Deurbel aansluiten? Dat is zo Gepiept!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Ding, dong.

Deurbel aansluiten? Dat is zo Gepiept!

Wanneer je deurbel stuk is, moet deze vervangen worden. Een deurbel aansluiten is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je dit doet. Daarom heb ik voor jou een handig stappenplan gemaakt. Je leest het hieronder. Succes!

Dit heb je nodig

Ook heb je schroeven en pluggen nodig, maar deze zitten vaak inbegrepen in de nieuwe deurbelset.

Draadloze deurbellen

Er zijn tegenwoordig ook deurbellen op batterijen verkrijgbaar. Heb je een goede draadloze deurbel op batterijen, dan sluit je geen bedrading aan. Wel controleer je regelmatig of de batterijen nog werken, want aan een bel die het niet doet heb je natuurlijk niets. 

Deurbel aan het kozijn van een voordeur, vooraanzicht

Stap 1: Oude deurbel verwijderen

Met een schroevendraaier draai je de schroefjes van je oude deurbel los en vervolgens verwijder je de oude deurbel.

Stap 2: Gaatjes boren en het snoer trekken

Indien nodig, boor je een gaatje in het kozijn. Als er al een gaatje zit, hoef je geen gaatje te boren. Trek het deurbelsnoer door het gaatje heen.

Wanneer je de bestaande gaatjes van de deurbeldrukker niet kunt gebruiken, dan boor je ook hier nieuwe gaatjes. Voor de juiste afstand raadpleeg je de instructies van de nieuwe deurbel.

Gaatje met snoer richting de deurbel, in kozijn. Vooraanzicht

Stap 3: De deurbeldrukker bevestigen

In het belsnoer bevinden zich twee kleinere snoertjes; deze heten aders. Als eerste verwijder je 5 cm van de isolatie van het belsnoer. Hiervoor gebruik je de striptang.

Nu zie je beide aders. Strip deze allebei 5 mm blank. Bevestig de aders aan de polen van de beldrukker en bevestig de beldrukker op het kozijn.

Stap 4: De bel met het snoer verbinden

Daarna leid je het snoer naar de bel en knip je het op maat. Verwijder nu nog eens 5 cm isolatie en strip ook beide aders weer 5 mm blank. Nu bevestig je één hiervan aan één van de belpolen.

Meet nu de afstand tussen de transformator en de bel en knip een stuk belsnoer op maat. Verwijder aan beide kanten 5 cm van de isolatie en strip de aders 5 mm blank.

Stap 5: Het snoer aan de transformator schroeven

Bevestig nu het belsnoer aan de zwakstroompolen van de transformator en aan de bel. Voor ieder van deze verbindingen gebruik je één draad.

Draai de blanke aders van het lange en het korte snoer in elkaar en bedek ze met isolatietape.

Strip daarna een stuk elektriciteitsdraad aan beide kanten. Ongeveer 5 cm is voldoende.

Sluit nu één kant aan op de 220V-polen van de transformator en bevestig het andere uiteinde aan de stekker. Controleer of de bel werkt door de stekker in het stopcontact te steken.

Stap 6: Afwerken

Werk eventuele snoertjes weg of gebruik kabelclips. Het gaatje waar het snoer doorheen loopt, maak je dicht met een beetje acrylaatkit.

Ding, dong! Klaar!

Deurbeldraad met kabelclips op houten deurframe, vooraanzicht.

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij deze gids nu een nieuwe, werkende deurbel. Heb jij nog een goede deurbeltip? Laat het me dan weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram