Wat is de Beste Wijnklimaatkast of Wijnkoelkast?

wijnflessen in houten rek
Mariska

Mariska

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

Inhoudsopgave

Wist je dat een gewone koelkast helemaal niet de ideale omgeving is om wijn te bewaren? Ook de kelder is niet altijd optimaal. Wijn heeft een constante temperatuur nodig die niet te warm of te koud is. De beste wijnklimaatkast verzorgt alle details voor een perfect wijntje. 🍷

Wijn bewaar je dus het beste in een daarvoor bestemde wijnklimaatkast of wijnkoelkast. Welke de beste zijn? Dat lees je in deze top vier!

Top 4 Beste Wijnklimaatkasten

Liebherr WTb 4212-20

wijnklimaatkast met 6 temperatuurzones
Beste wijnklimaatkast
5/5

Inhoud: 200 flessen
Verbruik: 168 kWh per jaar
Temperatuurzones: 6

Energieklasse: A
Garantie: 2 jaar

Haier WS53GDA 

wijnklimaatkast haier gesloten deur
Beste koop
4.7/5

Inhoud: 53 flessen
Verbruik: 135 kWh per jaar
Temperatuurzones: 2

Energieklasse: A
Garantie: 2 jaar

BODEGA43

inbouw wijnklimaatkast geopend
Beste inbouw-wijnklimaatkast
4.4/5

Inhoud: 40 flessen
Verbruik: 142 kWh per jaar
Temperatuurzones: 2

Energieklasse: A
Garantie: 3 jaar

Severin KS 9889

kleine wijnklimaatkast
Beste kleine wijnklimaatkast
4.1/5

Inhoud: 15 flessen
Verbruik: 128 kWh per jaar
Temperatuurzones: 1

Energieklasse: A
Garantie: 2 jaar

Wijnklimaatkast of wijnkoelkast?

De twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar technisch gezien zijn er verschillen tussen een wijnklimaatkast en een wijnkoelkast.

Het belangrijkste verschil zal het opmerkzame type misschien al wel vermoeden: een wijnkoelkast kan alleen verkoelen, terwijl een wijnklimaatkast ook kan verwarmen.

Maar wijn moet toch helemaal niet warm zijn? Dat klopt, warme wijn is ook niet te drinken. Als je wijn echter in een kelder bewaart waar het in de zomer gewoon koel is terwijl het er in de winter nog wel eens vriest, kom je in de winter te zitten die te koud is om te drinken. ❄️

Een wijnklimaatkast zorgt er zodoende voor dat de inhoud altijd constant de ingestelde temperatuur heeft, hoe warm of koud de omgevingstemperatuur ook mag zijn.

gesloten wijnfles op houten aanrechtblad

De 4 Beste Wijnklimaatkasten

#1 Liebherr WTb 4212-20 - Beste Wijnklimaatkast

Inhoud: 200 flessen | Verbruik: 168 kWh per jaar
Temperatuurzones: 6 | Garantie: 2 jaar Energieklasse: A

Waar de meeste wijnklimaatkasten ongeveer twee temperatuurzones hebben, heeft dit model van Liebherr er wel zes! Zo bewaar je verschillende soorten wijn bij de ideale temperatuur in één en dezelfde kast.

Die ideale temperatuur stel je zelf gemakkelijk in met de temperatuurknoppen boven de deur. Daar hoef je niet ontzettend lang voor te zijn, want de wijnklimaatkast heeft een hoogte van 165 centimeter.

De omgevingstemperatuur kan zowel hoger als lager zijn dan de temperatuur die je instelt, want deze wijnklimaatkast kan ook verwarmen. Je kunt dit apparaat dus ook rustig in een koelere kelder plaatsen.

Er is zoals je ziet met veel rekening gehouden om je wijn perfect te bewaren, maar gooi niet met de deur.

wijnklimaatkast met zes temperatuurzones
4.9/5

Deze is namelijk niet gebouwd met een automatisch zacht sluitende functie. Als je hier rustig mee omgaat is er echter niets aan de hand.

Om de wijn lekker koel – maar natuurlijk niet te koud – te houden, gebruikt deze wijnklimaatkast 168 kWh per jaar. Dat komt neer op zo’n €38 per jaar aan energiekosten. In ruil daarvoor kun je er wel 200 flessen in kwijt!

Voordelen

Nadelen

wijnklimaatkast met gesloten deur
4.7/5

#2 Haier WS53GDA - Beste koop

Inhoud: 53 flessen | Verbruik: 135 kWh per jaar
Temperatuurzones: 2 | Garantie: 2 jaar Energieklasse: A

Deze wijnkoelkast is het ideale apparaat voor die liefhebber van een wijntje op de perfecte temperatuur. Je betaalt er een nette prijs voor en de koelkast houdt je rode en witte wijn altijd klaar voor nuttiging!

Niet alleen de aanschafprijs draagt bij aan de prijs- kwaliteitsverhouding, maar ook de energiekosten vallen mee. Daar ben je namelijk slechts €31 per jaar aan kwijt.

We spreken hier overigens van twee wijnsoorten, omdat deze wijnkoelkast ook twee temperatuurzones heeft. Elke wijn heeft immers weer zijn eigen ideale bewaartemperatuur. 

Binnen deze zones neemt de koelkast 53 flessen onder de hoede. De stevige behuizing werkt trilling- en schokdempend, zodat je wijn nog beter beschermd is.

Wat de omgevingstemperatuur betreft moet deze hoger dan zijn dan de temperatuur in de koelkast. Dit apparaat kan namelijk alleen koelen. Je plaatst hem daarom dus het liefst in een ruimte waar het niet erg koud wordt.

Maak je verder geen zorgen om deze Haier in een ruimte met veel licht te plaatsen, want de anti-UV-deur zorgt ervoor dat UV-stralen geen invloed hebben op de temperatuur. Dat geeft meer mogelijkheden om het apparaat een mooi plekje te geven.

De temperatuur in de wijnkoelkast stel je vervolgens makkelijk in met de temperatuurknoppen boven het deurtje. Met een totale hoogte van 127 centimeter zal het niet moeilijk zijn om daar bij te kunnen.

Voordelen

Nadelen

#3 BODEGA43 – Beste inbouw-wijnklimaatkast

Inhoud: 40 flessen | Verbruik: 142 kWh per jaar
Temperatuurzones: 2 | Garantie: 3 jaar Energieklasse: A

Geef deze wijnklimaatkast een mooie plek, want wanneer deze geplaatst is, gaat hij nergens meer heen. Deze prachtige kast is namelijk een inbouwmodel! Je kiest bij het bestellen zelf naar welke kant de deur opent.

In de BODEGA43 kun je 40 flessen wijn kwijt. Dat kunnen een paar verschillende soorten wijn zijn, want er zijn 2 verschillende temperatuurzones aanwezig.

inbouw wijnklimaatkast voorkant
4.4/5

Het is dus een simpele kwestie van temperatuur instellen. Dat doe je met de temperatuurknoppen die boven het deurtje zitten. Deze wijnklimaatkast is slechts 60 centimeter hoog, dus daar zul je wel even voor moeten bukken als je deze niet op ooghoogte laat installeren.

Het apparaat is niet erg groot – en gelukkig geldt dat ook voor de jaarlijkse energieprijs. €31 per jaar is voldoende om deze wijnklimaatkast draaiende te houden.

Omdat het om een inbouwmodel gaat is de aankoopprijs wel een stukje hoger dan bijvoorbeeld het vorige model in deze top vier.

Voordelen

Nadelen

kleine wijnkoelkast deur gesloten
4.1/5

#4 Severin KS 9889 - Beste kleine wijnklimaatkast

Inhoud: 15 flessen | Verbruik: 128 kWh per jaar
Temperatuurzones: 1 | Garantie: 2 jaar Energieklasse: A

Een compacte wijnklimaatkast die jouw vloeibare juweeltjes op temperatuur houdt en niet al te duur is: deze wijnkoelkast van Severin heeft het allemaal!

De aankoopprijs is mild en met energieklasse A vallen de energiekosten ook erg mee. Zo’n compact apparaat slurpt natuurlijk niet al te veel stroom.

Een nadeel aan een kleine wijnklimaatkast is dat er te weinig ruimte is voor meerdere temperatuurzones. Dit model heeft er dan ook maar één. Plaats hem niet in je koude kelder of een andere plek waar het kan vriezen, want dit model heeft geen verwarmingsfunctie.

Je kunt er 15 flessen in kwijt en het is dus aan te raden dat die allemaal van dezelfde soort zijn. Een voordeel is dat het niet duur zou zijn om nog een tweede Severin KS aan te schaffen! Zo kun je alsnog voor een schijntje 2 soorten wijn kwijt in twee verschillende klimaten.

Kort samengevat is deze wijnkoelkast ideaal voor de beginnende verzamelaar van 1 of 2 soorten wijn. Hij kost niet veel, beschermt je wijn tegen de elementen en behoudt constant de temperatuur die je instelt.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe kies ik de beste wijnklimaatkast?

Wijn bewaren is bijna een vak apart. Gelukkig zijn daar speciale (koel)kasten voor! Welke wijnklimaatkast het beste voor je is, ligt natuurlijk aan je wensen en behoeftes. Een grote, gevarieerde wijncollectie vraagt om andere specificaties dan een beginnende collectie.

Wijnklimaatkast of wijnkoelkast?

De termen wijnklimaatkast en wijnkoelkast worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar ze zijn net niet helemaal hetzelfde. Ze kunnen allebei koelen, maar de wijnklimaatkast is de enige die ook kan verwarmen. 

Het is niet de bedoeling om wijn te verhitten, maar als je de wijn bewaart in een kelder waar het in de winter kan vriezen, wil je niet dat de wijn bevriest. De wijnklimaatkast houdt de wijn dus altijd op een stabiele temperatuur, wat de omgevingstemperatuur ook is.

Inhoud en temperatuurzones

Het is niet alleen de hoeveelheid flessen die telt, het verschilt ook per wijnklimaatkast hoeveel soorten wijn je erin kwijt kunt.

Hoeveel flessen wijn er in de koelkast passen hangt natuurlijk af van de inhoud, maar dan zijn er ook nog te temperatuurzones. Elke soort wijn heeft een iets andere ideale bewaartemperatuur en moet in zijn eigen zone liggen.

Om een voorbeeld te noemen: in een wijnklimaatkast met 2 temperatuurzones kun je dus rode en witte wijn bewaren. Slechts 1 soort kan ook, maar voor rode wijn, witte wijn en rosé kom je dan weer een zone voor tekort.

wijnflessen in houten rekken

Beschermende functies

Sommige wijnklimaatkasten zijn uitgerust met wat extra beschermde functies. Of je die nodig hebt, ligt vaak aan de plek waar je het apparaat neerzet en hoe je ermee omgaat.

Als je de wijnkoelkast neerzet op een plek waar veel zonlicht binnenkomt, is het bijvoorbeeld erg handig als de glazen deur tegen UV-stralingen beschermt. 

Ten slotte zijn er ook extra beschermende functies zoals een zacht sluitende deur en een behuizing die trillingen opvangt en dempt.

Energieverbruik

Niet alle wijnklimaatkasten zijn even zuinig. In deze top vier staan alleen klimaatkasten in energieklasse A, maar als je verder rond zou kijken kom je ook modellen met andere energielabels tegen. Deze zijn minder zuinig in verbruik.

Wat je er concreet per maand aan kwijt bent verschilt per model. Een grotere wijnklimaatkast verbruikt logischerwijs meer. 

Het komt er in de meeste gevallen echter wel op neer dat je niet snel meer dan een tientje per maand kwijt bent aan energiekosten. Sterker nog, de apparaten in deze top vier komen daar niet eens bij in de buurt.

Prijs

Je scoort natuurlijk graag een apparaat voor een zo goed mogelijke prijs. Aan een grote, luxe wijnklimaatkast ben je uiteraard wel wat meer kwijt.

Er zijn echter ook budgetvriendelijke opties te vinden. Deze zijn meestal compacter en hebben minder temperatuurzones. Het verschil tussen de wijnklimaatkast en wijnkoelkast hangt ook een prijskaartje aan: de klimaatkast is doorgaans prijziger.

Veel gestelde vragen

Een wijnklimaatkast of wijnkoelkast is specifiek af te stellen op de gewenste temperatuur en houdt die consistent vast. Een wijnklimaatkast heeft hierbij net wat meer opties wat de omgevingstemperatuur betreft. Wil je de wijncollectie in een koude omgeving bewaren, dan is de wijnklimaatkast ideaal.

De temperatuur in de wijnklimaatkast stel je zelf handmatig in. Vervolgens zorgt het apparaat ervoor dat de gekozen temperatuur altijd consistent behouden blijft. 

De ideale bewaartemperatuur verschilt per wijnsoort. Daar zijn de klimaatzones handig voor: per extra klimaatzone kun je dus een extra soort wijn bewaren. 

Conclusie

Heb je een ruime collectie met verschillende soorten wijn en wil je alles kwijt in een wijnklimaatkast die gewoon alles aankan? Dan is de Liebherr WTb 4212-20 voor jou de beste wijnklimaatkast! Hij staat dan ook niet voor niets op nummer 1.

Als je wijnverzamelaar én koopjesjager bent, heeft de Haier WS53GDA wijnkoelkast voor jou de ideale verhouding tussen prijs en kwaliteit! 

Wat lijkt jou ideaal om jouw wijnverzameling in op te bergen? Deel het met ons in de reacties. Proost! 🍾

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *