Wat is Beter: Waspoeder of Vloeibaar Wasmiddel?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Twee manieren om de was schoon te krijgen, maar welke is nou het beste?

Wat is Beter: Waspoeder of Vloeibaar Wasmiddel?

Of je het nu eens in de week doet of drie peer per dag, iedereen wast zijn kleding. Hiervoor gebruik je een product om alles mee schoon te krijgen – maar wat is beter: waspoeder of vloeibaar wasmiddel? Je komt er hier achter! 🔎

Een beetje geschiedenis

Vroeger waren er alleen waspoeders en zeepvlokken om je wasgoed mee te wassen. Deze producten zaten vol fosfaten en hebben in de jaren '60 voor flink wat milieuverontreiniging gezorgd. Tegenwoordig mogen er geen fosfaten meer in wasmiddel zitten. Desondanks is wasmiddel nog steeds niet erg milieuvriendelijk.

Wasbak met wasbordje, zeep en tijltje

Vetluis

Je denkt natuurlijk meteen aan die kleine, kruipende beestjes, maar het gaat hier niet om beestjes. De substantie die vetluis wordt genoemd bestaat daarentegen onder andere uit pluisjes, huidvetten, haren en zeepresten.

Vetluis ontstaat doordat er zeepresten achterblijven en opgehoopt raken. Het is daarom de perfecte broeikas voor bepaalde bacteriën die vervelende luchtjes in je wasmachine produceren. Het laat ook vaak vlekken achter op je lichter gekleurde was.

Omdat we tegenwoordig veel vaker op lagere temperatuur wassen komt vetluis vaker voor dan vroeger. Wasmiddel lost vaak niet helemaal goed op als je op lagere temperatuur wast.Er wordt dan ook aangeraden om minstens eens paar maand een was te draaien op 90c graden om alle zeepresten op te lossen. Beter is het om vetluis te voorkomen en meteen de juiste hoeveelheid wasmiddel te doseren.

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel?

Waspoeder

 • Goedkoper
 • Wast beter op hoge temperaturen
 • Moeilijker te doseren
 • Kleuren vervagen sneller
 • Niet goed voor het milieu
 • Laat soms resten achter op wasgoed
 • Op lange termijn niet goed voor je wasmachine

Vloeibaar

 • Duurder
 • Wast goed op alle temperaturen
 • Gemakkelijk te doseren
 • Kleuren blijven langer mooi
 • Beter voor het milieu
 • Laat geen resten achter op wasgoed
 • Beter voor je wasmachine

Waspoeder

Resultaten

De meningen hierover zijn verdeeld. Als er heet gewassen wordt, lijkt waspoeder je wasgoed beter schoon te krijgen dan vloeibaar wasmiddel.

Dit is vooral zo met de witte was. Logisch natuurlijk, aangezien de meeste waspoeders bleekmiddel bevatten – zelfs de waspoeders voor gekleurde was.

Daarentegen “schuurt” waspoeder meer dan vloeibaar wasmiddel, waardoor je kleding (vooral donkere en gekleurde) minder lang kleurrijk blijft.

Milieu

Poeder is hard van samenstelling en “schuurt” zoals gezegd je kleding schoon. Je kleding gaat op deze manier niet alleen minder lang mee, maar de losgelaten vezels komen in het water en dus in het milieu terecht.

Waspoeder in een Britse supermarkt

Dit is vooral een probleem bij synthetische stoffen zoals bijvoorbeeld fleece. Fleece is niet biologisch afbreekbaar zoals katoen is.

Helaas wordt er echter steeds meer gebruik gemaakt van synthetische stoffen, omdat dit goedkoper is. Daarom is het vooralsnog aan ons als gebruikers om zo milieuvriendelijk mogelijk om te gaan met onze was.

In de loop der jaren is de samenstelling van waspoeder zo veranderd dat je ook op lage temperaturen je was schoon krijgt. Dit is natuurlijk wél beter voor het milieu want je wasmachine gebruikt hierbij minder energie om het water op te warmen.

Daarentegen is de verpakking van waspoeder meestal gemaakt van karton, wat milieuvriendelijker is dan de plastic fles van vloeibaar wasmiddel. Tevens is het proces om waspoeder te produceren veel korter, wat ook milieuvriendelijker is.

Welke van de twee de meest milieubewuste optie is, is zoals je ziet zo zwart-wit nog niet.

Watertemperatuur

Je gebruikt waspoeder voor alle temperaturen, maar het lost het beste op in heet water. Als de temperatuur te laag is, lost niet al het poeder op en blijft dit achter in je wasmachine en op je wasgoed.

Was je altijd op 30 °C, dan is het een goed idee om af en toe een hete was te draaien om de eventuele niet opgeloste poeder op te laten lossen. Zo voorkom je dat deze de pomp of het filter verstopt.

Daarnaast bevatten de meeste waspoeders bleekmiddel, dus de kleuren van je wasgoed blijven minder lang mooi.

Wit waspoeder in een oranje schepje

Dosering

Als je teveel waspoeder gebruikt, lost het niet allemaal op in het water en laat het resten achter in je machine en op je kleding.

Blijft er teveel waspoeder achter in de wasmachine, dan kan dit zorgen voor de bovengenoemde ophopingen in de onderdelen of in de afvoer, wat mogelijk resulteert in beschadigingen en reparatiekosten.

Het is dan ook moeilijk om poeder precies juist te doseren. De verpakking vertelt je hoeveel poeder je moet gebruiken per wasbeurt, maar er zijn maar weinig mensen die hun poeder wegen voordat het in de wasmachine gaat.

Het gebruik van een maatschepje is dan ook een goed idee als je kiest voor waspoeder.

Voordelen:

 • Is goedkoop in verhouding
 • Wast beter op hogere temperaturen

Nadelen:

 • Je kunt waspoeder niet gebruiken voor delicate stoffen
 • Kan op lange termijn je wasmachine beschadigen

Vloeibaar wasmiddel

Resultaten

Wederom lijkt iedereen een verschillende mening te hebben over het wasresultaat van vloeibaar wasmiddel. De meeste mensen vinden dat vloeibaar wasmiddel beter werkt op lagere temperaturen.

Zolang je de dosering juist afmeet, blijven er ook geen vlekken achter op je wasgoed.

Volgens veel mensen behoudt vloeibaar wasmiddel de kleuren van je wasgoed langer. Dit zou kunnen omdat er geen bleekmiddel in vloeibaar wasmiddel zit, maar ook omdat vloeibaar wasmiddel niet schuurt zoals waspoeder doet.

Milieu

Vloeibaar wasmiddel schuurt niet en mengt goed met water. De vezels van je wasgoed, met name die van synthetische stoffen, blijven langer intact en komen dus niet in het afvalwater terecht. 

Je wast tevens op lagere temperaturen, want vloeibaar wasmiddel laat zich gemakkelijker met het water vermengen – en als je op lagere temperatuur wast, gebruikt je wasmachine minder energie. Minder energie verbruiken is zonder twijfel beter voor het milieu.

Gekleurde kleding aan de waslijn

De fles waarin vloeibaar wasmiddel wordt geleverd, is bijna altijd gemaakt van – je raadt het al – plastic. Niet milieuvriendelijk.

Zoals eerder gezegd: welke van de twee beter is voor het milieu is niet zo simpel. Ik denk dat ze beide geen prijs winnen voor het meest milieuvriendelijke product van de eeuw.

Watertemperatuur

Je gebruikt vloeibaar wasmiddel op alle temperaturen. De meeste wasmiddelen voor delicate stoffen zoals zijde en wol zijn vloeibaar. Juist omdat vloeibaar wasmiddel zo geschikt is om mee te wassen op lage temperaturen is het uitermate geschikt voor kwetsbare stoffen.

Dosering

Het doseren van vloeibaar wasmiddel is gemakkelijk: er zit vrijwel altijd een plastic doseerbakje of bolletje bij. De verpakking vertelt je tot hoever je het bakje vult en vervolgens gaat het bakje zo de trommel in.

Het is wel belangrijk dat je goed doseert. Teveel vloeibaar wasmiddel maakt vlekken op je wasgoed en dat niet alleen: het is niet goed voor je wasmachine.

Wasmiddel in Britse supermarkt

Voordelen:

 • Makkelijk te doseren
 • Wast goed schoon op elke temperatuur

Nadelen:

 • Duurder dan waspoeder

Conclusie: Waspoeder of vloeibaar wasmiddel?

Waspoeder is goedkoper en heeft goede resultaten op hogere temperaturen. Was bijvoorbeeld je handdoeken en beddengoed op 60 °C met waspoeder. Vloeibaar wasmiddel is daarentegen duurder, maar minder belastend voor je wasgoed en wasmachine.

Er is geen simpel antwoord op deze vraag. Ik raad daarom aan ze allebei te gebruiken en af te wisselen. Beide producten hebben voordelen en nadelen en in de resultaten blinkt geen van beide producten uit.

Ondanks de overwegingen en de genoemde punten vind ik dat vloeibaar wasmiddel in meerdere belangrijke opzichten beter is dan waspoeder. Dus voor mij is vloeibaar wasmiddel de winnaar.

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram