Wat is smart tv?

Een smart tv is een televisie die je via een internetaansluiting een heel scala aan entertainment biedt.

Er zijn verschillende platforms beschikbaar, maar ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: het zijn assortimenten van apps waaruit je jouw entertainment kiest. Denk bijvoorbeeld aan Netflix, YouTube, Disney+ en Videoland. Je voegt bovendien apps toe door deze te downloaden.

Tegenwoordig bestaat tv kijken al lang niet meer uit het doorbladeren van de tv-gids of het nieuws lezen op teletext. Naast het kijken van tv, kijken we films, spelen we spelletjes, lezen we het nieuws, volgen we vloggers en bekijken we onze foto’s.

Een smart TV is méér dan alleen maar een tv: het opent een hele nieuwe wereld van entertainment. 🎞️🎬

Smart tv-besturingssystemen

Verschillende tv’s, zoals bijvoorbeeld een qled-tv of een oled-tv, maken gebruik van verschillende besturingssystemen. Je vergelijkt het een beetje met smartphones: een iPhone heeft iOS, een Samsung gebruikt Android. Zo hebben verschillende merken tv’s verschillende smart-systemen.

Samsung Tizen en de Smart Hub

maken gebruik van dit systeem. Het is een gebruiksvriendelijk platform met een overzichtelijk menu. De One Remote helpt je navigeren door het grote aanbod van apps en alhoewel de stembediening via Bixby uitstekend werkt, is deze (helaas) vooralsnog alleen in het Engels te bedienen.

Je vindt alle opties naast elkaar in een smalle balk onderaan het scherm welke “Smart Hub” heet. Je tv-programma of film blijft daardoor grotendeels zichtbaar terwijl je kijkt.

Je kunt daarnaast de vooraf geïnstalleerde apps makkelijk in een andere volgorde of op een andere plaats zetten met de pijltjestoetsen. Zo kun je je favorieten helemaal vooraan zetten om je veel gescroll te besparen.

Nieuwe apps vind je in de Samsung App Store. Via Apple TV – ja, Apple TV – krijg je ook meteen toegang tot de films en series uit je iTunes bibliotheek.

LG WebOS

WebOS is alleen te zien bij . Wat me opvalt bij dit platform is dat het menu bestaat uit kleurrijke tegels: elke tegel heeft een app. Je vindt deze tegels onderaan het scherm waardoor je het grootste gedeelte van het scherm nog blijft zien.

Het aanpassen van het menu is eenvoudig. Je doet dit handmatig of met de “intelligent modus”. De laatste zet de apps die het minst worden gebruikt, achteraan. Wil ik apps verwijderen, dan doe ik dit met een paar drukken op de knop vanuit het menu.

Wil je apps toevoegen, dan ga je naar de LG Content Store om apps te downloaden. Hiervoor heb je overigens geen account nodig, iets wat ik persoonlijk wel fijn vind.

De meeste LG tv’s worden geleverd met een Magic Remote. Met deze afstandsbediening hoef je alleen maar te wijzen. Je richt de afstandbediening op de tv en er verschijnt een cursor op het scherm: deze beweeg je door de afstandsbediening te bewegen.

Android TV

Philips en Sony tv’s hebben meestal Android. Dit besturingssysteem werd oorspronkelijk ontworpen voor smartphones. Google heeft dit systeem inmiddels echter geoptimaliseerd voor tv's en daardoor vindt je veel bekende elementen terug.

Via dit smart platform krijg je toegang tot websites, games en apps naar keuze. Android wordt ondersteund door Google Assistant en Chromecast.

Het menu ziet er straks uit, maar is niet zo overzichtelijk als andere smart menu’s die specifiek voor tv’s zijn ontworpen. De apps zijn vullen haast het hele scherm en zijn daardoor soms een beetje storend.

Om nieuwe apps te downloaden ga je hoe dan ook naar de alombekende Google Play Store. Je hebt hiervoor wel een Google account nodig. De meeste mensen hebben dit echter tegenwoordig wel. Heb je Gmail, dan heb je een Google account.

De afstandbediening die je gebruikt voor dit systeem zijn de standaard afstandbedieningen. Hiermee bedoel ik dat ze geen extra functies hebben met betrekking tot Android.

Smart tv vs. Chromecast

Wil je geen smart tv, maar wel de voordelen van een smart tv? Dan is een Google Chromecast een goed alternatief.

De werking is simpel: je opent op je smartphone, tablet of zelfs je laptop de media die je wilt bekijken en/of beluisteren. Dit doe je via de Chrome browser of in apps waaruit je direct kunt casten.

Hieronder vind je de eigenschappen van beide systemen op een rijtje.

Smart TV

  • Geen extra apparaten nodig
  • Ethernetverbinding is het meest stabiel
  • Meer beschikbare functies
  • Je speelt films of series af vanaf je harde schijf

Google Chromecast

  • Afhankelijk van je smartphone of tablet
  • Afhankelijk van WiFi-verbinding (tenzij je de nieuwste generatie met Google TV erop hebt)
  • Compact, dus handig voor op reis
  • Gebruiksvriendelijker dan de meeste smart tv-menu's

Smart tv vs. Apple TV

Apple TV is een klein kastje welke je op je tv aansluit. Het is dus géén televisie zoals de naam doet vermoeden. Het is een mediaspeler die via het internet toegang heeft tot diensten zoals bijvoorbeeld de App store of iCloud.

Zo kun je allerlei streaming apps en zelfs games installeren op je Apple TV. Hieronder wederom een korte vergelijking:

Smart tv

  • Geen extra apparaten nodig
  • Ethernetverbinding is het meest stabiel
  • Meer beschikbare functies
  • Je speelt films of series af vanaf je harde schijf

Apple TV

Is een smart tv veilig?

Meningen over de veiligheid van smart tv’s zijn nog steeds verdeeld. Het beste en meest eerlijke antwoord dat ik je op je vraag kan geven is: ja, bij verantwoordelijk gebruik is een smart tv over het algemeen veilig.

Er is echter veel in het nieuws is geweest over eventuele privacyschendingen die te maken hebben met de smart-software waar tv’s gebruik van maken.

Men beweert dat er wordt meegeluisterd naar de omgeving via de smart software om zo meer gerichte marketing naar je toe te kunnen sturen. Dat niet alleen: ook hackers weten deze nieuwe technologieën naar hun voordeel te wenden.

Zet je tv hoe dan ook helemaal uit als je deze niet gebruikt. Dan hoef je je nergens zorgen over te maken. De stand-by-functie is namelijk een enorme risicofactor.

Welke smart tv heeft het beste platform?

Dit hangt van jou af: heb je een Android-telefoon, dan is de beste tv voor jou waarschijnlijk een met Android.

Uiteraard wen je na verloop van tijd echter aan alle systemen. Ga naar de winkel en probeer de menu’s zelf uit. Alleen op deze manier kom je erachter welk menu jij het fijnste vindt.

Conclusie

Hopelijk weet je nu wat een smart tv inhoudt en wat je hiermee kunt doen. Mocht je nog vragen hebben of iets toe willen voegen, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?