Wat is Amaranth en Wat Kun Je Ermee?

Amaranth zaden in een bloempotje
Mariska

Mariska

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

Inhoudsopgave

Je hebt het misschien voorbij zien komen, maar erg bekend is het nog niet: amaranth. Die naam wekt bij mij in ieder geval wel wat nieuwsgierigheid op! Wat is amaranth en wat kun je er eigenlijk allemaal mee doen?

Ik beantwoord hier alle brandende vragen over amaranth. 

Wat is amaranth?

Amaranth mag dan wel familie zijn van quinoa en lijken op een graansoort, maar in feite is het een zaad. Deze kleine zaadkorreltjes worden veel verbouwd in Zuid-Amerika en was een belangrijke voedingsbron voor de Inca’s en Azteken.

Je vindt amaranth in verschillende vormen en je kunt het dus ook op verschillende manieren gebruiken. Omdat dit zaad rijk is aan proteïne, vitamine B, magnesium, fosfor en zink, is het ook nog ees lekker gezond.

Hoe smaakt amaranth?

Qua smaak doet het je waarschijnlijk meer denken aan een graansoort dan aan zaden: amaranth heeft namelijk een milde smaak die ietwat zoet en nootachtig is. 

Het smaakprofiel is vergelijkbaar met quinoa; misschien heb je dat wel eens geproefd. Hoe de amaranth uiteindelijk smaakt hangt ook af van jouw bereidingswijze en kruiden of andere ingrediënten die je combineert.

Amaranth zaden in witte kom bovenaf

Welke varianten van amaranth zijn er?

Een leuke eigenschap van amaranth is dat het in verschillende soorten voorkomt. Zo heb je de zaadjes, die eruit zien als piepkleine korrels, maar is er ook amaranth meel en zelfs amaranth vlokken.

De amaranth zaadjes kun je ook poffen: je krijgt dan een soort mini popcorn. Dat is weer eens wat anders! 

Hoe gebruik je amaranth?

Omdat amaranth in verschillende vormen komt, gebruik je het ook op verschillende manieren! Er zijn echter geen vaste regels voor het gebruik van amaranth. Je kunt tijdens het kokerellen gewoon uitproberen wat jou een lekker idee lijkt.

De amaranth zaadjes liggen het meest voor de hand en gebruik je als vervanger van bijvoorbeeld rijst. Week de zaadjes een nacht of dag van te voren en kook ze daarna net zoals je met rijst zou doen. 

De structuur wordt niet precies hetzelfde als rijst, dus houd daar rekening mee. Net zoals quinoa, couscous, enzovoorts, heeft elk product weer een eigen textuur. 

Vlokken van amaranth gebruik je alweer heel anders: die meng je om pap en desserts te maken, net zoals je dat met havermout doet. 

Amaranthmeel heeft een paar verschillende toepassingen: je gebruikt het als gedeeltelijke meelvervanger, maar ook om soepen en sauzen te binden. Wil je een soep of saus dikker maken? Voeg dan vooral wat amaranthmeel toe. 

Als je tijdens het bakken amaranth meel gebruikt, let er dan wel op dat je ook andere meelsoorten gebruikt. Amaranth meel gedraagt zich anders dan veelvoorkomende meelsoorten, dus die heb je nog steeds nodig in je bakkunsten.  🍰

Amaranth in mueslireep

Koken met amaranth

Nu je weet wat amaranth is en hoe je het gebruikt is het tijd om aan de slag te gaan! 👨‍🍳 Het is geen alledaags goedje, dus hier zijn wat extra tips om te koken met amaranth.

Op het internet vind je om te beginnen allerlei recepten met amaranth. Vind je daar niet genoeg inspiratie of zoek je een specifiek recept? Gebruik dan recepten met rijst of quinoa en vervang deze voedingsmiddelen met amaranthzaden. 

Gepofte amaranth, waar we het eerder over hadden, lijkt op een soort mini popcorn; dit is leuk én lekker om te gebruiken voor zoete snacks! Denk aan home made mueslirepen of chocoladerepen met een spannende twist.

Ten slotte kun je ook makkelijke én voedzame maaltijden maken met amaranth door bijvoorbeeld een goede slowcooker te gebruiken. 

Het makkelijkst is om slowcooker recepten met rijst te gebruiken. Vervang de rijst door amaranth, stop alles in de pan en de slowcooker maakt je maaltijd! Zodoende zou je amaranth ook in een goede rijstkoker kunnen klaarmaken.

Maak je echter soep in de slowcooker, dan komt amaranthmeel juist goed van pas om deze te binden.

Conclusie

Amaranth is niet direct het meest bekende voedingsmiddel, maar het is wel ontzettend veelzijdig! Met verschillende amaranth soorten kun je maaltijden, maar ook toetjes en snacks maken. Het is ook nog eens gezond, dus eet smakelijk en verantwoord!

Heb je nog tips voor recepten met amaranth of onbeantwoorde vragen? Laat deze dan in een reactie achter. Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *