Wok inbranden: Zo Doe Je Dat!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door:

Geef je wok een goede start!

Wok inbranden: Zo Doe Je Dat!

Je bent een liefhebber van roerbakken en je hebt jezelf een mooie, nieuwe wok cadeau gedaan. Voordat je gaat kokkerellen moet je je nieuwe wok eerst inbranden, anders loop je het risico dat je wok gaat roesten. Bovendien branden je gerechten snel aan, en dat komt de smaak van je wokgerecht niet ten goede. 🍛

Het goed onderhouden van je wok ook belangrijk: hoe beter je je wok onderhoudt, hoe langer deze meegaat. Lees hier niet alleen hoe je je wok inbrandt, maar ook hoe je je wok in topconditie houdt.

Moet ik mijn wok inbranden?

Je hoeft je wok niet in te branden als deze een anti-aanbaklaag heeft. Ook als je wokpan van RVS is gemaakt is inbranden niet nodig. Inbranden is alleen nodig als je wok van plaatstaal is gemaakt.

Waarom moet ik mijn wok inbranden en kan ik hem niet meteen gebruiken?

Een nieuwe wok van plaatstaal moet altijd eerst voorbehandeld worden. In de fabriek brengen de werkers altijd een laagje olie in de wok aan ter bescherming. Dit laagje olie wil je niet in je gerecht; daarom is het belangrijk deze laag te verwijderen.

Door deze olielaag weg te halen, kan je pan echter roesten, wat je ook niet wilt hebben. Door de pan in te branden voorkom je dit. Je creëert bovendien meteen een natuurlijke anti-aanbaklaag.

Tijdens dit proces verkleurt je wok: dit is volkomen normaal. Hij wordt naarmate je hem gebruikt steeds donkerder van kleur.

Wok met roerbakgerecht

Dit heb je nodig

  • Een harde borstel of een stuk staalwol
  • Water en zeep
  • Keukenpapier
  • Theedoek
  • Zonnebloemolie
  • Gasfornuis of kookplaat
  • Je nieuwe wok
  • Goed humeur

Stap 1: Je wok schoonmaken

Als eerste verwijderen we het door de fabrikant aangebrachte beschermlaagje verwijderen. Maak je wok schoon met warm water en wat zeep; afwasmiddel is prima.

Gebruik een beetje staalwol of een harde borstel om de wok een goede schrobbeurt te geven. Spoel hierna de wok goed af zodat er geen zeepresten achterblijven. Droog de wok hierna goed af.

Dit is meteen ook de laatste keer dat je zeep gebruikt om je wok mee schoon te maken.🧴

Stap 2: De wok inbranden

Zet je wok nu op het vuur en zorg ervoor dat de gehele wok wordt blootgesteld aan de warmte. Je ziet je wok nu verkleuren: hij wordt bruin of zwart. Dit hoort zo. Als de gehele wok verkleurd is, laat je hem goed afkoelen.

Stap 3: De wok inwrijven met olie

Als de wok eenmaal afgekoeld is, schenk je wat olie erin en wrijf je dit goed uit met een stukje keukenpapier. Zorg ervoor dat de hele binnenkant van de wok is bedekt met olie.

Gebruik hiervoor een olie die bestand is tegen hoge temperaturen, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie. Wees wel voorzichtig als je de olie inwrijft: de pan kan nog warm zijn!

Blijft de pan erg heet of heb je geen geduld, gebruik dan een speciale kwast om de olie mee in te wrijven. Deze zijn vaak gemaakt van siliconen en kunnen daarom goed tegen de hitte.

Stap 4: Nog een keer inbranden

Herhaal stap 2 en brandt de wok nog een keer in. Zorg ervoor dat de gehele pan heet wordt, zodat alles goed wordt ingebrand. De wok wordt nu nog donkerder. Ook dit is normaal en hoort bij het inbrandproces.

Stap 5: Nog een keer schoonmaken

Laat de pan weer afkoelen en spoel de wok daarna af. Gebruik nu alleen water en gebruik alleen staalwol of je grove borstel (geen Brillodoekje).

Droog de pan daarna met schoon keukenpapier. Geeft de pan nog af, herhaal de stap 3 tot en met 5 totdat de pan niets meer afgeeft.

Dit proces kan best wat tijd in beslag nemen, maar blijf jezelf eraan herinneren dat je de levensduur van je wok verlengt door je wok goed in te branden.

Stap 6: De wok invetten

Zorg ten slotte ervoor dat je wok droog is. Wrijf hem nog een laatste keer in met wat olie. Nu ben je klaar en zet je de wok in de kast – of ga een lekker roerbakgerecht maken...

Onderhoud

Was je wok nooit af met afwasmiddel of andere zeep. Spoel je wok alleen af met water en wrijf hem daarna goed droog. Vervolgens verwarm je de wok opnieuw waardoor alle restjes water verdampen.

Zijn er toch wat etensresten blijven plakken? Geen nood, gebruik hiervoor een staalborsteltje en water. Als je wok na gebruik weer schoon en droog is, wrijf je er wat olie in. Nu is hij klaar voor het volgende gebruik.

Conclusie

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn stappenplan en dat je wok nu klaar is om de lekkerste gerechten mee te maken! Heb je nog tips? Laat ze dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?