Zonder Broodbakmachine Zelf Brood Bakken

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

Een mixer met deeghaken is wel zo handig. Anders kom je spierballen te kweken!

Zonder Broodbakmachine Zelf Brood Bakken

Supermarktbrood, wie kent het niet?! Dit brood wordt in een fabriek gemaakt, ingevroren en in de supermarkt afgebakken. Het bevat onnodige ingrediënten en smaakt nooit écht lekker. Je vraagt je daardoor wellicht af of je niet zelf brood kunt bakken zonder broodbakmachine.

Laatst leende ik een paar dagen een broodbakmachine van mijn buurvrouw. Er ging een wereld voor me open: vers brood mét smaak, wauw! 

Helaas moest de broodbakmachine weer terug en heb ik er thuis geen ruimte voor. Ik dacht dat mijn bakkerscarrière daar ophield…

Patrick Star huilt

Gelukkig is zelf brood bakken zonder broodbakmachine ook prima te doen. Dat kost wel net iets meer tijd en moeite, maar dan heb je wel wat! 

In dit artikel laat ik je de vruchten van mijn experimenten zien. Je leert hoe je brood bakt – mét of zonder kant-en-klare broodbakmix.

Wil je een zo puur en toevoegingsvrij mogelijk resultaat, dan raad ik je aan om zelf het deeg te maken. In de meeste broodbakmixen zitten namelijk onnodige toevoegingen zoals soja en palmolie.

Ingrediënten deeg

Je hebt twee opties: je kunt een kant-en-klare broodmix gebruiken, waarvoor je de instructies op de verpakking volgt, of je kunt zelf het deeg maken. In dit geval gaan we voor volkorenbrood.

Verzamel indien je zélf deeg gaat maken de onderstaande ingrediënten:        

 • 500 gram (volkoren)tarwebloem*
 • 1 tot 1.5 zakje gedroogde gist**
 • 1.5 theelepel zout
 •  1 eetlepel suiker
 • 275 ml lauwwarm water
 • 2 theelepels olijf- of zonnebloemolie

*Voor witbrood gebruik je idealiter tarwebloem óf patentbloem voor nog luchtigere broden. Voor bruinbrood gebruik je volkoren tarwebloem. Je kunt tarwebloemsoorten onderling ook mixen, zolang je maar op 500 gram bloem uitkomt. In de onderstaande tabel vind je terug welke andere soorten bloem of meel het meest geschikt zijn voor bepaalde baksels.

**De hoeveelheid gist hangt af van de hoeveelheid (volkoren) tarwebloem. Deze bloemsoort is iets zwaarder en heeft meer gist nodig om te rijzen. Indien je 500 gram tarwebloem gebruikt, voeg dan 1,5 zakje gist toe. Bij witbrood van tarwebloem is 1 zakje gist voldoende.

Brood ingedriënten naast elkaar

Wanneer gebruik ik welk(e) bloem/meel?

Soort meelSoort brood
TarwebloemSteviger, robuust brood, zoals zuurdesembrood
PatentbloemLuchtig (wit)brood; muffins; cake; ciabatta; koekjes
MeergranenbloemDonker meergranenbrood; notenbrood
VolkorenmeelRobuust volkorenbrood, koekjes, pitabrood
RoggemeelKnäckebröd, stug roggebrood
SpeltSpeltbrood
DurumbloemPasta’s; plat brood; foccaccia
SojameelGlutenvrij brood; glutenvrije cake
TijgerbloemTijgerbrood
MaïsbloemMaïsbrood (meng dit wel met ander meel of extra rijsmiddel, zoals gist); tortilla; koekjes
AmandelmeelZoeter brood; koekjes
KokosbloemBrood; koekjes; cake
BoekweitPannenkoeken; koekjes; brood, indien gemengd met een ander soort bloem/meel.
Zelfrijzend bakmeelTaarten, (cup)cakes

Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Voor meel wordt de hele graankorrel fijngemalen, inclusief de kiem en het vliesje (wat tot volkorenmeel leidt). Voor bloem is nog een extra stap nodig: het zeven van het meel, waardoor de alom bekende witte poeder achterblijft.

Benodigdheden

 • Bakpapier of bakblik
 • Grote beslagkom
 • Theedoek
 • Eventueel mixer met deeghaken
 • Eventueel boter om in te vetten

Stap 1: Gist

Gist zorgt ervoor dat het deeg rijst en het brood lekker luchtig wordt. Gist moet wel altijd worden geactiveerd

Doe het lauwwarme water in de beslagkom. Voeg hieraan de suiker en gist toe. Laat dit 10 minuten rusten. Deze tijd heeft gist nodig om te activeren.

Stap 2: Deeg

Deeg met de hand kneden

Na 10 minuten voeg je het meel, het zout en de olie toe aan het water. Roer dit alles door met een vork totdat alles aan elkaar kleeft. Vervolgens kneed je het uiteindelijke deeg met de mixer met deeghaken. Met je handen kan natuurlijk ook! 

Kneed het deeg minimaal 10 minuten, totdat het niet meer kleeft en een mooie elastische bal deeg is geworden.

Stap 3: Rijzen

Maak de kom en je handen even schoon en leg de deegbal terug in de kom. Vet eventueel de kom van tevoren lichtelijk in met wat olie zodat het  deeg makkelijk los komt.

Dek de kom vervolgens af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek in je huis, zoals naast de kachel.

Na dit uur zie je dat het deeg is gegroeid. Verwarm de oven voor op 200 °C en leg het deeg op je aanrechtblad. Kneed het deeg nog even (een minuutje) door. Hierdoor wordt het weer wat kleiner, omdat je de lucht eruit kneedt.

Vet je bakblik in met boter en leg het deeg erin. Als je geen bakblik gebruikt, maak je deeg dan tot een grote bol en leg dit op een stuk bakpapier. Laat het deeg nog 15 à 20 minuten rusten/rijzen.

Stap 4: Bakken

Het deeg is weer iets gerezen en is nu klaar voor de oven. Als je het brood wilt decoreren met wat zaden en pitten is nu het moment. Maak de bovenkant van het deeg een beetje vochtig met je hand en plak de decoratie erop. Ook kun je met een mes een leuk patroontje in je deeg kerven.

Bak het brood 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven. Houdt het bakproces goed in de gaten. Iedere oven is immers anders. Het brood is klaar als je erop kunt kloppen en het hol klinkt vanbinnen. Haal het brood dan uit de oven en laat het afkoelen.

Versgebakken brood

Stap 5: Genieten

Snijd een plakje af van het brood, smeer erop wat je lekker vind en geniet van jouw kleine meesterwerk. 🥳

Voordelen van een broodbakmachine

Zoals je hebt kunnen ervaren neemt het met de hand maken van brood veel tijd in beslag. Twee keer wachten op het rijzen mag ook even duren.

Dit maakt natuurlijk niet zoveel uit als je toch thuis bent, maar als je de hele dag werkt en doordeweeks vers brood wilt dan wordt het lastig op deze manier. 

Als je van plan bent veel brood zelf te gaan bakken, komt een broodbakmachine goed van pas. Je hoeft dan alleen maar de ingrediënten in de machine te doen en op de kop te drukken.

Ook kun je de ingrediënten ’s avonds in de machine doen en een timer aanzetten, zodat je ’s morgens wakker wordt met de geur van vers brood. Wie wil dat nou niet?! 

Sneetje brood met een gezichtje van fruit erop

Conclusie

Inmiddels weet je hoe je met en zonder broodbakmix en broodbakmachine te werk moet gaan om je een echte bakker te voelen. Vooral het rijzen neemt veel tijd in beslag en dit is makkelijk te omzeilen met een broodbakmachine.

Ik hoop dat je nooit meer dat smakeloze, slappe supermarktbrood hoeft te kopen. 🙏 Als je aan de slag bent gegaan met brood bakken, lees ik je ervaringen graag hieronder!

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Luca Nowak

Luca Nowak

Luca is de hoofdredacteur en een content writer voor Paarshuis. Naast zijn werk bij ons studeert hij psychologie en spendeert hij zijn vrije tijd aan creatieve hobby’s, zoals het schrijven van fictie en blog posts over allerlei sociale kwesties.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram