Rijst, ik lust er wel pap van! 🍚 Rijstepap is slechts een van veel voorbeelden van lekkere rijstgerechten. Kook je vaak met rijst, dan is het handig om er geen omkijken naar te hebben.

Daar komt de rijstkoker van pas. Hoe deze precies werkt en hoe je hem op de juiste manier gebruikt, lees je hier!

Hoe werkt een rijstkoker?

Een rijstkoker is een keukenapparaat dat het koken van rijst vereenvoudigt. Je voegt de juiste hoeveelheid rijst en koud water toe en zet het apparaat aan. De ingebouwde thermostaat monitort de temperatuur en schakelt het apparaat uit of naar 'warmhouden' zodra het water verdampt is en de rijst klaar is. Zo levert de rijstkoker moeiteloos keer op keer perfecte resultaten.

Wat is een rijstkoker?

Een rijstkoker is een elektrisch keukenapparaat om rijst mee te koken en te stomen. Het apparaat bestaat uit een verwarmingselement, een binnenpan en een thermostaat om de temperatuur mee te controleren.

Waar je bij de traditionele methode constant moet opletten, neemt de rijstkoker al het giswerk en constant roeren uit handen. Het is een kwestie van instellen en verdergaan met je dag. Een waanzinnige uitvinding als je het mij vraagt!

Rijst, het liefst eet ik het elke dag. Sinds een jaar gebruik ik een rijstkoker. Koken met een rijstkoker versus de traditionele manier, het is een wereld van verschil. Ondertussen heb ik veel ervaring met de rijstkoker en ik zou niets anders willen. 😋

Je gooit het water en de rijst in de rijstkoker en hebt er vervolgens geen omkijken meer naar. De rijst is altijd perfect gaar en je hoeft niets af te gieten.

De rijstkoker verandert je kookervaring volledig. Met die eerste hap van luchtige, perfect gekookte rijst, weet je dat er geen weg terug is. Vergeet doorgekookte rijst; de rijstkoker brengt consistentie, elke keer weer lekkere rijst.

Hoe werkt een rijstkoker?

De meeste rijstkokers hebben een laag water onder in de pan, met daarboven het mandje waar de rijst in zit, maar er zijn ook modellen waarbij de rijst en het water samen in de pan zitten.

Zodra je de rijstkoker inschakelt, begint het verwarmingselement onder de kookpan te verwarmen, waardoor het water aan de kook raakt. Dit creëert stoom die de rijst kookt. Terwijl de rijst kookt, houdt de sensor de temperatuur constant in de gaten.

Rijstkokers werken volgens een eenvoudig principe: zolang er water in de pan is, blijft de temperatuur onder het kookpunt van water. Zodra de rijst al het water heeft geabsorbeerd en de temperatuur begint te stijgen, detecteert de thermostaat deze verandering.

Dat is het teken voor de rijstkoker: de rijst is klaar. Het apparaat schakelt automatisch over naar de 'warmhouden' stand, waardoor je rijst perfect gaar en warm blijft, zonder risico op aanbranden. Jij hoeft alleen maar te genieten van perfect gekookte rijst, elke keer weer.

Niet elke rijstkoker is hetzelfde en dus wellicht moet je de gebruiksaanwijzing ook raadplegen.

Droge rijst in een kommetje

Hoe gebruik je een rijstkoker: stap-voor-stap handleiding

Een rijstkoker is ontzettend eenvoudig, maar er zijn een paar stappen die je moet uitvoegen. Was eventueel de rijst en voeg daarna de juiste hoeveelheid rijst en water toe. Druk vervolgens op de aanknop, kies het juiste programma en wacht daarna simpelweg totdat de rijst klaar is.

Rijst wel of niet wassen voor het koken in een rijstkoker?

Je hebt inmiddels de beste rijstkoker klaarstaan. Voordat je deze aan het werk zet, kun je ervoor kiezen om de rijst te wassen. Of je de rijst wel of niet wast, maakt namelijk een verschil in het resultaat. Is het beter om de rijst wel of niet te wassen? Dat hangt af van een paar factoren.1Lassie (2023). 'RIJST WASSEN VOOR HET KOKEN: WAAROM WEL OF NIET?'

Het type gerecht dat je maakt en de rijstsoort die je gebruikt hebben bijvoorbeeld invloed op je keuze. Door rijst te wassen gaat het minder plakken. Dat is fijn als je een grove korrel wilt, maar als je kleefrijst maakt, wil je die plakkerigheid juist behouden.

Als je rijst wast, komt er vuil vanaf en wordt het schoner. Wat er vanaf komt, is echter niet altijd alleen maar vuil. Soms worden er voedingsstoffen zoals ijzer en vitamines toegevoegd aan de rijst; die was je dan ook weg.

Hoeveel water moet er in een rijstkoker?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft rijst maar weinig water nodig. Het algemene advies: voeg per kop rijst 1 – 2 koppen water toe. Gebruik je altijd hetzelfde kopje om de rijst en het water toe te voegen, dan heb je geen maatbeker of keukenweegschaal nodig. 

Er zit echter nogal een verschil tussen één of twee koppen water. Hoeveel water je precies in de rijstkoker doet, verschilt per soort rijst.

Moderne rijstkokers bieden diverse modi voor verschillende rijstsoorten, zoals witte rijst, bruine rijst, sushi-rijst of zelfs risotto. Deze instellingen passen de kooktijd en temperatuur aan voor optimale resultaten per rijstsoort

Houd doorgaans de volgende verhouding tussen rijst en water aan. Pas dit aan op je eigen smaak en voorkeur.

Optimale verhouding tussen rijst en water in een rijstkoker

De volgende hoeveelheid water geldt per kop rijst.

  • Witte rijst:
    • Kleine korrel – 1 1⁄4 kop water
    • Middelgrote korrel – 1 ½ kop water
    • Lange korrel – 1 ¾ kop water
  • Zilvervliesrijst: 2 koppen water
  • Indiase rijstsoorten: 1 ½ kop water

Houd je van een droge, meer korrelige rijst, voeg dan iets minder water toe. Als je voorkeur uitgaat naar zachtere, kleverige rijst voeg je iets meer water toe. Zorg dat het verschil niet meer dan een half kopje water per kop rijst afwijkt van het advies. Greg Malewski zegt hierover op Quora:

"Er is een verband tussen de hoeveelheid water die in de rijstkoker wordt gedaan en de kooktijd: hoe meer water erin gaat, hoe langer het duurt om te verdampen, wat resulteert in een langere kooktijd. Omgekeerd leidt minder water tot een kortere kooktijd. Als je je rijst papperig prefereert, kun je meer water toevoegen dan de fabrikant aanbeveelt; als je merkt dat je rijstkoker je rijst te gaar maakt, kun je de kookcyclus verkorten door iets minder water toe te voegen."

Het water hoeft overigens niet gekookt te zijn, dus die waterkoker kun je laten staan.

Gekookte rijst in een kommetje met zwart sesamzaad

De rijstkoker aanzetten en wachten

Na alle voorbereidingen is rijst koken met rijstkoker simpel. Je hoeft het water niet voor te koken of te verwarmen.

Hoewel het verschilt per rijstkoker of de pan uitneembaar is of in het apparaat zit, is het eerste doel hetzelfde: doe om te beginnen de juiste verhouding rijst en water in de pan van je rijstkoker.

Sommige rijstkokers hebben meer functies dan anderen, maar de basis hebben ze allemaal: een knop waarmee de rijstkoker kookt en een indicatielampje dat aangeeft wanneer de rijst klaar is. Activeer de rijstkoker met het desbetreffende knopje en je rijst wordt bereid.

Zodra rijst en water de pan raken, doet de ingebouwde sensor zijn werk. Wanneer de rijstkoker klaar is, geeft het apparaat dat aan. De kooktijd kan variëren van 10 minuten tot soms wel 30 minuten, afhankelijk van het apparaat en de rijst.

Sommige rijstkokers hebben ook een warmhoudfunctie of een timer. Met de timer kun je bijvoorbeeld ‘s morgens alvast de rijstkoker instellen en thuiskomen van je werk bij een pan gegaarde rijst. 🤤

De warmhoudfunctie houdt gare rijst op temperatuur en kookt in principe niet verder, maar houd er rekening mee dat de hitte in de pan de rijst toch nog iets laat doorgaren. 

Wil je dit voorkomen? Open dan even de rijstkoker, laat de hitte ontsnappen en sluit het apparaat weer. Heb je een magnetron? Dan kook je ook rijst in de magnetron.

Regelmatige reiniging verlengt de levensduur van je rijstkoker. Haal na elk gebruik de pan eruit en was deze met warm zeepsop. Veeg de binnenkant van de koker schoon met een vochtige doek en laat deze volledig drogen voordat je hem opbergt. Zo voorkom je schimmel en nare geurtjes

Conclusie

De lekkerste rijst komt gewoon uit eigen keuken! Bepaal of je de rijst wast, voeg de juiste hoeveelheid water toe aan rijst en het koken kan beginnen. Vervolgens heb je alleen wat geduld nodig voor de perfecte rijst!

Of je het nou voor je curry gebruikt of 's ochtends voor je rijstepap ‘s bij een smoothie uit je keukenmachine, heerlijk wordt het hoe dan ook!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen