Mijn Wasmachine Stinkt! Zo Krijg Je Hem Weer Fris

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Een schone wasmachine staat gelijk aan schone kleding.

Mijn Wasmachine Stinkt! Zo Krijg Je Hem Weer Fris

Een wasmachine die stinkt is vervelend, maar geen nood. Dit probleem is eenvoudig op te lossen. Volg ons onderstaande stappenplan en je wasmachine ruikt binnen no-time weer lekker fris. 🌺

Waarom stinkt mijn wasmachine?

Een minder prettig ruikende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door een ophoping van viezigheid. Denk aan haren, huidschilfers, pluisjes en stofjes die achterblijven in het filter of in de rubberen ring na het wassen. Al deze viezigheid leidt tot vetluis.

Vrees niet, vetluis is geen ophoping van kleine kruipende beestjes: het is een broedplaats voor bacteriën die je wasmachine muf laten ruiken. Door je wasmachine schoon te houden, krijgt vetluis geen kans.

We houden steeds meer rekening met het milieu en wassen daarom op steeds lagere temperaturen. De meeste wasmiddelen zijn tegenwoordig geschikt om op 30 °C mee te wassen; waarom zou je warmer wassen als dit niet nodig is? Het is beter voor het milieu en het scheelt je energiekosten.

Helaas is het minder goed voor je wasmachine. Het nadeel van regelmatig op een lage temperatuur wassen is dat er vaak zeepresten achterblijven. Vooral waspoeder lost pas goed op bij hogere temperaturen. Er blijft vaak waspoeder achter op de onderdelen van de wasmachine, maar ook in de rubberen ring achter de deur.

Hetzelfde geldt voor vloeibaar wasmiddel. Dit heeft lagere temperaturen nodig om op te lossen, maar om alle resten compleet te verwijderen, heb je heet water nodig. Het is dus verstandig om regelmatig een hete was te draaien. Je doet dit eventueel met een lege trommel, maar als je een paar handdoeken hebt, was je deze gewoon mee.

Het is daarnaast een goed idee om je wasmachine maandelijks goed te reinigen waardoor geurtjes geen kans krijgen. Met ons schoonmaak-stappenplan reinig je niet alleen je machine, maar ruikt je wasmachine ook weer lekker fris. 

Dit heb je nodig

Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor wasmachines verkrijgbaar, maar ik kies het liefste voor een milieuvriendelijk middel. Daarom kies ik voor de combinatie van azijn en soda: azijn ontkalkt en reinigt, soda neutraliseert de geur. Deze twee middeltjes zijn bovendien ook erg goedkoop.

Stap 1: De deur en de rubberen rand schoonmaken

Maak het glas van je deur schoon met een heet sopje en een sponsje. Geef wat extra aandacht aan de rubberen ring bij de deur: hier verzamelen zich vaak haarspeldjes, elastiekjes, haren en ander gespuis. Soms ben je te laat en is de rubberen rand al aan het schimmelen. 

Als dit het geval is kun je een klein beetje chloor in de rubberen rand wrijven en dit in laten trekken totdat je de wasmachine zijn hete programma laat draaien. 

Stap 2: Het filter controleren

Het filter van een wasmachine vind je vaak in een hoek onderin. Je klikt het deurtje open en draait de stop eraf. Er kan wat water vrijkomen, dus leg alvast een handdoek klaar. In dit filter vind je opnieuw haarspeldjes, haar, elastiekjes en andere dingen die niet in een wasmachine thuishoren. Spoel het filter goed af en plaats het terug.

Wasmachine Filter

Stap 3: Het zeepbakje schoonmaken

Haal het zeepbakje uit de lade en was dit onder de kraan af. Hier vind je vooral zeepresten. Deze los je gemakkelijk op door er heet water overheen te laten stromen. Vaak is water genoeg, maar als je hier schimmel vind, gebruik je een heet sopje met een sponsje. Droog het vervolgens af en plaats het weer terug.

Stap 4: Hete was draaien

Verzamel je handdoeken en draai een hete was van minimaal 90 °C. Schenk een halve liter azijn in het laatje en leeg een half kopje soda. Kies het heetste programma, zet de wasmachine aan en wacht af!

Heb je chloor gebruikt om het schimmel in de rubberen ring mee te verwijderen? Draai je hete was dan nog een laatste keer met een lege trommel. 

Echt geen tijd?

This is a block of text. Double-click this text to edit it. Please don't change the font or font size. This will happen automatically on the front-end.

Conclusie

Hopelijk ruikt je wasmachine nu weer lekker fris. Mocht je nog goede tips hebben, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram