Dit is Hoe een Rijstkoker Werkt

Mariska Rietveld

Geschreven door: Mariska Rietveld

Lees hier hoe je spiksplinternieuwe rijstkoker werkt!

Dit is Hoe een Rijstkoker Werkt

Hoe werkt een rijstkoker?

Een rijstkoker is een keukenapparaat dat rijst en koud water gebruikt om rijst te garen. Sommige modellen koken de rijst in het water gaar; anderen stomen deze gaar door de rijst boven het water te plaatsen.

Rijst, ik lust er wel pap van! 🍚 Rijstepap is slechts een van veel voorbeelden van lekkere rijstgerechten. Kook je vaak met rijst, dan is het handig om er geen omkijken naar te hebben.

Daar komt de rijstkoker van pas. Hoe deze precies werkt, lees je hier!

Rijst wel of niet wassen voor het koken?

Je hebt inmiddels de beste rijstkoker klaarstaan. Voordat je deze aan het werk zet, kun je ervoor kiezen om de rijst te wassen. Of je de rijst wel of niet wast maakt namelijk een verschil in het resultaat. Is het beter om de rijst wel of niet te wassen? Dat hangt af van een paar factoren.

Het type gerecht dat je maakt en de rijstsoort die je gebruikt hebben bijvoorbeeld invloed op je keuze. Door rijst te wassen gaat het minder plakken. Dat is fijn als je een grove korrel wilt, maar als je kleefrijst maakt, wil je die plakkerigheid juist behouden.

Als je rijst wast komt er vuil vanaf en wordt het schoner. Wat er vanaf komt is echter niet altijd alleen maar vuil. Soms worden er voedingsstoffen zoals ijzer en vitamines toegevoegd aan de rijst; die was je dan ook weg.

Droge rijst in een kommetje

Hoeveel water moet er in een rijstkoker?

Het algemene advies: voeg per kop rijst 1 – 2 koppen water toe. Gebruik je altijd hetzelfde kopje om de rijst en het water toe te voegen, dan heb je geen maatbeker of keukenweegschaal nodig. 

Er zit echter nogal een verschil tussen één of twee koppen water. Hoeveel water je precies in de rijstkoker doet, verschilt per soort rijst. Houd doorgaans de volgende verhouding tussen rijst en water aan. Pas dit aan op je eigen smaak en voorkeur.

Verhouding rijst en water

De volgende hoeveelheid water geldt per kop rijst.

  • Witte rijst:
    • Kleine korrel – 1 1⁄4 kop water
    • Middelgrote korrel – 1 ½ kop water
    • Lange korrel – 1 ¾ kop water
  • Zilvervliesrijst: 2 koppen water
  • Indiase rijstsoorten: 1 ½ kop water

Houd je van een droge, meer korrelige rijst, voeg dan iets minder water toe. Als je voorkeur uitgaat naar zachtere, kleverige rijst voeg je iets meer water toe. Zorg dat het verschil niet meer dan een half kopje water per kop rijst afwijkt van het advies.

Het water hoeft overigens niet gekookt te zijn, dus die waterkoker kun je laten staan.

Gekookte rijst in een kommetje met zwart sesamzaad

De rijstkoker gebruiken

Na alle voorbereidingen is het gebruik van je rijstkoker simpel. Je hoeft het water niet voor te koken of te verwarmen.

Hoewel het verschilt per rijstkoker of de pan uitneembaar is of in het apparaat zit, is het eerste doel hetzelfde: doe om te beginnen de juiste verhouding rijst en water in de pan van je rijstkoker.

Sommige rijstkokers hebben meer functies dan anderen, maar de basis hebben ze allemaal: een knop waarmee de rijstkoker kookt en een indicatielampje dat aangeeft wanneer de rijst klaar is. Activeer de rijstkoker met het desbetreffende knopje en je rijst wordt bereid.

Wanneer de rijstkoker klaar is geeft het apparaat dat aan. Sommige rijstkokers hebben ook een warmhoudfunctie of een timer. Met de timer kun je bijvoorbeeld ‘s morgens alvast de rijstkoker instellen en thuiskomen van je werk bij een pan gegaarde rijst. 🤤

De warmhoudfunctie houdt gare rijst op temperatuur en kookt in principe niet verder, maar houd er rekening mee dat de hitte in de pan de rijst toch nog iets laat doorgaren. 

Wil je dit voorkomen? Open dan even de rijstkoker, laat de hitte ontsnappen en sluit het apparaat weer. 

Conclusie

De lekkerste rijst komt gewoon uit eigen keuken! Bepaal of je de rijst wast, voeg de juiste hoeveelheid water toe aan rijst en het koken kan beginnen. Vervolgens heb je alleen wat geduld nodig voor de perfecte rijst!

Of je het nou voor je curry gebruikt of 's ochtends voor je rijstepap ‘s bij een smoothie uit je keukenmachine, heerlijk wordt het hoe dan ook!

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Mariska Rietveld

Mariska Rietveld

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram