Als je kleding koopt, is het waslabel een van de eerste dingen waar je op let. Is je kleding alleen geschikt om door de stomerij gereinigd te worden, dan is dit voor veel mensen een reden om het terug in het rek te hangen.

Is die blouse of trui toch nét wat je zoekt en kun je deze niet laten hangen? Stoom je kleding dan eenvoudig zelf thuis. Van handige stoomapparaten tot goedkopere alternatieve manieren: hieronder geef ik je 12 tips over hoe je zelf kleding stoomt, zodat het fris en kreukelvrij wordt!

Zelf kleding stomen

Je kunt kleding stomen met een staande stomer, handstomer of een stoomstrijkijzer. Daarnaast zijn er alternatieve methodes zonder gespecialiseerde apparatuur, zoals het ophangen van kleding in de badkamer tijdens een hete douche, een anti-kreukspray, kleding strijken als het vochtig is en de stoomfunctie van je wasmachine. 

Waarom zelf kleding stomen?

Zelf kleding stomen is een snelle en handige manier om je kleding op te frissen en kreukels te verwijderen zonder dat je het hoeft te wassen. Het is ideaal voor delicate stoffen en verwijdert zelfs ongewenste geurtjes uit je kleding.

Ik ben inmiddels groot fan van zelf mijn kleding stomen, omdat het eenvoudig is, goed voor je kleding, goedkoper dan de stomerij en het je kleding een opfrisbeurt geeft. Als ik veel tijd heb, stoom ik zelfs al mijn kleding, omdat het er direct netter uitziet. Je kleding stomen is ook een manier om je kleding the strijken zonder strijkijzer.

Tip 1: Controleer altijd het waslabel

Lees eerst het label. Sommige delicate stoffen kunnen niet in de wasmachine, maar kunnen wel met de hand worden gewassen. Deze kleding heeft een symbooltje met een wastobbe.

Heb je een goede wasmachine, dan bestaat de kans dat je een speciaal handwasprogramma hebt. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing om te kijken hoe dit programma werkt. Idealiter wast dit programma op lage temperatuur en centrifugeert niet of alleen op hele lage toeren.

Tip 2: Strijk kleding als het vochtig is

Kun je je kledingstuk wel strijken, doe dit dan terwijl je kledingstuk vochtig is. Strijken gaat gemakkelijker wanneer je kleding niet kurkdroog is. Vanzelfsprekend mag het niet nat zijn, maar het strakste resultaat behaal je wanneer je kleding een beetje vochtig is.

Tip 3: Hang je kleding in de badkamer

De badkamer is dankzij het vocht in de ruimte niet alleen de meest ideale plaats voor je aloë vera plant, maar ook voor je net gewassen kleding! Door het vocht in de ruimte, droogt je kleding op zonder (of minder) kreukels. Hang je kleding daarom aan een kledinghanger in de badkamer.

De stoom van de douche zorgt ervoor dat de vezels van de stof zich ontspannen waardoor kreukels op natuurlijk wijze verminderen. Het duurt soms wat langer voordat je kleding droog is, maar je laat in de meeste gevallen je beste strijkijzer en strijkplank in de kast staan.

Let op: deze methode verwijdert geen vlekken!

Heldere badkamer

Tip 4: Gebruik je stoomstrijkijzer

Bijna iedereen heeft wel een strijkijzer thuis. Vaak is dit een stoomstrijkijzer die, zoals het woord al doet vermoeden, stoom produceert. Je gebruikt dit stoom niet alleen om kreukels uit je kleding te krijgen, maar je frist je kleding er ook mee op.

Hang je kledingstuk aan een kledinghanger en gebruik de stoomfunctie van je stoomstrijkijzer. Hierdoor zullen de kreukels verminderen zonder te hoeven strijken. Met een goede stoomgenerator gaat dit nog beter.

Tip 5: De stoomfunctie van je wasmachine benutten

De meeste nieuwe wasmachines van tegenwoordig hebben een stoomfunctie. Dit programma is bedoeld om je kleding mee op te frissen en om hardnekkige kreukels te verminderen. Vlekken krijg je er met dit programma niet uit.

Het is daarentegen wel de perfecte manier om die muffe geur uit dat jasje te krijgen die je al een tijd niet meer hebt aan gehad. Dit programma duurt meestal een minuut of twintig. Om meer kreukels te voorkomen, hang je je kleding direct na afloop van het programma op aan een kledinghanger.

Tip 6: Droog kleding op de juiste manier

We weten allemaal dat stoom de kreukels in je kleding vermindert. Het op de juiste manier ophangen van je kleding helpt daar ook bij. Overhemden, blouses en T-shirts hang je daarom het beste vochtig aan een kledinghanger. Zwaartekracht zorgt ervoor dat kreukels verdwijnen. 

Heb je een trui van wol of een andere delicate stof met de hand gewassen, dan droog je deze door je trui op een droogrekje weg te leggen. Als je een trui van wol of een soortgelijke stof hangend laat drogen, verlies je het model van de trui en kan hij zelfs uitrekken. 

Gestreepte Wollen Trui

Tip 7: Hang je kleding buiten

Als het Nederlandse weer het toe laat, dan is het altijd een goed idee om je kleding buiten in het zonnetje te hangen. Heb je een wit kledingstuk met zweetvlekken? Grote kans dan de vlekken na een dagje zon helemaal verdwenen zijn. 

Daarnaast ruikt je kleding heerlijk fris en je hebt bovendien een steentje bijgedragen aan een beter milieu door geen wasdroger te gebruiken.1Milieu Centraal (n.d.). 'Energie besparen' Hierdoor bespaar je ook geld. Win-win!

Tip 8: Gebruik een anti-kreukspray of vlekkenverwijderaar

Een anti-kreukspray is goedkoop, eenvoudig en handig. Het frist kledingstukken op tussen wasbeurten door. Hierdoor ruikt het niet alleen lekker, maar verdwijnen ook nog eens een veel kreukels.

Heeft je lievelingstrui een vlek en kan hij niet in je wasmachine? Gebruik dan een goede vlekkenverwijderaar en probeer de vlek met de hand eruit te krijgen. Doe dit vooral erg voorzichtig en zet geen kracht. Krijg je de vlek er niet uit, dan is de stomerij toch echt je laatste optie. 

Tip 9: Gebruik een handstomer

De voorgaande tips werken goed, maar zijn niet zo effectief in het stomen van kleding als een apparaat dat bedoeld is voor stomen: de handstomer.

Een handstomer is ideaal voor als je regelmatig je kleding op wilt frissen. Dankzij het compacte formaat neem je een handstomer eenvoudig mee je in je koffer en gebruik je hem tijdens je vakantie of zakelijke trip.

Een handstomer is eenvoudig in gebruik: er komt heet stoom uit de kop van het apparaat waarmee je lichte kreukels verwijdert. Hang elk kledingstuk op, vul de stomer met water, wacht tot het opwarmt, gebruik een stoomkop op veilige afstand (minstens 2 cm), en beweeg deze in verticale bewegingen langs het kledingstuk.

Hierdoor verdwijnen lichte kreukels en is je kleding weer fris. Wil je geuren verwijderen? Stoom dan het kledingstuk grondig en besteed extra aandacht aan de oksels of andere geurgevoelige gebieden. Voeg eventueel een paar druppels etherische olie toe aan het waterreservoir voor een frisse geur.

Zijn er zeer hardnekkige kreukels, dan moet je toch strijken. Maureen Teyssier zegt hierover op Quora:

"Hoe meer stoom een stomer produceert, hoe sneller het kreukels verwijdert. Geen enkele stomer zal echter je een strak herenoverhemd geven zoals een strijkijzer dat kan. Geen enkel strijkijzer zal je de snelle resultaten geven die je van een stomer krijgt voor truien, of elk soepelvallend kledingstuk."

Tip 10: Gebruik een stoomreinigingskit

Er zijn speciale stoomreinigingskits verkrijgbaar waarmee je thuis je kleding bijna op dezelfde manier reinigt als in de stomerij. Deze kit bestaat uit een stoomzak en reinigingsvellen.

Je behandelt eerst eventuele vlekken met vlekkenreiniger. Je doet je kledingstuk samen met het vel in de stoomzak. Daarna gaat de stoomzak voor een half uur op een lage temperatuur in je wasdroger. Na het half uur haal je de stoomzak uit de droger en hang je de kleren aan een kledinghanger.

Soms heeft je kleding nog even een strijkijzer nodig om de kreukels eruit te krijgen, maar vaak is het ophangen al genoeg. Wil je per se niet strijken, hang dan je kleding op in de badkamer en wacht een paar dagen.

Tip 11: Haal je stoomreiniger uit de kast

Heb je een goede stoomreiniger? De meeste stoomreinigers worden met verschillende opzetstukjes geleverd, waardoor je niet alleen je badkamer extra schoon krijgt, maar ook je kleding stoomt! 

Hierdoor verdwijnen lichte kreukels en word je kleding opgefrist, maar let op: net als bij een handstomer, verdwijnen hardnekkige kreukels niet tijdens dit proces. Hiervoor heb je een goed stoomstrijkijzer nodig.

Tip 12: Gebruik een kledingstomer met standaard

Draag je veel overhemden en colberts? Dan is een goede kledingstomer met een standaard een goede investering. Je hangt je overhemd of jasje simpelweg over de standaard en de kledingstomer doet de rest voor je. Hij neemt overigens wel wat ruimte in beslag, dus houd hier rekening mee. 

Kleding Aan De Lijn

FAQ over zelf kleding stomen

Heb je nog vragen? Lees dan hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen over zelf kleding stomen.

Hoe kan ik kledingstukken zelf stomen?

Er zijn verschillende manieren om kleding zelf te stomen, maar een handstomer is het eenvoudigst. Hang elk kledingstuk op, vul de stomer met water, wacht tot het opwarmt, gebruik een stoomkop op veilige afstand (minstens 2 cm) en beweeg deze in verticale bewegingen langs het kledingstuk.

Welke materialen van kleding zijn geschikt om thuis te stomen?

Materialen zoals katoen, zijde, wol, en polyester zijn geschikt voor stomen. Controleer altijd het waslabel voor 'stoomveilig' indicatie. Vermijd stomen bij materialen die hittegevoelig zijn, zoals plastic, fluweel, of met was behandelde stoffen, omdat deze kunnen smelten of beschadigen.

Op welke stoomtemperatuur moet ik mijn kleding stomen?

Stoom kleding op een temperatuur die geschikt is voor de stof. Katoen en linnen vereisen hogere temperaturen (ongeveer 148-180°C), terwijl zijde en wol op lagere temperaturen (ongeveer 100-120°C) moeten worden gestoomd om beschadiging te voorkomen.

Hoe lang moet ik mijn kleding stomen?

De stoomtijd varieert afhankelijk van het materiaal en de kreukels; lichte stoffen zoals zijde vereisen 2-3 minuten, terwijl zwaardere materialen zoals katoen 5-7 minuten nodig hebben. Stoom totdat de kreukels verdwijnen, maar vermijd oververhitting.

Conclusie

Hopelijk is je kleding dankzij de bovenstaande tips weer heerlijk fris en kreukelvrij. Welke methode je ook kiest, naar de stomerij hoef je (nog) niet! Heb je nog handige tips, laat die dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen! 😃

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen