Hoe Werkt een Slowcooker?

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

Je ziet hier hoe dit apparaat je culinaire ervaring zo makkelijk maakt.

Hoe Werkt een Slowcooker?

De slowcooker is hot. 🔥 Gebruiksgemak en smaak, wat wil een mens nog meer? Misschien vind je het intimiderend, zo’n groot gevaarte op je aanrecht – maar zodra je er vertrouwd mee raakt, wil je de slowcooker nooit meer kwijt! In dit artikel ga ik dan ook uitleggen hoe een slowcooker werkt.

Vooral van belang is de tijd die gerechten nodig hebben en op welke stand je wilt stoven. Hier leer je de beginselen van het slowcooken. Ook het stroomverbruik komt aan bod.

Hoe werkt een slowcooker?

Ten eerste snel antwoord op de vraag: Wat is een slowcooker? Een slowcooker is een elektrische stoofpan waarin je gerechten kookt op relatief lage temperatuur.

Je bereidt alle ingrediënten voor. Snijd de groenten en bakt het vlees even aan, zet de slowcooker zo’n 6 tot 8 uur aan en bij thuiskomst is het eten klaar. Ideaal als je na je werk geen zin hebt om te koken.

De slowcooker kun je aan laten staan als je niet thuis bent. Het product is daarvoor gemaakt en is per definitie veilig.

Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing op en zorg dat de slowcooker vrij en stabiel staat; bouw hem niet in. Een kleine geruststelling: je koelkast staat toch ook gewoon aan als je niet thuis bent?

Waarschuwing

Bedek de slowcooker nooit tijdens het koken! Alleen de deksel mag op de pan, verder niks.

Wat zijn de voordelen van een slowcooker?

  1. Je eten is smaakvoller. Meer bereidingstijd geeft kruiden en specerijen meer tijd om in te trekken.
  2. Verder is het een vetarme bereidingsmethode. Voor degenen die specifiek op hun gewicht willen letten: je hoeft weinig tot geen vet toe te voegen aan het eten in een slowcooker. De hitte doet al het werk.
  3. Het gebruiksgemak is bovendien enorm. Doe de ingrediënten erin, en je zet met één druk op de knop een maaltijd in elkaar gezet.

Dat zijn genoeg redenen om een slowcooker aan te schaffen als je het mij vraagt! Wat de beste slowcooker is voor het klusje, hangt af van je voorkeuren en je behoeften.

Grote gezinnen hebben een grotere inhoud nodig; maar als alleenstaand iemand kun je ook voor een simpeler, kleiner model gaan.

Nog een leuke bijkomstigheid: je kunt grootmoeders recepten van zolder halen. De slowcooker is het petroleumstelletje en de hooikist van nu!

Minestronesoepje in blauwe kom

Hoe warm wordt de slowcooker?

De meeste slowcookers hebben 2 standen. High (90 °C) en low (80 °C). Hoe lang je eten moet stoven, hangt af van de ingrediënten die je gebruikt. Zo heeft vlees bijvoorbeeld langer nodig dan groente.

Het basisschema hieronder kun je rustig aanhouden. Je bedenkt hoe lang een gerecht in de oven zou moeten en rekent het om naar slowcook uren. Als je een tijdje met de slowcooker werkt, krijg je dit vanzelf in de vingers.

Oven tijdLaag 80 °CHoog 90 °C
15-30 minuten4-6 uur1,5-2,5 uur
30-60 minuten6-8 uur3-4 uur

Slowcooker recepten gebruiken

Zoek in het begin van je slowcookcarrière recepten op speciaal voor slowcookers. Daarbij staat de tijd duidelijk aangegeven en kan niets mis gaan.

Hoeveel energie verbruikt een slowcooker?

“Een apparaat dat de hele dag aanstaat verbruikt vast veel energie” was mijn eerste gedachte. Dat valt me reuze mee na me een beetje te hebben ingelezen!

Ter vergelijking: een oven verbruikt ongeveer 2500 Watt en een slowcooker 200 Watt. Acht uur slowcooken staat gelijk aan 3 kwartier de oven aanzetten en kost €0,36 aan elektriciteit. Voor de energiekosten hoef je het dus niet te laten!

Lampje op blauw-gele achtergrond

Hoe vol mag de slowcooker?

Dit staat altijd in de gebruiksaanwijzing. De slowcooker vul je over het algemeen minimaal tot de helft en maximaal tot 2/3e. Een te volle slowcooker bereikt niet de gewenste temperatuur.

Zeer belangrijk is de hoeveelheid vocht die je toevoegt. Anders dan bij normaal koken of stoven, ontsnapt het vocht niet uit de slowcooker. Dit maakt dat je over het algemeen minder vocht nodig hebt.

Hanteer als vuistregel dat je de helft van het vocht van een recept dat niet voor de slowcooker is geschreven gebruikt. Later kun je natuurlijk altijd nog wat vocht toevoegen. Zorg altijd dat er een laagje vocht op de bodem staat zodat het niet droog kan koken. 

Wat kun je maken in de slowcooker?

De betere vraag zou zijn, “wat niet?” Voor de hand liggende opties zijn natuurlijk stoofvlees en andere gerechten die je normaal ook lang zou stoven. 

De mogelijkheden met de slowcooker zijn echter eindeloos! Lasagne, brownies, cake en soep – Je kunt bijna elk gerecht uit je slowcooker toveren.

De slowcooker is al langer populair in Amerika en andere landen, daarom kun je in het Engels veel meer recepten vinden.

Conclusie

Kortom, een slowcooker maakt je leven makkelijker en smaakvoller. Je weet nu hoe je de slowcooker moet gebruiken, hoeveel stroom er wordt verbruikt en waar je leuke recepten kunt vinden.

Ik hoop dat je de slowcooker een kans geeft! Nog vragen over de slowcooker of mis je iets in dit artikel? Laat dan een reactie achter. 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Luca Nowak

Luca Nowak

Luca is de hoofdredacteur en een content writer voor Paarshuis. Naast zijn werk bij ons studeert hij psychologie en spendeert hij zijn vrije tijd aan creatieve hobby’s, zoals het schrijven van fictie en blog posts over allerlei sociale kwesties.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram