12 Tips Om Je Kleding Thuis Te Stomen

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Goed nieuws voor mensen die van hete douches houden.

12 Tips Om Je Kleding Thuis Te Stomen

Als je kleding koopt, is het waslabel één van de eerste dingen waar je op let. Is je kleding alleen geschikt om door de stomerij gereinigd te worden, dan is dit voor veel mensen een reden om het terug in het rek te hangen.

Is die blouse of trui toch echt nét wat je zoekt en kun je deze niet laten hangen? Dan kies je ervoor om deze zelf, thuis te stomen. Hieronder geef ik je een aantal tips over hoe je dit het beste doet!

#1 Check het label

Voordat je in paniek raakt, lees je het label. Sommige delicate stoffen kunnen niet in de wasmachine, maar kunnen wel met de hand worden gewassen. Deze kleding heeft een symbooltje met een wastobbe.

Heb jij een goede wasmachine, dan bestaat de kans dat je een speciaal handwas-programma hebt. Sla de gebruiksaanwijzing erop na om te kijken hoe dit programma werkt. Idealiter wast dit programma op lage temperatuur en centrifugeert niet of alleen op hele lage toeren.

Gestreepte Wollen Trui

#2 Strijk kleding als het vochtig is

Kun je je kledingstuk wel strijken, doe dit dan terwijl je kledingstuk vochtig is. Strijken gaat gemakkelijker wanneer je kleding niet kurkdroog is. Vanzelfsprekend mag het niet nat zijn, maar het strakste resultaat behaal je wanneer je kleding een beetje vochtig is.

#3 Hang je kleding in de badkamer

De badkamer is dankzij het vocht in de ruimte niet alleen de meest ideale plaats voor je aloë vera plant, maar ook voor je net gewassen kleding! Door het vocht in de ruimte, droogt je kleding op zonder (of minder) kreukels. Hang je kleding daarom aan een kledinghanger in de badkamer.

Het stoom van de douche zorgt ervoor dat de vezels van de stof zich ontspannen waardoor kreukels op natuurlijk wijze verminderen. Het duurt soms wat langer voordat je kleding droog is, maar je laat in de meeste gevallen je beste strijkijzer en strijkplank in de kast staan.

Let op: deze methode verwijdert geen vlekken!

❗️ De stoommachine is niet overal tegen opgewassen 

This is a block of text. Double-click this text to edit it. Please don't change the font or font size. This will happen automatically on the front-end.

#4 Gebruik je stoomstrijkijzer

Bijna iedereen heeft wel een strijkijzer thuis. Vaak is dit een stoomstrijkijzer die, zoals het woord al doet vermoeden, stoom produceert. Je gebruikt dit stoom niet alleen om kreukels uit je kleding te krijgen, maar je frist je kleding er ook mee op.

Hang je kledingstuk aan een kledinghanger en gebruik de stoomfunctie van je stoomstrijkijzer. Hierdoor zullen de kreukels verminderen zonder te hoeven strijken. Met een goede stoomgenerator gaat dit nog beter.

Heldere badkamer

#5 Gebruik de stoomfunctie van je wasmachine

De meeste nieuwe wasmachines van tegenwoordig hebben een stoomfunctie. Dit programma is bedoeld om je kleding mee op te frissen en om hardnekkige kreukels te verminderen. Vlekken krijg je er met dit programma niet uit.

Het is daarentegen wel de perfecte manier om die muffe geur uit dat jasje te krijgen die je al een tijd niet meer hebt aan gehad. Dit programma duurt meestal een minuut of twintig. Om meer kreukels te voorkomen, hang je je kleding direct na afloop van het programma op aan een kledinghanger.

#6 Droog kleding op de juiste manier

We weten allemaal dat stoom de kreukels in je kleding vermindert. Het op de juiste manier ophangen van je kleding helpt daar ook bij. Overhemden, blouses en T-shirts hang je daarom het beste vochtig aan een kledinghanger.Zwaartekracht zorgt ervoor dat kreukels verdwijnen. 

Heb je een trui van wol of een andere delicate stof met de hand gewassen, dan droog je deze door je trui op een droogrekje weg te leggen. Als je een trui van wol of een soortgelijke stof hangend laat drogen, verlies je het model van de trui en kan hij zelfs uitrekken. 

#7 Gebruik een handstomer

Een handstomer is ideaal voor als je regelmatig je kleding op wilt frissen. Dankzij het compacte formaat neem je een handstomer ook mee je in je koffer en gebruik je hem tijdens je vakantie of zakelijke trip.

Een handstomer is eenvoudig in gebruik: er komt heet stoom uit de kop van het apparaat waarmee je lichte kreukels verwijdert. Je hangt je kledingstuk aan een kledinghanger en gaat er simpelweg met de handstomer overheen. Hierdoor verdwijnen lichte kreukels en ruikt je kleding weer fris.

Zijn er zeer hardnekkige kreukels, dan moet je toch strijken. Dit doe je met een goed stoomstrijkijzer, of als je veel en regelmatig strijkt, dan gebruik je een stoomgenerator. 

#8 Gebruik een vlekkenverwijderaar

Heeft jouw lievelingstrui een vlek en kan hij niet in je wasmachine? Gebruik dan een goede vlekkenverwijderaar en probeer de vlek met de hand eruit te krijgen. Doe dit vooral erg voorzichtig en zet geen kracht. Krijg je de vlek er niet uit, dan is de stomerij toch echt je laatste optie. 

#9 Gebruik een stoomreinigingskit

Er zijn speciale stoomreinigingskits verkrijgbaar waarmee je thuis je kleding bijna op dezelfde manier reinigt als in de stomerij. Deze kit bestaat uit een stoomzak en reinigingsvellen.

Je behandelt eerst eventuele vlekken met vlekkenreiniger. Je doet je kledingstuk samen met het vel in de stoomzak. Daarna gaat de stoomzak voor een half uur op een lage temperatuur in je wasdroger. Na het half uur haal je de stoomzak uit de droger en hang je de kleren aan een kledinghanger.

Soms heeft je kleding nog even een strijkijzer nodig om de kreukels eruit te krijgen, maar vaak is het ophangen al genoeg. Wil je per se niet strijken, hang dan je kleding op in de badkamer en wacht een paar dagen.

#10 Haal je stoomreiniger uit de kast

Heb je een goede stoomreiniger? De meeste stoomreinigers worden met verschillende opzetstukjes geleverd, waardoor je niet alleen je badkamer extra schoon krijgt, maar ook je kleding stoomt! 

Hierdoor verdwijnen lichte kreukels en word je kleding opgefrist, maar let op: net als bij een handstomer, verdwijnen hardnekkige kreukels niet tijdens dit proces. Hiervoor heb je een goed stoomstrijkijzer nodig.

#11 Gebruik een kledingstomer met standaard

Draag je veel overhemden en colberts? Dan is een goede kledingstomer met een standaard een goede investering. Je hangt je overhemd of jasje simpelweg over de standaard en de kledingstomer doet de rest voor je. Hij neemt overigens wel wat ruimte in beslag, dus houd hier rekening mee. 

Kleding Aan De Lijn

#12 Hang je kleding buiten

Als het Nederlandse weer het toe laat, dan is het altijd een goed idee om je kleding buiten in het zonnetje te hangen. Heb je een wit kledingstuk met vlekken? Grote kans dan de vlekken na een dagje zon helemaal verdwenen zijn. 

Daarnaast ruikt je kleding heerlijk fris en je hebt bovendien een steentje bijgedragen aan een beter milieu door geen wasdroger te gebruiken. Hierdoor bespaar je ook geld. Win-win!

Conclusie

Hopelijk is jouw kleding dankzij de bovenstaande tips weer heerlijk fris en kreukelvrij. Welke methode je ook kiest, naar de stomerij hoef je (nog) niet! Heb je nog handige tips, laat die dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen! 😃

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram