Wat is een soundbar?

Een soundbar is een brede maar relatief smalle luidspreker in de vorm van een balk die je onder of boven de tv plaatst. Door het gebruik van Digital Sound Processing lijkt het alsof je losse voor-, midden- en achterspeakers hebt en hiermee wordt er een surround-sound ervaring gecreëerd.

Het geluid van platte tv’s laat vaak te wensen over. Een soundbar biedt hiervoor een goede oplossing: het geluid bootst een surroundset na, zonder het prijskaartje van een complete surround set.

Als jij op zoek bent naar een simpele manier om het geluid van je tv te verbeteren, dan is een soundbar dé ideale oplossing.

Verschillende soundbars

Er zijn verschillende soundbars verkrijgbaar. Ze hebben allemaal hetzelfde doel, maar sommige soundbars doet nét iets meer dan andere. Hieronder leg ik de verschillen aan je uit. Zo kom je hopelijk dichterbij een idee van wat voor jou de beste soundbar is.

Soundbar met subwoofer

Bij een soundbar met subwoofer klinken de bastonen extra krachtig en diep. Hierdoor krijg je een soortgelijk effect als in de bioscoop. De subwoofer is meestal in de soundbar ingebouwd, maar deze kan ook extern zijn.

Multi-room soundbar

Een multi-room soundbar koppel je via WiFi aan kleinere speakers die je overal in huis neerzet. Je bedient deze en de andere speakers via een app, zelfs als ze in andere kamers staan. Zo luister je bijvoorbeeld via de tv naar muziek en hoor je deze ook in de keuken via een extra speaker.

Een multi-room soundbar is zodoende een goede keuze als je al meerdere speakers in huis hebt of als je later je geluidsopzet wilt uitbreiden!

Soundbar met WiFi

Een soundbar die gebruik maakt van WiFi koppel jeaan andere speakers, maar er is ook de mogelijkheid om via het WiFi netwerk te luisteren naar de muziek die je op je smartphone hebt staan.

Dit doe je via de downloads op je telefoon of je streamt je muziek via een service zoals bijvoorbeeld Spotify of YouTube.

Er zijn wel veel verschillen per soundbar wat betreft het gebruik van deze mogelijkheid. Sommige gebruiken een app voor de bediening, sommige hoef je alleen te koppelen waarna je een meegeleverde afstandsbediening kunt gebruiken, enzovoorts.

Soundbar met Bluetooth

Een soundbar met Bluetooth werkt op bijna dezelfde manier als een soundbar met WiFi, maar je raadt het al: deze werkt via een Bluetooth-connectie. Wederom kun je je apparaat koppelen met de soundbar: zo regel je vanuit je luie stoel waar je naar luistert en het volume hiervan.

Soundbar zonder app

De meeste soundbars werken samen met een app – welke bovendien vaak via WiFi werkt. Je stelt de verschillende functies in en bedient de soundbar via deze app en hebt er verder weinig omkijken naar. Dit is erg handig, maar leidt soms ook af van de eigenlijke functie van de soundbar.

Soundbars zonder app werken vaak net zo goed en worden bediend en ingesteld via de meegeleverde afstandbediening. Als je geen zin hebt om een installatieproces op je kleine telefoonscherm te volgen, is dit een geschikte oplossing.

Soundbar met Dolby Atmos Technologie

De nieuwste technologie: Dolby Atmos. Het geluid wordt hierbij van haast elke kant teruggekaatst waardoor je een surround effect krijgt. De speaker wijst naar boven waardoor het geluid weerkaatst op het plafond. Op deze manier klinkt het geluid extra ruimtelijk.

Vooral de soundbars in hogere prijsklassen maken gebruik van de Dolby Atmos Technologie, zoals bijvoorbeeld deze Samsung Harman Kardon.

Let op:

Sommige soundbars zijn alléén te koppelen aan tv's van bepaalde merken. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde Samsung Harman Kardon systemen alleen aan Samsung televisies koppelen die na 2012 op de markt zijn gekomen. Kijk hier dus goed naar voordat je een aankoop doet.

Wat kan ik aansluiten op een soundbar?

Als jouw soundbar Bluetooth heeft, koppel je het apparaat aan andere apparaten die ook gebruikmaken van Bluetooth. Denk hierbij aan smartphones, laptops, tablets, koptelefoons, smart home producten, enzovoorts.

Je koppelt zo ook smart speakers: heb je bijvoorbeeld een Amazon Dot die bekend staat om zijn speaker van lagere kwaliteit, dan koppel je deze aan je soundbar en je geniet van betere geluidskwaliteit.

Denk ook aan Bluetooth koptelefoons. Als je een film wilt kijken zonder het hele huis wakker te maken, koppel je je koptelefoon aan je soundbar en kijk je met een gerust hart je film zonder iemand te storen.

Ook je tablet, desktop of laptop computer kun je aansluiten als deze Bluetooth heeft. Dit is vooral handig als je een film wilt kijken via het scherm en toch van goed geluid wilt genieten.

Kortom: in feite is elk apparaat waar Bluetooth-verbinding mee gemaakt kan worden, geschikt om via Bluetooth te koppelen aan je Bluetooth soundbar.

Wat is het verschil tussen een soundbar en een home cinema?

Een home cinema maakt gebruik van meerdere speakers, een 5.1 systeem heeft er zelfs vijf, terwijl een soundbar vaak als enkele speaker telt met soms een subwoofer. Daarnaast komt er bij een home cinema systeem vaak een hoop bedrading kijken.

De geluidskwaliteit van een home cinema ligt hoger dan dat van een enkele soundbar: met een home cinema ben je omringd door geluid waardoor het bioscoopgevoel wordt nagebootst.

Een soundbar verbetert het geluid van je televisie en door Dolby Atmos wordt er – mits deze echt goed is uitgevoerd – een waar surround sound effect gecreëerd. Toch zal dit nooit dezelfde kwaliteit bereiken als een home cinema systeem.

Aansluiten op de tv

Je soundbar aansluiten is niet moeilijk. Ik ben zelf niet het meest technisch aangelegde persoon en had er geen problemen mee.

Kijk hoe dan ook eerst welke kabel je nodig hebt: een HDMI-kabel of optische kabelVind hierna de bijbehorende poorten op je tv en soundbar en sluit ze hiermee op elkaar aan. Meer is niet nodig!

Natuurlijk zijn er ook nog echte high-tech systemen waarbij ook de TV is verbonden met WiFi en/of Bluetooth. In dat geval kun je via de app de soundbar aansluiten op de TV door de bijbehorende stappen (binnenin de app) te volgen.

Voor- en nadelen van een soundbar

Voordelen:

  • Eenvoudig te installeren
  • Je kunt sommige soundbars uitbreiden
  • Relatief goedkoop vergeleken met andere audiosystemen
  • Soundbars zijn compact

Nadelen:

  • Biedt geen volledige surround sound
  • Zonder subwoofer mis je dikwijls de lage tonen
  • Een soundbar heeft vaak een beperkt aantal aansluitingen

"Music is the universal language of mankind."

Henry Wadsworth Longfellow

Conclusie

Hopelijk heb ik je vraag beantwoord en weet je nu wat een soundbar is en in welke variaties je hem kunt tegenkomen. Een soundbar kan voor jou de ideale oplossing zijn als je het geluid van je tv op een eenvoudige manier wilt verbeteren.

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een berichtje achter.👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?