Inductie of Keramisch: Wat is Beter?

Keramische kookplaat met spatel
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Het is tijd om een nieuwe kookplaat aan te schaffen maar je vindt het lastig om te kiezen tussen inductie of keramisch. Dat is niet gek, want ze zien er allebei op het eerste gezicht precies hetzelfde uit. Toch verschillen deze kookmethoden fundamenteel van elkaar.
 
Welke van de twee is beter? Ik ga voor je uitzoeken wat de voor- en nadelen van beide kookplaten zijn en welke beter bij jouw behoeften past. 

Aansluiting

Beide kookplaten hebben een Perilex aansluiting op een 2-fase of 3-fase groep nodig. Als je deze aansluiting niet hebt, moet je een elektricien inschakelen. Deze kan een extra groep aanleggen in je meterkast en het stopcontact aanpassen. Houd hierbij rekening met de bijkomende kosten!

Er zijn overigens vrijstaande kookplaten verkrijgbaar die een normale twee-polige stekker gebruiken, maar deze zijn niet zo krachtig.

Inductie of Keramisch?

Inductie

Samsung inductie bovenaanzicht

VS.

Keramisch

Keramische kookplaat die aanstaat

De inductiekookplaat

Werkwijze

Een inductiekookplaat werkt via electromagnetische velden, wat betekent dat hij alléén de pan opwarmt op het vlak waar contact wordt gemaakt tussen de pannenbodem en de kookplaat.

Er wordt gewerkt met magnetisme. Als er een gedeelte is van de pan wat de kookzone niet aanraakt, dan wordt deze dus ook niet verwarmt.

Energieverbruik

Er gaat zoals gezegd geen warmte verloren bij het opwarmen met als gevolg dat je energiezuinig kookt.

Als je eenmaal klaar bent met koken, blijft er wel wat restwarmte over, maar niet veel en dit verdwijnt snel. Bij de meeste inductiekookplaten verschijnt er voor korte duur een “H” of een ander symbool ergens op de kookplaat om te waarschuwen dat de kookzone nog warm is.

Veiligheid

Dankzij de bovengenoemde eigenschappen is het gebruik van een inductiekookplaat dus erg veilig en ideaal als je kleine kinderen rond hebt lopen. 

Het is namelijk onmogelijk om de inductiekookplaat in te schakelen als er geen pan op de plaat staat. Er wordt immers geen contact gemaakt met magnetiseerbaar metaal, dus kan hij niet opwarmen.

Efficiëntie & reactievermogen

De kookzones op inductiekookplaten worden heel snel warm waardoor je sneller aan de slag kunt.

De meeste inductiekookplaten hebben ook een boostfunctie waarmee je je gerecht nog een extra steuntje in de rug geeft. Dit is vooral ideaal als je bijvoorbeeld water kookt voor pastagerechten en geen minuten wilt wachten.

Sommige kookzones op een inductiekookplaat zijn daarnaast flexibel: je kunt twee zones met elkaar verbinden zodat je bijvoorbeeld een grote braadslede kwijt kunt. Je hebt bovendien de mogelijkheid je pan in het midden van een kookzone te zetten om zo ruimte te creëeren voor een extra pan.

Pannen

Over pannen gesproken: om een inductiekookplaat te kunnen gebruiken, heb je speciale inductiepannen nodig. Inductie werkt op electromagnetische velden, dus jouw pan is alleen geschikt als deze magnetiseerbaar metaal bevat. Gelukkig zijn inductiepannen tegenwoordig niet zo duur meer.

Met alleen magnetiseerbaar metaal kom je er echter niet. Je moet er namelijk ook op letten dat de bodem vlak is, anders wordt de warmte niet goed verdeeld wat je kookresultaat beïnvloedt.

Prijs & duurzaamheid

De aanschaf van een inductiekookplaat kan een behoorlijke investering zijn, maar doordat je geld bespaart door de energiezuinigheid, haal je die kosten op den duur er wel uit. Als je eenmaal het break-even point gepasseerd hebt, zit je weer in de positieve nummers.

Een inductiekookplaat gaat daarnaast 10 tot 15 jaar mee. Dat is helaas minder lang dan de gemiddelde levensduur van een keramische kookplaat – maar daar kom ik zometeen op terug! ⏱

Samsung Inductie bovenaanzicht

Samengevat is een inductiekookplaat de veiligste en snelste manier om te koken. Deze kookplaten zijn vooral erg geschikt als je kleine, nieuwsgierige kinderen in huis hebt rondlopen. De inductie kookplaat werkt alleen als er contact is met een pan en koelt snel af.

Inductiekookplaten zijn bovendien gemakkelijk in gebruik. De meeste inductiekookplaten worden bediend met tiptoetsen. Afhankelijk van de inductieplaat kies je uit meerdere standen: er zijn inductiekookplaten die maar liefst 17 verschillende standen hebben waardoor je dus heel precies kunt koken.

Je draagt je steentje bij aan een beter milieu omdat je energiezuinig kookt, maar je bespaart ook tijd omdat inductie zo snel opwarmt.

Helaas zijn inductiekookplaten wel wat duurder in aanschaf en gaan ze minder lang mee vergeleken met keramische kookplaten.

Voordelen

Nadelen

De keramische kookplaat

De keramische kookplaat is de opvolger van de ouderwetse elektrische kookplaat en wordt tegenwoordig steeds vaker vervangen door inductie.

Er is echter nog steeds een markt voor keramische kookplaten: sommige mensen geven nou eenmaal de voorkeur aan koken op keramisch – en daar is niks mis mee.

Werkwijze

Een keramische kookplaat werkt, net als de inductiekookplaat, op elektriciteit. De plaat is gemaakt van glaskeramiek met daarin gloeispiralen die de gehele kookzone op de plaat opwarmen.

Er lopen warmtedraden in deze gloeispiralen en ze werken hetzelfde als een broodrooster: als er genoeg elektriciteit doorheen loopt, worden ze warm genoeg en geven ze de bekende oranje/rode gloed af. 

Bij een keramische kookplaat warmt dus de plaat op en de pan wordt indirect, via de plaat, opgewarmd.

Energieverbruik

Helaas duurt het wel even voordat je pannen warm zijn en soms gaat er energie verloren als de kookzone te groot is voor je pan. Tevens duurt het lang voordat je kookplaat is afgekoeld. Wees dus voorzichtig met het schoonmaken na het koken en houd je kinderen uit de buurt.

Om energie te besparen kun je echter wel alvast de kookzone uitzetten als je bijna klaar bent met het koken van je gerecht. De restwarmte is namelijk prima te gebruiken als warmhoudfunctie!

Keramische kookplaat met bos bloemen ernaast

Veiligheid

De keramische kookplaat is veiliger dan koken met gas, maar minder veilig als koken op een inductiekookplaat omdat de keramische kookplaat altijd opwarmt wanneer deze aangezet is, of er nou wel of geen pan op staat.

Je kunt een keramische kookplaat dus ook aanzetten zonder dat er al een pan op de plaat staat. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen zomaar de plaat kan bedienen: er zijn wel beveiligingsmaatregelen om dit te voorkomen. Zo moet je op sommige keramische kookplaten bijvoorbeeld twee toetsen tegelijkertijd inhouden om de plaat te ontgrendelen.

Efficiëntie & reactievermogen

Zoals eerder al vermeld, warmt de kookplaat langzaam op. Als deze eenmaal is opgewarmd en je besluit achteraf de temperatuur te verhogen, vergt dit wederom wat tijd. Hij koelt bovendien ook erg langzaam af, dus wees voorzichtig na het koken.

De keramische kookplaat is zodoende minder efficiënt qua energieverbruik en je moet over een goede dosis geduld beschikken wil je comfortabel willen koken.

Pannen

Je kunt al je pannen gewoon blijven gebruiken als je een keramische kookplaat aanschaft. Let wel op de onderkant van je pannen: als deze niet egaal zijn, kan dit het resultaat van je kookkunsten negatief beïnvloeden omdat de warmte niet gelijkmatig wordt verdeeld.

Prijs & Duurzaamheid

Vergeleken met de inductiekookplaat is de keramische kookplaat goedkoper in aanschaf en als je hem goed onderhoud gaat hij bovendien langer mee: zo’n 15 tot 20 jaar.

Miele keramische kookplaat bovenaanzicht

Keramische kookplaten werken kortom prima. Deze werken beter en zijn veiliger dan koken op gas. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en geven je goede resultaten, maar ze werken wel minder precies dan koken op gas. Helaas warmen ze langzaam op, en koelen ze ook langzaam af.

Deze kookplaten zijn niet zo veilig en minder energiezuinig dan inductie kookplaten, maar sommige mensen geven toch de voorkeur aan koken op keramisch. Ze zijn namelijk vriendelijk geprijsd en gaan lang mee.

Je kunt een inductiekookplaat in zekere zin dus als een tussenstation zien dat tussen op gas en inductie kookplaten staat.

Voordelen

Nadelen

Veiligheid

Energieverbruik

Effectiviteit

Onderhoud

Uitblinkende eigenschappen

Inductie

  • Veiligheid: De kookplaat wordt alleen warm als er contact is met de onderkant van een pan en koelt tevens erg snel af
  • Sneller koken: de kookzones op een inductiekookplaat warmen enorm snel op waardoor je tijd bespaart

Keramisch

  • Prijs: keramische kookplaten zijn erg vriendelijk geprijsd
  • Duurzaamheid: Keramische kookplaten gaan 15 – 20 jaar mee

Conclusie inductie vs keramisch

Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is wie de grote winnaar is. Inductie is veiliger, efficiënter en energiezuiniger. Bovendien kun je preciezer koken op een inductiekookplaat. Daarentegen is een keramische kookplaat goedkoper en gaat langer mee dan een inductiekookplaat.

FAQ

Dit kun je zien als je de kookplaat aanzet. Een keramische kookplaat heeft, nadat deze opgewarmd is, de typische rood/oranje gloeiende ringen die je gemakkelijk kunt waarnemen. Deze heeft een inductie kookplaat niet.

De inductiekookplaat is energiezuiniger omdat deze geen warmte verliest tijdens het koken.

Ja, het glas van elektrische kookplaten is breekbaar, maar het is ontzettend hard en zal niet zomaar beschadigen of breken.

Een inductiekookplaat heeft een Perilex stekker en hiervoor heb je een speciaal stopcontact met vijf gaatjes nodig. Als jij deze al hebt, kun je de inductieplaat zelf aansluiten. Als je deze niet hebt, zul je een vakman moeten inhuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *