Hoeveel Zuigkracht heeft een Stofzuiger?

Mariska Rietveld

Geschreven door: Mariska Rietveld

Lees in dit artikel hoeveel zuigkracht een stofzuiger heeft!

Hoeveel Zuigkracht heeft een Stofzuiger?

Hoeveel zuigkracht heeft mijn stofzuiger nodig?

De benodigde zuigkracht van je stofzuiger ligt grotendeels aan de vloersoort. Harde vloeren hebben bijvoorbeeld minder zuigkracht nodig dan tapijt. 

Voor een tapijt gebruik je extra zuigkracht, vooral als het hoogpolig is! Een los liggend kleed heeft dan weer minder zuigkracht nodig, omdat je het met teveel zuigkracht verplaatst of zelfs beschadigt.

De zuigkracht van een stofzuiger wordt daarbij niet uitsluitend bepaald door het vermogen. Bekijk dus ook de rest van de productinformatie om meer over de zuigkracht van jouw stofzuiger te weten te komen.

Je stofzuiger heeft in de kern maar één taak: stofzuigen. Daarom is de zuigkracht van een stofzuiger ook zo essentieel. Wat bepaalt de zuigkracht echter, en wat bepaalt hoeveel zuigkracht je precies nodig hebt? Je leest hier alles wat je moet weten over de zuigkracht van de stofzuiger.

Hoeveel zuigkracht heeft de stofzuiger nodig?

Je kunt wel op zoek gaan naar de beste stofzuiger met de hoogste zuigkracht, maar misschien heb je dat helemaal niet nodig. De ideale zuigkracht hangt namelijk van een aantal factoren af, waarvan de vloersoort het belangrijkst is.

Een harde vloer zoals tegels zoals laminaat vereist namelijk niet veel zuigkracht! Het vuil ligt voor het grijpen op het gladde vloeroppervlak en er is maar weinig kracht nodig om dat in de stofzuiger te krijgen.

Stofzuiger op houten vloer

Tapijt daarentegen is een ander verhaal. Vuil en stof nestelt zich  tussen de vezels in, en het kost dan ook wat meer zuigkracht om deeltjes hieruit te krijgen. Voor een tapijt, en dan met name hoogpolig, kun je wel wat extra zuigkracht in je stofzuiger gebruiken!

Kort gezegd: hoe harder de vloer, des te minder zuigkracht nodig is. De uitzondering op deze regel is een losliggend vloerkleed: als de zuigkracht te hoog is verplaats je meteen het kleed. Deze klop je dus idealiter even uit.

Waar is de sterkte van de zuigkracht afhankelijk?

Waar komt die stofzuigerkracht nou vandaan? Het is een elektronisch apparaat, dus je zou denken dat de kracht uit de stroom komt. 

Toch ligt het niet zo simpel. Ja, de stofzuiger werkt op stroom, maar het vermogen in watt is niet allesbepalend voor de sterkte van de zuigkracht. 

Een stofzuiger van 800 watt zuigt niet per definitie beter dan een model van 650 watt. Een snoerloze stofzuiger is ook niet per definitie zwakker.

Verdiep je dan ook in de omschrijving van de zuigkracht. Je vindt deze in de productspecificaties van stofzuigers. Beoordelingen en reviews maken je ook een stuk wijzer! Verkijk je dus niet op het vermogen alleen.

Robotstofzuiger ingezoomd

Wist je dat stofzuigers sinds 2017 door wetgeving een maximaal vermogen van 750 Watt mogen hebben? Er zijn echter meer dan genoeg nieuwe stofzuigers met sterke zuigkracht die zich niet door het maximaal aantal watt laten beperken!

Overigens hebben veel stofzuigers niet één vaste zuigkracht, maar is dit instelbaar. Zo hebben de goede steelstofzuigers een turbostand om een hardnekkig plekje toch makkelijk schoon te krijgen. Robotstofzuigers zijn eigenlijk de enige uitzondering.

Ten slotte maakt de opzetborstel ook verschil in zuig efficiëntie. De juiste borstel brengt het vuil bij elkaar in het opzetstuk, terwijl een verkeerde borstel juist vuil klem kan zetten.

Neem bijvoorbeeld haren van huisdieren: een ongeschikte borstel blijven de haren juist in hangen. Als het vuil al efficiënt in het opzetstuk komt heeft de stofzuiger minder zuigkracht nodig om het op te pakken!

Tips om de zuigkracht op pijl te houden

De zuigkracht van je stofzuiger heb je ook deels zelfs in de hand! Daarom zijn hier tips om je stofzuiger in topvorm te houden. Dat is niet alleen goed voor de zuigkracht, maar voor de hele levensduur van je stofzuiger!

  • Vervang de stofzuigerzak of leeg de opvangbak van bijvoorbeeld je kruimeldief regelmatig. Wacht niet tot die tot de nok vol zit.
  • Vervang je filters op tijd. Een filter gaat maximaal een jaar mee. Heb je een wasbaar filter? Was die dan regelmatig – op z’n minst eens in het halfjaar.
  • Controleer ook eens de slang. Zonder dat je het doorhebt, blokkeert opgestapeld vuil de boel misschien wel.
  • Wees lief voor je stofzuiger. Ga er niet te hardhandig mee om en controleer op zijn tijd of alles nog in orde is. Een snoerloze stofzuiger maakt dit al een tikje makkelijker omdat je geen risico loopt het snoer te beschadigen door er te hard aan te trekken.

Hoeveel watt moet mijn stofzuiger hebben?

Een stofzuiger mag sinds 2017 een maximaal vermogen van 750 watt hebben. Het vermogen van een nieuwe stofzuiger zal hier dus niet bovenuit komen. Het wattage is echter niet allesbepalend voor de zuigkracht. Verdiep je dan ook in de juiste opzetborstel en zuigkracht voor jouw type vloer. 

Conclusie

De zuigkracht van een stofzuiger is niet zo zwart-wit, maar met de juiste keuzes en verzorging krijg je de ideale zuigkracht om jouw vloeren brandschoon te houden! Presteert jouw stofzuiger nog naar wens? Laat het ons hieronder weten! ⬇️

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Mariska Rietveld

Mariska Rietveld

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram