Zodra de zon schijnt gaan we met z’n allen naar buiten. Tegenwoordig maakt het internet deel uit van ons leven en we willen dan ook overal kunnen internetten. Helaas zijn de meeste wifi-signalen niet sterk genoeg om je achtertuin goed te dekken.

Ik werk veel thuis en wil op warme dagen lekker naar buiten met mijn laptop om van de zon te genieten. Helaas was mijn wifi signaal nooit sterk genoeg in de tuin. Gelukkig is het me met een aantal tips gelukt en kon ik afgelopen zomer heerlijk buiten werken!

Daarom heb ik in dit artikel vijf tips voor je om werkend wifi in je tuin te krijgen, zodat je ook van de zon kan genieten met goede verbinding. Lees dus snel verder!

Wifi in de tuin

Om betere wifi in de tuin te krijgen, installeer je een krachtig access point (zender). Sluit het aan via een router of switch op je netwerk en plaats het apparaat buiten of dicht bij een raam/buitenmuur, zodat daar een wifi-signaal uitgezonden wordt. Een mesh-systeem of een mifi-router zijn ook effectieve oplossingen, vooral voor grotere tuinen.

Hoe werkt wifi?

Om verbinding te maken met het internet heb je een modem nodig. Om een draadloze internetverbinding te gebruiken heeft de modem een router nodig om deze verbinding als het ware door het huis te verdelen.

Tegenwoordig zitten de meeste modems in de router ingebouwd, zodat je maar één kastje nodig hebt. Als je een groot huis hebt met veel kamers, volstaat deze router misschien niet meer. Muren, plafonds en andere obstakels beïnvloeden je wifi-signaal.

Je zult een manier moeten vinden om je wifi uit te breiden, zodat je overal in huis gebruik kunt maken van het internet. Als je in je tuin gebruik wilt maken van het internet, zul je waarschijnlijk je wifi uit moeten breiden.

De meeste draadloze routers hebben een bereik van ongeveer 15 meter. Staat je router in de huiskamer, of aan de andere kant van je huis, dan heb je waarschijnlijk geen goed wifi-signaal in je tuin.

Typen versterkers

Als je wifi-signaal sterk genoeg is, kies dan voor een wifi-versterker die past bij jouw behoeften. Er zijn vier hoofdtypen:

  1. Wifi-versterker: Dit is de goedkoopste en eenvoudigste oplossing, maar heeft enkele beperkingen in bereik en snelheid.
  2. Access point: Hiermee installeer je losse wifi-punten waar je ze nodig hebt. Vereist een goed thuisnetwerk.
  3. Powerline wifi: Biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is eenvoudig uit te breiden. Ideaal voor grotere huizen of meerdere verdiepingen.
  4. Mesh wifi: Bestaat uit meerdere stations die samen één groot netwerk vormen. Dit zorgt voor een stabiele verbinding door het hele huis.
Iemand Met Telefoon Buiten

Wifi signaalsterkte testen

Voor je begint met het uitbreiden van je wifi naar de tuin, bepaal je hoe sterk of zwak het signaal in de tuin is. Dit doe je eenvoudig met twee smartphones. Stel op de ene telefoon een wifi-hotspot in en plaats deze binnen, bijvoorbeeld op de vensterbank dicht bij de tuin.

Gebruik de andere telefoon om buiten de signaalsterkte te meten met een gratis app. Een signaalsterkte van minimaal -67 dBm betekent dat het wifi-signaal sterk genoeg is om door muren en ramen heen te komen.

Dit is handig om te weten, omdat de sterkte van het signaal bepaalt wat je nodig hebt om de wifi in de tuin te verbeteren. Matthew Nelson, de bron van tech informatie, legt dit op Quora uit:

"Op basis van de beoordeling van het wifi-signaal, beslis of je een standaard wifi-versterker of een draadloos accesspoint nodig hebt. Als het signaal relatief zwak is, maar nog steeds bereikbaar, kan een bereikvergroter voldoende zijn. Als het signaal erg zwak of niet aanwezig is, zou een accespoint een betere oplossing zijn."

Hieronder ga ik dieper in op de beste opties om je wifi-signaal in de tuin mee te verbeteren.

#1 Een accesspoint in de tuin maken

Een accesspoint is als het ware een verlenging van je router, maar dan zonder de sterkte van het signaal te verliezen: iets wat bij zogenaamde wifi-repeaters wel meestal gebeurt.

Er zijn verschillende accesspoints verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor het gebruik buiten. Ze hebben waterdichte behuizing en zijn bestand tegen het Nederlandse weer. De TP-link EAP610 of EAP225 zijn ideaal en kunnen snelheden tot 1201 Mbps op 5GHz bieden.

Zorg voor een netwerkkabel voor de installatie en plaats het access point op een plek waar het beschermd is tegen directe zon en regen, ondanks de weerbestendigheid.

#2 Een powerline-adapter gebruiken

Als je wifi-signaal niet door de buitenmuren komt, is powerline wifi een slimme keuze, vooral als je een tuinhuis of schuur met een stopcontact hebt. Met een powerline-adapter breid je eenvoudig je wifi-netwerk uit. Het is een klein apparaatje wat je in je stopcontact stopt.

Met powerline adapters gebruik je de elektriciteitsbedrading om het internet van binnenshuis naar de schuur te brengen, zonder extra kabels te trekken. Je hebt er minstens twee nodig: eentje bij je router om een verbinding tussen de adapter en de router aan te gaan, en eentje in de ruimte waar je je wifi-signaal wilt ontvangen.

Dit zorgt voor een stabiel wifi-netwerk in je tuin, met een bereik van ongeveer 10 meter per adapter. Vervolgens heb je in de ruimte waar je tweede powerline-adapter in het stopcontact zit, een wifi-signaal.

Je kunt meerdere powerline-adapters gebruiken om zo het wifi-bereik te vergroten. Let wel op: je wifi-signaal verliest meer kracht naarmate je meerdere adapters gebruikt, en je hebt bovendien voor elke adapter een stopcontact nodig. Gebruik hiervoor geen powerstrips of kabeldozen; hiermee werken de adapters niet.

Access point van BT

Een powerline-adapter is verder ideaal tot afstanden van ongeveer 30 meter. Als je meerdere powerline-adapters hebt, geeft elke powerline-adapter je een extra bereik van ongeveer 10 meter.

#3 Multiroom-wifi gebruiken

Multiroom-wifi werkt doordat extra zenders communiceren met de router. Deze zender plaats je bijvoorbeeld in je keuken of zelfs in je tuinhuis.

Je hebt er wel een stopcontact voor nodig, en hoe groter de afstand van de router is, hoe zwakker je signaal wordt. Dit is dus niet echt geschikt als je een hele grote tuin hebt.

#4 Een mesh-netwerk aanleggen

Voor moeilijk bereikbare plekken in je tuin is een (hybride) mesh-systeem de ideale oplossing. Een mesh-netwerk bestaat uit meerdere draadloze zenders. Ze communiceren onderling via meerdere satellieten en deze communiceren vervolgens weer met de router.

Op deze manier blijft het wifi-signaal stabiel. Een standaard repeater vergroot het bereik van het wifi-signaal op effectieve wijze, maar het wifi-netwerk verliest hierdoor aan snelheid. Dit gebeurt bij een mesh-netwerk niet. Een mesh-netwerk zorgt voor een krachtig en stabiel wifi-signaal in je tuin.

Het (hybride) mesh-systeem combineert de voordelen van mesh-technologie met je bestaande router, waardoor je overal in de tuin een sterke en stabiele wifi-verbinding hebt. Het is een investering die zorgt voor naadloze dekking, zelfs in de meest uitdagende omgevingen.

Een mesh-router heeft overigens ook stroom nodig en kan niet buiten worden geplaatst. Je plaatst deze dus in een tuinhuisje of ergens waar het droog is, vlak bij je tuin.

Apparaat met een kabel.

#5 Een mifi-router gebruiken

Als je tuin echt mega-groot is, zal geen enkele wifi-router je tevreden kunnen stellen. Kies in dit geval voor een mifi-router, oftewel een mobiele wifi-router. Deze neem je simpelweg mee naar buiten: je gebruikt hem als hotspot.

Een mifi-router werkt op een 4G-netwerk, dus het internet is niet zo snel maar over het algemeen wel erg stabiel. Daarnaast neem je het kastje overal mee naar toe. In de auto, naar het strand, waar je maar wilt. Je hebt dus overal een internetverbinding.

Om een mifi-router te gebruiken, heb je wel een sim-kaartje van je mobiele provider nodig.1Stefan Vrijdag, Consumentenbond (n.d.).'Gebruikstips voor je mobiel abonnement' Je betaalt hier dus apart voor; houd daar rekening mee.

Mobiele hotspot

Je kunt ook ervoor kiezen om je smartphone in feite als router te gebruiken door een hotspot te creëren. Dit wil zeggen dat je je mobiele data via een wifi-signaal deelt met andere apparaten, zoals je laptop.

Ook hiervoor ben je afhankelijk van je 4G-netwerk. Je hoeft echter geen apart abonnement af te sluiten, maar let er wel op dat je genoeg data in je abonnement hebt om extra kosten te vermijden!

Welke frequentieband is het beste voor wifi in de tuin, 2.4 GHz of 5 GHz?

Voor wifi in de tuin is de 5 GHz-band vaak beter vanwege de hogere snelheden en minder interferentie. Echter, 2.4 GHz heeft een groter bereik en is beter in het doordringen van muren. Een dual-band router die beide frequenties ondersteunt, biedt de meeste flexibiliteit.

Waarom geen repeater?

Repeaters (ook bekend als versterkers of extenders) werken goed binnenshuis, maar zijn voor buitengebruik, zoals in de tuin, minder effectief. Ze kunnen het WiFi-signaal buiten onstabiel maken, wat leidt tot haperingen bij het streamen van bijvoorbeeld Netflix of YouTube.

Dit komt doordat de snelheid van het WiFi-signaal bij een repeater vaak halveert en buitenmuren het signaal verder verzwakken.

Conclusie

Hopelijk kun je met onze tips snel gaan genieten van het internet in je tuin. Waarvoor je ook kiest: het zonnetje en een goed wifi-signaal zijn een gouden combinatie!

Heb je nog andere tips, laat dan hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen