WiFi in de Tuin: Zo Doe Je Dat!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Je WiFi-netwerk hoeft niet te eindigen bij je tuindeur.

WiFi in de Tuin: Zo Doe Je Dat!

Zodra de zon schijnt gaan we met z’n allen naar buiten. Tegenwoordig maakt het internet deel uit van ons leven en we willen dan ook overal kunnen internetten. Helaas zijn de meeste WiFi-signalen niet sterk genoeg om je achtertuin goed te dekken.

Daarom heb ik vijf tips voor je om werkend WiFi in je tuin te krijgen. Lees dus snel verder!

"A journey of a thousand sites begins with a single click."  

Anonymous

Hoe werkt WiFi?

Om verbinding te maken met het internet heb je een modem nodig. Om een draadloze internetverbinding te gebruiken heeft de modem een router nodig om deze verbinding als het ware door het huis te verdelen.

Tegenwoordig zitten de meeste modems in de router ingebouwd, zodat je maar één kastje nodig hebt. Als je een groot huis hebt met veel kamers, volstaat deze router misschien niet meer. Muren, plafonds en andere obstakels beïnvloeden je WiFi-signaal.

Je zal een manier moeten vinden om je WiFi uit te breiden, zodat je overal in huis gebruik kunt maken van het internet. Als je in je tuin gebruik wilt maken van het internet, zul je waarschijnlijk je WiFi uit moeten breiden.

Iemand Met Telefoon Buiten

De meeste draadloze routers hebben een bereik van ongeveer 15 meter. Staat je router in de huiskamer, of aan de andere kant van je huis, dan heb je waarschijnlijk geen goed WiFi signaal in je tuin.

Hieronder vind je verschillende opties om je WiFi-signaal in de tuin mee te verbeteren.

Kan ik mijn WiFi verbinding in de tuin delen?

Ja, dit is geen probleem. Geef de andere persoon de naam van je netwerk (of laat deze zelf zoeken) en het wachtwoord. Hij of zij kan nu gebruikmaken van je WiFi verbinding.

#1 Een accesspoint in de tuin maken

Een is als het ware een verlenging van je router, maar dan zonder de sterkte van het signaal te verliezen: iets wat bij zogenaamde WiFi-repeaters wel meestal gebeurt.

Er zijn verschillende access points verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor het gebruik buiten. Ze hebben waterdichte behuizing en zijn bestand tegen het Nederlandse weer.

#2 Een powerline adapter gebruiken

Met een powerline adapter breid je eenvoudig je WiFi-netwerk uit. Het is een klein apparaatje wat je in je stopcontact stopt. Je hebt er minstens twee nodig: eentje bij je router om een verbinding tussen de adapter en de router aan te gaan, en eentje in de ruimte waar je je WiFi-signaal wilt ontvangen.

Vervolgens heb je in de ruimte waar je tweede powerline adapter in het stopcontact zit, een WiFi-signaal.

Je kunt meerdere powerline adapters gebruiken om zo het WiFi-bereik te vergroten. Let wel op: jouw WiFi-signaal verliest meer kracht naarmate je meerdere adapters gebruikt, en je hebt bovendien voor elke adapter een stopcontact nodig. Gebruik hiervoor geen powerstrips of kabeldozen; hiermee werken de adapters niet.

Access point van BT

Een powerline adapter is verder ideaal tot afstanden van ongeveer 30 meter. Als je meerdere powerline adapters hebt,  geeft elke powerline adapter je een extra bereik van ongeveer 10 meter.

#3 Multiroom WiFi gebruiken

Multiroom WiFi werkt doordat extra zenders communiceren met de router. Deze zender plaats je bijvoorbeeld in je keuken of zelfs in je tuinhuis.

Je hebt er wel een stopcontact voor nodig, en hoe groter de afstand van de router is, hoe zwakker je signaal wordt. Dit is dus niet echt geschikt als je een hele grote tuin hebt.

#4 Een Mesh netwerk aanleggen

Een bestaat uit meerdere draadloze zenders. Ze communiceren onderling via meerdere satellieten en deze communiceren vervolgens weer met de router.

Op deze manier blijft het WiFi signaal stabiel. Een standaard repeater vergroot het bereik van het WiFi-signaal op effectieve wijze, maar de WiFi verliest hierdoor een hoop sterkte.

Dit gebeurt bij een mesh-netwerk dus niet. Een mesh-netwerk zorgt voor een krachtig en stabiel WiFi-signaal in je tuin.

Een mesh router heeft overigens ook stroom nodig en kan niet buiten worden geplaatst. Je plaatst deze dus in een tuinhuisje of ergens waar het droog is, vlakbij je tuin.

#5 Een MiFi-router gebruiken

Als je tuin echt mega-groot is, zal geen enkele WiFi-router je tevreden kunnen stellen. Kies in dit geval voor een MiFi-router, oftewel een mobiele WiFi-router. Deze neem je simpelweg mee naar buiten: je gebruikt hem als hotspot.

Een werkt op een 4G-netwerk, dus het internet is niet zo snel maar over het algemeen wel erg stabiel. 

Daarnaast neem je het kastje overal mee naar toe. In de auto, naar het strand, waar je maar wilt. Je hebt dus overal een internetverbinding.

Om een MiFi-router te gebruiken heb je wel een SIM-kaartje van je mobiele provider nodig. Je betaalt hier dus apart voor; houd daar rekening mee.

Mobiele hotspot

Je kunt ook ervoor kiezen om je smartphone in feite als router te gebruiken door een hotspot te creëren. Dit wilt zeggen dat je je mobiele data via een WiFi-signaal deelt met andere apparaten, zoals je laptop.

Ook hiervoor ben je afhankelijk van je 4G-netwerk. Je hoeft echter geen apart abonnement af te sluiten, maar let er wel op dat je genoeg data in je abonnement hebt om extra kosten te vermijden!

Conclusie

Hopelijk kun je met onze tips snel gaan genieten van het internet in je tuin. Waarvoor je ook kiest: het zonnetje en een goed WiFi-signaal zijn een gouden combinatie!

Heb je nog andere tips, laat dan hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram