je wasmachine gaat langer mee. Hopelijk heeft het bovenstaande stappenplan je geholpen. Heb jij nog goede tips? Laat het me dan zeker weten. Bedankt voor het lezen! 🧺

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.